درمان وسواس در کودکان

مرکز نورولند
بروزرسانی: اوت ۲۰۲۰
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

وسواس در کودکان اختلالی است که به شکل افکار مزاحم مدام تکرار می شود. این اختلال معمولا با رفتاری خاص به صورت نگرانی در کودک بروز می کند. اختلال وسواس فکری می تواند در زمینه های مختلفی مانند درس یا امتحانات همچنین در زمینه نظافت در کودک ظاهر شود. والدین باید در صورت مشاهده این نوع از اختلالات فکری باید با پرشک متخصص مشورت کنند. کودکان تحت فشار وسواس فکری از درون خود را تحت فشار می بینند و تصور می كنند كه استرس ها و تنش های فكری از خارج بر آنها تحمیل می شود. البته لازم به ذکر است، که نوع تفكر کودکان عامل اصلی این فشارهاست. در ادامه نشانه، علت و درمان وسواس فکری را بررسی خواهیم کرد.

علت وسواس در کودکان چیست؟

برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که متخصصان و روانشناسان علوم رفتاری هنوز نتوانسته اند زمان و علت دقیق شروع اختلال فکری را شناسایی كنند، اما همگی بر این باورند كه عوامل همچون: روش های تربیتی والدین، ویژگی های خانوادگی، وراثت، نابهنجاری كاركرد سیستم عصبی و آشفتگی های خلقی در بروز این اختلال در كودكان دخالت دارند.

راه حل درمان وسواس کودکان چیست؟

تا کنون درباره وسواس فکری کودکان و علت آن توضیح دادیم. اما درباره نحوه درمان اختلال وسواس کودکان بهتر است توضیح دهیم که بهترین نوع درمان، های رفتاردرمانی همراه با دارودرمانی است. با استفاده از این روش ها، ابتدا سعی می شود كودك تمام افكار  وسواسی خود را به طور دقیق و جزء به جزء شرح دهد، تا درمانگر بتواند اجزای كلیدی این رفتارها را شناسایی كند. در مرحله بعدی کودک را با رفتارها و افکار وسواسی اش آشنا می کنند سپس طی جلسات مشاوره از او خواسته می شود تا رفتارهای وسواسی اش را بدون آن كه نگران و مضطرب شود، از انجام آن بخش از رفتارهایش صرف نظر كند. 

در طول رفتار درمانی درمانگر تلاش می کند، تا با کودک در ارتباط باشد و به او بفهماند که هر فردی ممکن است دچار تکرار رفتار های کلیشه ای شود. هدف از این كار آن است كه تا اندازه زیادی افكار وسواسی كودك را متزلزل کرده و تا حدی رفته رفته این الگوی رفتاری را تصحیح کند. 
درمان از طریق رفتار درمانی روش های متفاوتی دیگری نیز دارد. یکی از این روش ها بدین صورت است که از کودک خواسته می شود تا دست هایش را كثیف کند. (به طور مثال دست های خود را گل آلود، چرب، خمیری، ماسه ای کند) بعد از آن از کودک می خواهند تا بدون آن كه چندین بار دست هایش را بشوید به بازی خود ادامه دهد و فقط در انتهای بازی دستش را بشوید.

روش بعدی درمان اختلال وسواس فکری کودکان شناخت درمانی است. در این روش درمانگر سعی می کند به كودك آموزش دهد كه چگونه می تواند احساسات و افكارش را درباره فكر و عملی كه انجام می دهد، تغییر دهد. برای مثال: اگر كودكی وسواس دست شستن دارد، از او می خواهند که افکار خود را کنترل کند. در این روش، تغییر نگرش كودك درباره كثیفی و آلودگی مدنظر است و این كه او بتواند به خود بقبولاند كه خمیر نوعی وسیله بازی بوده و از مواد بهداشتی درست شده است. پس لزومی نیست در حین خمیربازی چندین بار دست ها یش را بشوید. لازم به ذکر است که روش های رفتاردرمانی، زمانی كه اعضای خانواده هم درگیر حل مشكل شوند، بهترین شیوه درمان محسوب می شوند.

روانشناسان و متخصصان علوم رفتاری، بر این باورند، كودكانی كه برای درمان خود از این گونه روش ها استفاده می كنند، نیاز به همکاری، مشارکت و حمایت تمام اعضای خانواده خود دارند. به عبارت دیگر، درصد بهبودی كودك بدون همراهی خانواده کمتر خواهد بود، به این خاطر که شیوه های شناخت درمانی اغلب با کمی اضطراب و نگرانی همراه هستند. از همین رو اگر کودک مبتلا به وسواس فکری حمایت والدین، روانشناس و سایر اعضای خانواده را همراه نداشته باشد، بهبود و درمان كودك با تاخیر پیش خواهد رفت.

درمان وسواس کودکان در طب سنتی

علاوه بر رفتار و دارو درمانی روش دیگری نیز برای درمان اختلال وسواس کودکان در طب سنتی وجود دارد. این روش ها نیاز به تمرین و تکرار دارد تا نتیجه قطعی ظاهر شود. روش ها یی که در طب سنتی برای درمان پیشنهاد می شود شامل موارد زیر است.

  • ورزش رورانه همراه با تعریق
  • مدیتیشن، یوگا و تمرینات ذهنی 
  • پرهیز ار غذاهای سرد و سودا زا
  • پرهیز از محیط‌های دارای امواج الکترومغناطیسی و آب و هوای خشک 
  • پرهیز از رفتارهایی چون دیر خوابیدن،کارهای فکری خسته کننده، کارهای سخت جسمانی و استرس
  • دوری ار تنهایی حتی در زمان خواب کودک
  • تفکر همواره مثبت
  • استفاده روزانه از دم نوش  سنبل الطیب
  • بادرنجبویه و سنبل الطیب و بهار نارنج را با هم ترکیب کرده و دم کنید. روزی سه استکان ار این ترکیب استفاده کنید.
  • توصیه می شود فردی که به اختلال فکری دچار است، شب‌ ها پنج دقیقه گلاب خالص یا میوه را بو کند.
  • فضای اتاق فرد را با گلاب اسپری کنید.
  • خوردن جوشانده ‌ی گل ختمی با بنفشه برای رفع وسواس مفید است.
  • محیط خانه را آرام ساخته و از شرایط پرتنش خانوادگی دوری کنید.

جمع بندی

در این مقاله درباره علت وسواس در کودکان و روش های درمانی آن صحبت کردیم. همواره این نکته را به یاد داشته باشید که وسواس بیماری قابل درمانی است که حتما باید به پزشک متخصص و روان درمانگر مراجعه کنید.  زیرا که این بیماری با خود درمانی از بین نمی رود.

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید