آیا عدم تمرکز در کودکان در آینده آن ها مشکل ایجاد می کند؟ عواقب عدم تشخیص و درمان به موقع

مرکز نورولند
بروزرسانی: دسامبر ۲۰۲۳
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

آیا عدم تمرکز در کودکان خطرناک است؟

آیا عدم تمرکز در کودکان خطرناک است؟ چنین پرسشی ممکن است، برای بسیاری از خانواده ها مطرح باشد. احتمالا تمامی افراد در مقطعی نبود تمرکز را تجربه کرده اند. به طور مثال در زمان خستگی و رانندگی مداوم با ماشین و یا خواندن و فهمیدن متون طولانی به ویژه حال که محرک های محیطی پرسروصدا همواره وجود دارند. چنین اتفاقی را نمیتوان جدی گرفت اما در مواردی نبود تمرکز و توجه چندان طبیعی نیست و نیاز به ارزیابی های متخصصان زبده وجود دارد. مطالعه این متن میتواند برای شناخت و راهکارهای درمانی عدم تمرکز کودکان، مفید باشد.

میزان تمرکز در کودکان

کودکان با پدیده حواس‌پرتی، چندان بیگانه نیستند و اغلب توجه خود را به سرعت از دست میدهند. اما باید دانست عدم تمرکز متفاوت است و نیاز است که علائم هشدار دهنده را جدی گرفت. از جمله حواسپرتی سریع، فراموشکاری، بی‌توجهی، نبود انگیزه و عدم پیگیری امور بیان میشوند.

والدین باید از اقدامات سریع درمانی کمک بگیرند. متخصصان زبده می‌توانند با ارزیابی دقیق شواهد، مشکلات تمرکزی را شناسایی کنند و راهکارهایی را پیشنهاد دهند. این گروه از کودکان اغلب والدین را نیز آشفته می کنند به نحوی که با بیقراری مداوم و تمایل به بازیگوشی در زمان استراحت، انرژی بسیاری می گیرند.

برای رهایی از نبود تمرکز چه باید کرد؟

اگر شما به عنوان عضوی از خانواده متوجه شدید، عدم تمرکز کودک می تواند مرتبط با اختلال بیش فعالی باشد، مطمئناً استفاده از اقدامات درمانی متفاوت خواهد بود. عدم درمان کمبود توجه در موقعیت های روزمره و مدرسه می‌تواند آسیب‌های جدی را به دنبال داشته باشد، حتی در مواردی افراد با اختلالات یادگیری نیز دست و پنجه نرم می کنند.

تمرکز در رشد کودکان، اهمیت بسیاری دارد تا بتوانند مسئولیت های معمولی را انجام دهند. توانایی تمرکز برای هر فرد متفاوت است، برخی ممکن است دچار حواس پرتی مداوم باشند و گروهی، چندان چالشی برای تمرکز بر موضوعات در اوقات طولانی نیز نداشته باشند.

خانواده ها ممکن است با پرسش‌های متعددی مواجه باشند مانند، چه زمان از کمبود تمرکز یا اختلال تمرکز در کودکان صحبت می شود؟ چگونه می توان عدم تمرکز را تشخیص داد؟ چه راهکارهایی برای بهبود تمرکز کودکان وجود دارد؟ مطمئنا متخصصان های درمانگر در جلسات مشاوره ای، می توانند به چنین پرسش هایی پاسخ دهند علاوه بر آنکه نقشه راهی اصولی برای رهایی از این چالش نیز پیشنهاد دهند.

منظور از عدم تمرکز چیست؟

عدم تمرکز به این مفهوم بوده که شخص کودک به راحتی دچار حواس پرتی می‌شود. فراموشکاری و ناتوانی برای اتمام وظایف مشکلاتی را پدید می‌آورد. برخی از خانواده‌ها چنین مشکلاتی را اشتباهاتی احمقانه می نامند و حتی ممکن است با تمسخر و تنبیه موجب تشدید شرایط شوند.

خستگی، بی حوصلگی و تحریک‌پذیری نیز در برخی از گروه درگیر مشاهده می شود. اگر فرزندتان تمرکز ضعیفی دارد اما همواره برای انجام امور مختلف در فواصل زمانی کوتاه پافشاری می کند علاوه بر آنکه اوقاتی را در رویاپردازی سپری می‌کند، نباید نسبت به مشکل عدم تمرکز بی توجه باشید.

در مواردی، برخی افراد تصور می‌کنند، عدم تمرکز کودکان چندان آسیب زا و مضر به نظر نمی رسد اما با افزایش سن و ورود به محیط های تحصیلی مانند مدرسه این گروه فشار مضاعفی را متحمل می‌شوند علاوه بر آنکه احساس عصبانیت و استرس را نیز باید پذیرفت. در مواردی خلاقیت و نبوغ مدفون می‌شود علاوه بر آنکه در گروه‌های مختلف همسن و سالان نیز ممکن است کنار گذاشته شود.

شناخت شواهد عدم تمرکز کودکان

اگر مشکوک هستید که کودکتان با عدم تمرکز مواجه است می‌توانید در اموری که وابسته به توجه هستند مانند نقاشی یا کاردستی، الگوی رفتار را زیر نظر بگیرید. همچنین مطرح کردن سوالات متعدد نیز پیشنهاد می شود.

این گروه از کودکان، انگیزه بیشتری برای مشارکت در مکالمه نشان می دهند و حتی فعالیت قبلی را ممکن است فراموش کنند. بروز اشتباهات و تحریک‌پذیری نیز می تواند با این اتفاق مرتبط باشد. البته باید پذیرفت چنین آزمایشی چندان جنبه علمی ندارد و برای تشخیص قطعی متخصصان درمانگر از ابزارهای مختلفی استفاده می کنند.

برخی از خانواده ها دچار وسواس بیش از حد می شوند و هرگونه حواس پرتی مقطعی را نیز به عنوان یک اختلال در نظر میگیرند، در حالی که چنین اتفاقی ممکن است برای افراد مختلف حتی بزرگسال صورت گیرد.

تبعات عدم تمرکز در کودکان

کودکی را میتوان دورانی طلایی برای یادگیری دانش، مهارت و توانمندی دانست. هر گونه مشکل و اختلال، نواقصی را برای این دوران طلایی یادگیری به ارمغان می آورد. نبود تمرکز و توجه از مشکلاتی است که موانعی را برای درک درست و واکاوی جهان پیرامون صورت می‌دهد.

برخی از خانواده ها با این جمله که "فقط تمرکز کن"، سعی در بهبود شرایط دارند اما باید دانست که این کودکان به دلیل وجود مشکلات حواس پرتی و یا خستگی، قادر نیستند بنابراین نباید با فشار کلمات و سرزنش، شدت عارضه را دوچندان کرد.

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید