راهکارهایی برای تشخیص و درمان اختلال خواندن

مرکز نورولند
بروزرسانی: فوریه ۲۰۲۴
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

راهکارهایی برای تشخیص و درمان اختلال خواندن توسط متخصصان بیان می شود. آگاهی والدین میتواند شانس بهبودی را دوچندان کند. شدت علائم اختلال خواندن در تمامی افراد یکسان نیست. چنین مشکلی درجات مختلفی دارد و ممکن است فرد را برای نوشتن و محاسبات ریاضی نیز با ضعف هایی مواجه کند. اگر فرزندتان علاقه ای به آموزش ندارد و همواره نسبت به همسالان، عقب‌ می ماند و یادگیری درستی مشاهده نمیشود، باید ارزیابی و مشاوره با متخصص درمانگر را جدی بگیرید.

اختلالات یادگیری

اختلالات یادگیری گریبانگیر، کودکان بسیاری شده اند که قادر نیستند حتی درست بنویسند، کلمات را به خوبی بیان کنند و همچنین ضعف در محاسبات ریاضی دارند که مانع پیشرفت تحصیلی شده است. تداوم چنین مشکلاتی میتواند فرد را با ضعف جدی مواجه کند. متخصصان درمانگر پس از شناسایی دلایل بیولوژیکی، مسیر حمایت و کاربردهای خدمات درمانی را پیشنهاد می‌دهند.

برخی ممکن است علاوه بر مشکلات یادگیری، با دیگر ضعف ها نیز مواجه باشند. از جمله، اختلالات روانپزشکی مانند بیش فعالی و کمبود توجه، اضطراب و اوتیسم باید اشاره کرد. بنابراین مراجعه به متخصصین درمانگر که از وجوه مختلف چنین چالشهایی آگاه اند، اهمیت بسیار دارد. متاسفانه علی رغم پیشرفت علم و تکنولوژی، آزمایش خاصی که بتواند بیانگر درگیری فرد با نارساخوانی باشد، وجود ندارد بلکه تست های مختلفی برای مشخص شدن وجوه این اختلال کمک کننده هستند.

علائم اختلال خواندن

راهکارهایی برای تشخیص و درمان اختلال خواندن براساس شواهد بیان میشود. کودکان مبتلا به نارساخوانی، پس از ورود با مدرسه در صورت عدم شناسایی ممکن است با چنین ویژگی هایی مواجه باشند:

  • خیلی آهسته می خوانند و می نویسند.
  • ترتیب حروف را در کلام، اشتباه می‌گیرند.
  • برای نوشتن املا مشکل دارند.
  • همواره حذف و اضافه کردن حروف دیده می شود.
  • برای درک اطلاعات نوشتاری، مشکل دارند.
  • چالش برای دنبال کردن مسیر ها نیز چشمگیر است‌.
  • برنامه ریزی و سازماندهی به درستی صورت نمی گیرد.
  • اغلب، کلمات ناآشنا را نمی تواند درست بیان کند.

خانواده ها پس از مشورت با معلمان مدرسه، باید برنامه جامعی را برای پیشبرد خدمات درمانی در نظر بگیرند.

بهترین زمان تشخیص اختلال خواندن

اگرچه تشخیص اختلال خواندن قبل از کلاس سوم، چندان قابل پیگیری نیست. اما باید دانست که شواهد این چالش معمولاً در کلاس اول یا دوم نیز قابل شناسایی هستند. خانواده‌ها باید آگاهی خود نسبت به اختلالات یادگیری، افزایش دهند تا در مواجهه با مشکلات خاص، هر چه سریعتر برای تشخیص و انتخاب راهکار درمانی، اقداماتی را صورت دهند.

متخصصان تا به امروز، دلایل درگیری را به دقیق مشخص نکرده اند اما باید دانست، شواهد علمی از یک مبنای ژنتیکی و عصبی_بیولوژیکی که با عوامل خطرزای محیطی ترکیب شده اند در ایجاد چنین چالشی، خبر می دهند.

استفاده از خدمات درمانی نه تنها می تواند ناتوانی های یادگیری را کمرنگ کند بلکه موفقیت تحصیلی را با رویکردهای صحیح آموزشی نیز هموار نماید.

علائم اختلال خواندن در سنین مختلف چگونه است؟

تنها شدت اختلال بیانگر ویژگی های خاص فرد درگیر نیست. متخصصان بیان می کنند ویژگی های گروه درگیر می تواند از فردی به فرد دیگر نیز متفاوت باشد. در ادامه بر اساس سن، علایم اشاره شده است:

کودک پیش دبستانی

  • تاخیر در کسب مهارت های گفتاری
  • تلفظ نادرست کلمات طولانی یا وارونگی ترتیب حروف در کلمات
  • مشکلات در زبان گفتاری
  • چالش برای بیان اشعار مهدکودک و عبارات قافیه دار
  • مشکل در یادگیری حروف الفبا

کودک در سنین مدرسه

  • مشکل در یادگیری نام و صداهای حروف
  • چالش برای املای کلمات
  • بیان نادرست حروف و اعداد
  • سردرگمی در ترتیب حروف برای نوشتن کلمات
  • خواندن آهسته و نه چندان روان کلمات
  • صدای بلند، خسته کننده، کوتاه و مستعد خطا
  • مشکلات بینایی برای شناخت درست کلمات
  • مشکل در پاسخ کتبی به سوالاتی که قبلا به صورت شفاهی پرسیده شده اند.
  • ناتوانی برای دنبال کردن یک توالی از نشانه ها
  • ناتوانی برای آموزش درست روزهای هفته و یا حروف الفبا
  • نوشتن کند و دشوار

اختلالات همراه با دیسلکسیا

کودکان مبتلا به نارساخوانی، ممکن است از اختلالات دیگری نیز رنج ببرند. از جمله باید مشکلات نوشتاری و محاسبات ریاضی را اشاره کرد. همچنین مشکلاتی در تمرکز و توجه، هماهنگی حرکتی_حافظه و سازماندهی نیز دور از انتظار نخواهد بود.

متاسفانه برخی از کودکان به دلیل عدم تشخیص درست چندان اعتماد به نفسی ندارند و به دلیل احساس ناکافی بودن همواره از خود ناراضی هستند که می‌تواند سلامت روان را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

نقش خانواده ها پس از تشخیص اختلال خواندن

اگر والدین با مشکلات یادگیری کودک خود مواجه هستند، باید نخست معلمان مدرسه و یا پزشک متخصص اطفال را برای مشاوره در نظر بگیرند. متاسفانه برخی از خانواده ها، چندان از نمودار رشد کودکان آگاهی ندارند و نمی‌توانند فرایند مراقبت و دریافت پیشنهادات متناسب با شرایط خاص فرزندشان را ممکن کنند.

خواندن کتاب برای کودک می تواند دایره لغات را بهبود بخشد. همچنین علاقه به کتاب را نیز منجر شود. خانواده باید همواره فرصتی را جهت مطالعه در نظر بگیرند تا بتوانند با مرور چند باره، آگاهی نسبت به آنچه که اتفاق می افتد، فراهم شود.

چنین فرصت هایی، می تواند درک و آشنایی با متن را برای کودکان فراهم کند. همچنین کودک را سرگرم می کند تا آموزش بهتری را تجربه ‌کند. انتخاب کتاب بر اساس علاقه نیز اهمیت فراوانی دارد، همچنین باید در محیطی آرام و راحت صورت گیرد.

خوشبختانه حال فناوری نیز به کمک آمده است تا کودکان درباره نارساخوانی بتوانند تکنیک های نوین را بهره گیرند. برنامه های پردازش کلمه و یادداشت های الکترونیکی به سازماندهی فعالیت های روزمره نیز کمک می کند.

استفاده از رویکردهای آموزشی چند حسی مانند ضبط صدا و سپس گوش دادن مجدد و انجام فعالیت ها به صورت چند مرحله ای نیز کارآمد توصیف میشود. متخصصان توصیه می کنند نقشه های مفهومی و ذهنی را که مبتنی بر کلمات کلیدی و تصاویر هستند را فراموش نکرد.

پیامدهای عدم درمان اختلال دیسلکسیا

تشخیص و درمان اختلال دیسلکسیا پس از ارزیابی های چندجانبه توسط تیمی از متخصصان که ممکن است روانشناس، گفتار درمانگر و بینایی سنج و شنوایی شناس باشند، صورت می گیرد. تغییرات ژنتیکی می توانند در بروز این اختلال تأثیرگذار باشد اما نباید گروه درگیر را ضعیف و بی توجه یا بی انگیزه و یا کم هوش دانست.

پیشگیری خاصی نمی توان از بروز چنین اختلالی، صورت داد. تشویق به مطالعه و نشان دادن اهمیت خواندن و نوشتن برای این گروه بسیار مهم است. والدین همیشه باید آگاه باشند و زنگ خطر های هشدار دهنده را در زمان طلایی شناسایی کنند.

در خانواده هایی که با این اختلال در گذشته مواجه بوده اند، شانس درگیری بیشتر است بنابراین باید در زندگی روزمره هرگونه رفتار خاصی را مهم تلقی کرد و برای حل بحران‌های احتمالی راهکاری را در نظر داشت.

راهکارهایی برای تشخیص و درمان اختلال خواندن در این متن اشاره شد. باید دانست برنامه آموزشی واحدی وجود ندارد که موفقیت سریع و یک شبه اختلال خواندن را صورت دهد. متخصصان درمانگر پس از شناسایی وجوه مختلف این اختلال، تمرینات تاثیرگذاری را پیشنهاد می‌دهند. والدین باید نسبت به خطاهای فرزندشان نگاه دقیقی داشته باشند و با مراجعه به افرادی که سابقه و دانش لازم را دارند، مسیر بهبودی را ممکن کنند.

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید