درمان وسواس در کودکان شش ساله

مرکز نورولند
بروزرسانی: سپتامبر ۲۰۲۰
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

وسواس فکری اختلالی است که با استفاده از روان درمانی توسط درمانگرِ رفتار قابل درمان است. برای درک بهتر وسواس فکری در کودکان شش ساله با مثالی این بیماری را توضیح خواهیم داد. ویلیام پسری ۶ ساله ای است که از معاشرت با دوستان و خانواده اش لذت می برد. او همچنین یک بازیکن فوتبال عالی است. اما در ماه های اخیر بیشتر نگران تمیزی خود بوده است. در ابتدا، والدینش فکر کردند که رفتار ویلیام مناسب است زیرا که او بیشتر نگران بهداشت است. اما اکنون او باید چندین بار در روز دوش بگیرد تا دچار اضطراب نشود. ویلیام در هفته های اخیر به شدت نگران میکروب ها شده تا جایی که دیگر دستگیره های در را لمس نمی کند. او اگر مجبور به این کار شود، باید دستان خود را چندین مرتبه بشوید. تا جایی که دستانش زخمی شده و خونریزی می کند. 

نگرانی که ویلیام درباره آلودگی دست هایش دارد جرو اختلال های فکری و وسواسی قرار دارد که OCD نامیده می شود. با ما همراه باشید تا همه چیز را درباره وسواس در کودکان شش ساله و درمان آن بدانید.

وسواس فکری چیست؟

وسواس فکری (OCD) بیماری است که در آن افراد با اختلال فکری مواجه هستند. این اختلال مدام با کلیشه هایی تکراری، تکرار می شود. به عبارت دیگر وسواس فکری شامل تصاویر ترسناکی است که مدام در ذهن افراد مجسم می شود. این تصاویر شامل مواردی چون نگرانی از کثیف بودن و آلودگی است. لازم به ذکر است که وسواس فکری با نوعی اجبار همراه است. اجبار به رفتارهایی گفته می شود که فرد برای رفع پریشانی ناشی از وسواس فکری مجبور به انجام آنها می شود. به عنوان مثال: فرد برای اینکه اضطراب کمتری نسبت به ابتلای خود به آلودگی داشته باشد، باید بارها و بارها دستان خود را بشوید.

بسیاری از افراد درباره چیزهای خاصی وسواس یا کمال گرایی دارند. در واقع، تصور می کنند تنها زمانی که این صفات را داشته باشند، می توانند مفید باشند. به عنوان مثال: فردی که وسواس تمیزکاری دارد تصور می کند بهتر می تواند از شیوع میکروب و عفونت جلوگیری کند. اما وقتی این عادت ها آنقدر شدید شده که الگوی زندگی را تغییر دهد، به یک اختلال تبدیل می شود.

نشانه های وسواس فکری چیست؟

در اختلال وسواس فکری مسائل مربوط به پاکیزگی به حدی شدید می شود که فرد در نهایت دچار رنج و سختی در روال زندگی خود می شود. نشانه های وسواس فکری در کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد.

⦁    به خاطر ترس آلودگی، از لمس اعضای خانواده خودداری می کند.
⦁    دستان خود را آنقدر زیاد بشوید که دچار ترک خوردگی یا خونریزی (آسیب پوستی) شود.
⦁    به خاطر ترس آلودگی از رفتن به مدرسه خودداری کند.
⦁    نمی تواند تلویزیون را روشن کند زیرا افراد دیگر آن را لمس کرده اند.
⦁    هر روزه زمان زیادی را صرف آیین های مربوط به تمیزی می کند.

علائم OCD می تواند منجر به مشکلات دیگری مانند: عدم توانایی تمرکز به دلیل توجه شخص به وسواس فکری، اضطراب و عصبانیت، تأخیر و خستگی به دلیل انرژی و زمان لازم برای برگزاری مراسم مربوط به پاکیزگی، کناره گیری از فعالیت های معمول با دوستان،... باشد. به یاد داشته باشید ، معمولاً همه افراد خانواده می توانند تحت تأثیر OCD قرار بگیرند. بنابراین همه باید در بهتر شدن اوضاع نقش داشته باشند.

به اختلال وسواس فکری مشکوک هستید؟

اگر فکر می کنید فرزند شما مبتلا به OCD است، از طریق پزشک وی را معاینه کرده تا مطمئن شوید که هیچ مسئله پزشکی وجود نداشته که منجر به بروز این مشکل شود. در موارد بسیار نادر ، OCD در واقع می تواند ناشی از نوعی عفونت باشد که به عنوان عفونت strep شناخته می شود. در این موارد ، درمان هایی مانند آنتی بیوتیک ها می توانند مفید باشند. در بعضی موارد ممکن است پزشک، خدمات تخصصی روان درمانی را به شما توصیه کند. با استفاده از روش های روان درمانی می توانید اختلالات فرزند خود را کنترل کرده و آنها را درمان کنید.

راه حل درمان وسواس کودکان چیست؟

خبر خوب این است که انواع روشهای درمانی موثر برای درمان OCD وجود دارد. دو نوع درمان اصلی که به اختلال وسواس فکری در کودکان کمک می کنند به شرح زیر هستند.

درمان رفتاری شناختی (CBT)

CBT نوعی از درمان رفتاری است که به فرد مبتلا به اختلال وسواس فکری کمک می کند تا روش های جدیدی از تفکر شناختی و رفتاری را برای کنار آمدن با OCD بیاموزد. CBT معمولاً توسط روانشناس، روانپزشک یا درمانگر رفتار به فرد مبتلا داده می شود. همچنین مقالاتی گسترده درباره اختلال وسواس فکری عملی وجود دارد که باعث می شود افراد مبتلا به وسواس فکری و خانواده های آنها راحت تر در مورد این استراتژی ها اطلاعات کسب کنند .(به عنوان مثال: بازگشت به OCD نوشته جان مارچ)

دارو درمانی

در روش دارو درمانی از مهار کننده های خاصِ جذب مجدد سروتونین (SSRI) با تأثیر بر عملکرد انتقال دهنده عصبی (ماده شیمیایی در مغز) استفاده می شود. در مواردی که فرد به درمان های غیر دارویی پاسخ نداده است، دارو می تواند بسیار مفید باشد. فرد مبتلا بسته به نیاز خود ممکن است برای مدت طولانی یا کوتاه تری به دارو نیاز داشته باشد. جالب است بدانید که OCD در مواردی بسیار نادر ناشی از نوعی عفونت باکتریایی به نام استرپتوز است. در این مورد پزشکان آنتی بیوتیک برای فرد تجویز می کنند که بسیار کمک کننده است.

نتیجه گیری

همانطور که گفتیم OCD اختلال وسواس فکری است که خوشبختانه راه درمانی دارد. با مطالعه مقاله هایی در این زمینه می توانید اطلاعات مفیدی در این باره کسب کنید اما برای شناخت و درمان کودک مبتلا به وسواس فکری لازم است که حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید