کلینیک و دکتر متخصص بیش فعالی کودکان

مرکز نورولند
بروزرسانی: می ۲۰۲۱
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

دکتر متخصص بیش فعالی کودکان، شواهد خاصی را برای تشخیص این نوع اختلال در نظر می گیرد، خانواده ها نیز می بایست الگوی رشد فرزندشان را به شکل دقیق رصد کنند تا با مشاهده علائم هشدار دهنده از خدمات درمانی موثر استفاده کنند. کودکان درگیر بیش فعالی معمولاً رفتارهای برجسته ای را نشان می دهند که بسیار فراتر از شیطنت طبیعی است که معضلاتی را نیز به همراه دارد. در این نوشتار علاوه بر آشنایی با خصوصیات تشخیص دهنده، راهکارهای درمانی را نیز خواهید شناخت.

اختلال بیش فعالی در یک نگاه

بیش فعالی علائم یکسانی در تمامی کودکان ندارد اما می‌توان نبود توجه، فعالیت بیش از حد و تکانشگری را از رفتارهای مشترک این گروه دانست که معمولاً از حد طبیعی فراتر می روند.

دکتر متخصص بیش فعالی کودکان برای کاهش رفتارهای مخرب این اختلال، درمان‌های مختلفی را پیشنهاد می دهد که وابسته به شرایط کودک است اما می بایست  اقدامات را در سریع ترین زمان به کار برد علاوه بر آن که همکاری خانواده‌ها، معلمان و مربیان نیز بازدهی خدمات درمانی را دوچندان می‌کند.

روان درمانی، استفاده از داروهای خاص و مشاوره با متخصصین روان درمانگر کمک می کند، هرچه زودتر کودک به مسیر سلامتی،  باز گردد.

نخستین زنگ خطر های هشدار درباره اختلال بیش فعالی در کودکی مشخص هستند، بنابراین والدین نقش تاثیرگذاری در بهبودی یا ماندگاری رفتارهای خاص این گونه مشکلات دارند. 

باید توجه داشت که معمولاً کودک با افزایش سن می تواند، شواهد ناشی از این اختلال را کمرنگ کند اما به منزله بهبودی نیست، تنها استفاده از درمانهای موثر، مقابله با این اختلال را ممکن می‌کند، اگر  چه نمیتوان به طور دقیق علت بروز بیش فعالی را بیان کرد اما باید دانست عوامل بسیاری تاثیرگذارند از مهم‌ترین آنها می‌توان وراثت و شرایط خاص محیطی را نام بود. 

در ادامه اطلاعاتی با ارزش درباره اختلال بیش فعالی علائم و راهکارهای درمانی ذکر شده است تا با کمک متخصصان این عارضه را پشت سر بگذارید.

منظور از بیش فعالی چیست؟

خانواده‌هایی که فرزند درگیر مشکل بیش فعالی دارند، معمولاً جملاتی همچون" بی حرکت بنشین" یا "به من گوش بده" را بسیار به کار می برند. با توجه به اینکه این گروه از کودکان معمولاً از مشکل عدم تمرکز و رفتارهای عجولانه نیز رنج می برند، بد نیست بدانید مشکل بیش فعالی تنها مختص سنین کودکی نیست بلکه برخی از بزرگسالان همچنان شواهدی از اختلال بیش فعالی را نشان می‌دهند و بی‌قراری و نداشتن تمرکز عملکرد آنها را در بخش‌های مختلف زندگی تحت تاثیر قرار می دهد.

شیوع اختلال بیش فعالی در قرن حاضر بسیار افزایش یافته است، به همین دلیل نیاز است خانواده‌ها آگاهی خویش را درباره چنین مشکلاتی افزایش دهند تا با اقدامات زود هنگام، شانس بهبودی را افزایش دهند در غیر این صورت درگیری مادام‌العمر می تواند استرس و اضطراب بسیاری را به روح و روان کودک و حتی اعضای خانواده تحمیل کند اما زمانی که در منزل، مدرسه و دیگر محیط ها چنین شواهدی پررنگ باشند، اطرافیان نیز آزرده خاطر شده و تحت فشار قرار می‌گیرند. این سه ویژگی اصلی را میتوان موارد زیر دانست:

بی توجهی

نباید از کودک درگیر بیش فعالی انتظار تمرکز قدرتمند و حتی متوسط داشت. این گروه به دلیل محرک های محیطی به راحتی تمرکز حواس را از دست می‌دهند و نکته جالب دلزدگی نسبت به یک فعالیت خاص است به طوری که اطرافیان، کودک را اغلب گیج و حواس پرت می دانند.

بی قراری

کمتر زمانی می‌توان کودک درگیر بیش فعالی را به صورت آرام و ثابت در یک مکان خاص مشاهده کرد. معمولاً نشستن به منزله یک کار سخت، تلقی می‌شود و اغلب در حال بالا رفتن از اشیا به ویژه صندلی ها و میز ها دیده می شوند.

تکانشگری

این گروه از کودکان با واکنش های غیر قابل کنترل و حتی گاه خطرناک موجب نگرانی والدین می شوند. همچنین رفتارهای آزار دهنده به ویژه نداشتن صبر برای گرفتن نوبت یا قطع مکالمه اطرافیان، دوست یابی آنها را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

موارد کمک کننده به تشخیص توسط دکتر متخصص بیش فعالی کودکان

دکتر متخصص بیش فعالی کودکان برای جمع‌آوری اطلاعات و تایید وجود مشکل نیاز به مشاهده رفتارهای خاصی دارد بنابراین خانواده نباید با مشاهده کمترین شیطنت و فعالیت که جزئی از شخصیت کودکان است، برچسب بیش فعالی را اتخاذ کنند. در ادامه به چند مورد اشاره می شود:

نیاز است شواهدی از بیش فعالی، بی‌قراری و تکانشگری به مدت حداقل ۶ ماه در رفتار کودک پررنگ باشد.

نخستین علائم هشدار دهنده معمولاً قبل از ۷ سالگی، قابل مشاهده هستند.

علائم می بایست در موقعیت های مختلف مانند منزل، مدرسه و شرایط دیگر نیز پررنگ باشند.

علائم بیش فعالی می بایست محدودیت های جدی را برای کودک و خانواده ها به وجود بیاورند.

روند تشخیص بیش فعالی به چه شکل ادامه میابد

متخصصین حوزه بیش فعالی برای تشخیص این اختلال، مجهز به علم و تجربه هستند و از طریق نقشه راهی علمی، شواهد را بررسی می کنند تا فرآیند قابل اعتماد باشد، به همین جهت یک مرز مشترک بین علم پزشکی و روان درمانی وجود دارد تا بتوان جمع‌بندی درستی نسبت به رفتار ها، مشکلات و محیط های خاص داشت و بتوان معاینه‌هایی را پیش برد.

والدین، مراقبین، معلمان و پرستاران به عنوان منابع قابل اعتمادی هستند که برای مصاحبه و همکاری از آنها دعوت می‌شود، به همین جهت پرسشنامه هایی را طراحی می‌کنند که از این طریق اطلاعاتی به دست آید.

روند درمانی بیش‌فعالی متمرکز بر کدام خدمات است؟

درمان بیش فعالی محدود به یک حوزه خاص نیست بلکه چندین متخصص می‌بایست برای رهایی کودک از این چالش همکاری مستمر داشته باشند. در ادامه به حوزه‌های تاثیر‌گذار اشاره کلی می شود. 

در ادامه جزئیات بیشتری را نیز درج کرده‌ایم تا برای سلامت فرزندتان از اطلاعات بیشتری برخوردار شوید:

مشاوره و آموزش

افراد درگیر مشکل بیش فعالی، خانواده‌ها و مربیان و معلمان تنها به تشخیص این اختلال کمک نمی کنند بلکه با همکاری مستمر، عوارض و شواهد را نیز کمتر میکنند تا کودک سریعتر با این مشکل کنار آید.

رفتار درمانی

رفتار درمانی، از دیگر خدمات ارزشمند، برای کنترل رفتار عنوان می‌شود تا افراد مبتلا و خانواده ها از طریق تمرین و تکنیک ها بتوانند کیفیت زندگی روزمره را همچون گذشته تجربه کنند.

درمان دارویی

بسیاری از خانواده ها درمان دارویی را به عنوان یک راه حل آخر در نظر می گیرند و تحت شرایط خاصی مایلند از این داروها استفاده کنند، در حالی که پزشکان با علم به عوارض جانبی داروهای مختلف مانند محرک ها و غیر محرک ها را تجویز می کنند و نباید ترس از پیامدها مانع دریافت این داروهای موثر شود. 

همچنین باید پذیرفت در مواردی کاهش اشتها، کاهش وزن، خواب آلودگی و تغییرات فشار خون ممکن است بروز کند اما با مشورت با پزشک نسخه دارویی نیز تغییر خواهد کرد.

والدین همواره نسبت به سلامتی فرزندشان نگرانی‌های بسیار دارند و اگر بدانند درگیر مشکل بیش فعالی شده است ممکن است سردرگم، ناامید و آشفته شوند، در حالی که این اختلال شدت مختلف دارد و می‌توان با درمان های موثر، بهبودی خوبی را نیز شاهد بود اما اقدام سریع و استفاده از شیوه های موثر مانند مشاوره، روان درمانی، رفتار درمانی و مصرف داروهای تجویزی یکی از شروط لازم است.

نقش والدین در تشخیص و بهبودی بیش فعالی کودکان

نباید بیش فعالی کودکان را یک عارضه غیرقابل درمان تصور کرد. خوشبختانه حال پیشرفت تکنولوژی و علم پزشکی، شیوه های موثر بسیاری را معرفی کرده است که خانواده‌ها می‌توانند از این خدمات، نتایج شایانی را مشاهده کنند.

اگر درباره درمان تجویزی نگرانی دارید و یا به دنبال شیوه‌های بهتر هستید می توانید با تیم درمانی مشورتی داشته باشید.

سبک زندگی خانواده ها برای بهبودی فرزند درگیر بیش فعالی می بایست تغییراتی داشته باشد به طوری که استفاده از مواد غذایی حاوی رنگ مصنوعی و دیگر مواد افزودنی به حداقل برسد و دفترچه یادداشت غذایی تهیه گردد تا مواد غذایی که موجب حساسیت و تشدید علائم می‌شوند را شناخت.

داشتن ارتباط موثر با دیگر خانواده ها که فرزند درگیر بیش فعالی دارند و یا اطلاعاتی در این زمینه کسب کرده اند، می تواند آرامش خیال بسیاری را به همراه داشته باشند.

در زندگی روزمره علائم بیش فعالی همواره پر رنگ نیستند که می تواند عوامل بسیاری در تشدید یا کاهش آن موثر باشد، بنابراین خانواده ها می بایست یک الگوی رفتاری را از فرزندشان در ذهن داشته باشند تا موانعی که حواس فرزندشان را پرت میکند را بشناسند.

شواهد بیش فعالی در دوران نوزادی

در دوران نوزادی نیز می توان رفتارهای خاص ناشی از اختلالات بیش فعالی را شاهد بود که معمولاً به شکل گریه طولانی، بی قراری و خواب نامنظم هستند. همچنین مشکل در غذا خوردن نیز از این نظر قابل توجه است.

این گروه تمایل چندانی به تماس بدنی ندارند و در مقایسه با سایر هم سن و سالان در زمینه حرکت، دست و پا چلفتی به نظر می رسند. همچنین بازی های خاصی را علاقه دارند.

برخی از والدین بیش فعالی را ناشی از ضعف خویش در زمینه تربیت می‌دانند، در حالی که بروز چنین اختلالی ارتباط چندانی با سبک تربیتی ندارد و معمولاً ناشی از استعداد ژنتیکی است علاوه بر آن که تشدید علائم به دلیل شرایط خاص نامطلوب محیطی مانند تماشای مداوم تلویزیون و انجام بازی‌های رایانه‌ای دور از انتظار نیست.

کودک بیش فعال و حضور در مدرسه

بسیاری از افراد درگیر مشکل بیش فعالی همزمان با ورود به مدرسه متوجه مشکل خود توسط معلمان و مربیان شدند.

با توجه به آنکه آموزش و کسب علم نیاز به تمرکز و توجه بسیار دارد و حواس پرتی می تواند کیفیت آموزش را کاهش دهد، همچنین ارتباط سازنده‌ای با همکلاسی ها نیز برقرار نمی‌شود، اتمام فعالیت ها و بازی نیز به عنوان یک چالش بزرگ بر سر راه کسب دانش قرار میگیرد.

در این برهه های سنی، دانش آموزان که از مشکل بیش فعالی رنج می برند قادر نیستند، سطح عملکرد آموزشی خویش را مانند سایرین ارتقا بخشند. گروهی به اهداف مد نظر نمی رسند که متاسفانه خواستن و عدم موفقیت، موجب ناامیدی و بروز رفتارهای پرخاشگرانه می شود که نتیجه آن کمبود اعتماد بنفس خواهد بود.

بیش فعالی در بلوغ

بلوغ و تغییرات شدید هورمونی به منزله یک چالش جدی برای بسیاری از افراد است. درگیری با بیش فعالی نیز می تواند وضعیت را پیچیده تر کند به طوری که این گروه معمولاً رفتارهای پرخاشگرانه و منفعلانه برای انجام فعالیت های مورد نظر را نشان می‌دهند. علاوه بر آن که می‌بایست بی‌دقتی و جسارت برای اقدامات مخاطره انگیز را نیز بیان کرد.

تاثیر بیش فعالی بر عملکرد کودکان و نوجوانان

شواهد خاص بیش فعالی می تواند عملکرد کودکان و نوجوانان را کاهش دهد، به طوری که در حوزه‌های آموزش و اشتغال نیز کیفیت چندانی را مشاهده نکنند اما این عارضه تنها پیامدهای منفی به همراه ندارد بلکه ویژگی‌های مثبتی نیز برای فرد به ارمغان می آورد که از جمله می توان به خلاقیت و همدلی، سرعت عمل بالا و روحیه سرزنده اشاره کرد. 

متاسفانه برخی از خانواده ها به دلیل مشاهده چنین رفتارهایی روند تشخیص را به بعد موکول می کنند که می تواند شانس بهبودی را نیز کاهش دهد.

شاید اگر خانواده‌ها بدانند که بسیاری از بیماران درگیر بیش‌فعالی حال در بزرگ سالی موفقیت بسیاری در مدیریت زندگی به دست آورده اند و در نقش‌های خود به عنوان همسر، پدر و مادر بسیار متعهدانه عمل می‌کنند، نگاهشان به این اختلال و درمان تغییر کند.

زمان طلایی برای تشخیص بیش فعالی

تشخیص بیش فعالی معمولاً در سنین پیش دبستانی صورت می گیرد که همزمان با شروع فعالیتهای آموزشی و تحصیل است که نبود سطح بالایی از تمرکز، مشکلات عدیده ای را به همراه دارد. همچنین ضعف در حروف نویسی، فراموشکاری و گم کردن وسایل زنگ خطر های هشدار دهنده هستند که می‌تواند عملکرد را نیز تحت تاثیر قرار دهد بنابراین معلمان و مربیان نقش تاثیرگذاری در شناخت این گروه از کودکان دارند و می‌بایست والدین را آگاه کنند.

راهکار های آزمایشگاهی قابل اعتنا برای تایید بیش فعالی

تا به امروز، راهکار های آزمایشگاهی قابل اعتنا برای تایید بیش فعالی کشف نشده است و نمی‌توان به چنین تشخیص‌های متکی بود. عوامل بسیاری بر بروز بیش فعالی تاثیر گذارند و تنها با یک نشانه واضح و فوری نمی‌توان یک جمع‌بندی داشت، تایید نهایی مستلزم صبر است علاوه بر آن که والدین کودکان درگیر بیش فعالی همواره سبک زندگی خاصی خواهند داشت و باید شرایط را به گونه‌ای تنظیم می‌کنند که اعضای خانه همکاری لازم را داشته باشند، در غیر این صورت عملکرد ضعیف در مدرسه، کنار گذاشتن مسئولیت ها و رفتارهای نامناسب اجتماعی یا حتی مشاجرات دائمی را می بایست تحمل کنند.

نمایش بالینی بیش فعالی همواره ثابت نیست، برخی از کودکان، علائم نسبتاً قوی دارند در حالی که بسیاری با مشکلات عدیده در عملکرد های آموزشی، اشتغال و زمینه های اجتماعی مواجه شده اند بنابراین پزشک برای ارزیابی دقیق نیاز به بررسی‌های اجمالی دارد تا همچون دیگر بیماری‌های روانی بر اساس مستندات رفتاری و توصیفات بیمار و اعضای خانواده به یک جمع‌بندی برسد.

مهمترین معیار تشخیص برای دکتر متخصص بیش فعال کودکان

مرز باریکی بین شواهد بیش فعالی و شیطنت ذاتی کودکان وجود دارد اما زمانی می‌توان چنین رفتاری را یک عارضه دانست که حداقل شواهد بیش از شش ماه دیده شوند علاوه بر آنکه اختلالاتی را در دو زمینه مختلف زندگی مانند منزل و مدرسه ایجاد کند، بی جهت نیست که برای تشخیص دقیق علاوه بر والدین، از آموزگاران و مربیان نیز دعوت می‌شود تا رفتار و مشکلات کودک در محیط مدرسه نیز ملموس باشند.

رویکرد درمانی مختلف برای بیش فعالی

درمان تلفیقی می‌تواند شواهد بیش‌فعالی را کمرنگ کند بنابراین استفاده از تنها یک نوع خدمات درمانی، چندان منطقی نیست و نمی‌تواند خانواده‌ها را برای بهبودی فرزندشان همراهی کند.

استفاده از درمان دارویی اگرچه اولویت خانواده‌ها نیست اما معمولاً پزشکان در مراحل اولیه چنین تجویزاتی را مد نظر قرار می دهند.

تاثیر کاردرمانی برای بیش فعالی

کاردرمانی متمرکز بر حمایت از رشد حرکتی و روانی کودکان درگیر بیش فعالی است تا از این طریق بتوانند شاهد بهبود توجه، تمرکز و کنترل رفتار باشند همچنین تعاملات اجتماعی نیز گسترده گردند که نتیجه آن را می توان در بروز فعالیت های دستی و خلاقانه شاهد بود.

رفتار درمانی برای بیش فعالی

رفتار درمانی در واقع شامل استراتژی هایی است که متمرکز بر حل مسئله هستند تا شخص بتواند رفتار خویش را کنترل کرده و با آموزش مهارتهای اجتماعی، عوارض ناشی از این اختلال را پشت سر بگذارد.

درمان بیش فعالی در بزرگسالان

بیش فعالی تنها اختلالی مختص سنین کودکی نیست در مواردی فرد حتی در برهه‌ای بزرگسالی نیز شواهدی از این مشکل را نشان می‌دهد که منجر به عملکرد ضعیف در زندگی اجتماعی و حتی پریشانی نیز می‌شود، بنابراین مشاوره و دارو درمانی علاوه بر روان درمانی بسیار مثمر ثمر خواهند بود.

این اختلال تبعاتی در سبک زندگی شخص درگیر نیز به وجود آورده است به طوری که بیقراری شدید موجب مصرف بیش از حد الکل و دیگر مواد اعتیاد آور می گردد، در حالی که نه تنها آرامش به دست نمی‌آید عوارض دیگری نیز دور از انتظار نیست.

علت بروز بیش فعالی

بیش فعالی معمولاً به دلیل عوامل ژنتیکی نیست، شرایط محیطی را نیز نباید از یاد برد، از جمله می‌توان عوارض دوران بارداری و زایمان، وزن کم هنگام تولد، عفونت، مصرف الکل یا سیگار در دوران بارداری را نام برد. علاوه بر آنکه بیماری های سیستم عصبی مرکزی و شرایط روانی اجتماعی نیز از دیگر شرایط ایجاد کننده بیش فعالی کودکان هستند.

خانواده‌ها می‌توانند از رفتارهای فرزندشان رفتارهای هشدار دهنده بیش فعالی را بشناسند، زمانی که کودک دائما در پی فعالیت های مختلف است، حرف دیگران را قطع می کند، توجه و تمرکز ندارد، می تواند یک علامت جدی باشد.

تمایل شدید به حرکت در بیش فعالی

در عصر حاضر که متراژ منازل روز به روز کوچکتر می شود و داشتن فرزندی که همواره در حال فعالیت و شیطنت است، میتواند بسیار آزاردهنده باشد. این گروه حتی قادر نیستند برای مدت کوتاه بی حرکت یک جا بنشینند و با فعالیت های غیر قابل کنترل معمولاً اطرافیان را آزار می دهند.

تبعات عدم درمان اختلال بیش فعالی 

بی توجهی در اختلال بیش فعالی، زمانی قابل اتکا است که در مقایسه با دیگر کودکان با شدت بالا تایید شده باشد. معمولاً خانواده‌ها با این پیش فرض که در سن کودکی، داشتن توجه و تمرکز بالا چندان معمول نیست و شیطنت یکی از رفتارهای ثابت تمامی افراد نرمال در این برهه حساس است، نمی‌توانند مرز وجود بیش فعالی یا سلامت فرزندشان را تشخیص دهند. بنابراین نیاز است شواهد دیگری نیز وجود داشته باشند:

فرزندتان برای اجرای دستورالعمل های ساده نیز توجه و تمرکز طولانی مدت نیاز دارد و اغلب فعالیت‌ها را نیمه رها می‌کند که به منزله زنگ خطر هشدار دهنده است، علاوه بر آن که نیاز است شواهد بیش از شش ماه ماندگار باشند. بد نیست بدانید در مواردی نیز با افزایش سن کودک یک علامت، ضعیف یا تغییر کرده است اما همچنان سایر رفتارهای مخرب با شدت قبل تا بزرگسالی نیز تداوم دارند.

مشکل بی قراری یا حرکات بیش از حد معمولا در مدرسه موجب آزار همکلاسی ها شده به طوری که دوست یابی را نیز کاهش می‌دهد اما اغلب پس از ورود به برهه نوجوانی، این علامت کاهش می یابد.

شدت علائم بیش فعالی در تمامی قربانیان به یک شکل نیست معمولاً متخصصین این رفتار را مرتبط با درگیری برخی از کودکان و نوجوانان با دیگر اختلالات می دانند به عنوان مثال اختلال خواندن، نوشتن و حتی کند ذهنی در برخی از این گروه رایج است و در مواردی نیز اختلالات اضطرابی و اتیسم نیز موجب تبعاتیی در رفتار می‌شود بنابراین نیاز است با صبوری روند تشخیص و درمان را طی کرد.

همکاری کودک برای بهبود شواهد بیش فعالی

پیشنهاد می شود جلسات درمانی به شکل منظم پیگیری شوند، همچنین خانواده ها در گروه های کوچک نیز با یکدیگر تبادل نظر هایی را داشته باشند، تا راهکارهای موثر سریع تر در دسترس قرار گیرد. مطالعات نیز، مفید بودن چنین آموزش‌هایی برای والدین را تاکید کرده اند.

مراکز اطفال، کلینیکهای تخصصی روانپزشکی، روان درمانی معمولاً برای آموزش والدین خدماتی را ارائه می‌کنند.

یکی از شیوه های موثر برای ایجاد انگیزه در کودکان، جهت پیش بردن وظایف و دستورالعمل های محوله، انتخاب پاداش یا تنبیه برای پیامدهای منفی است. اما خانواده ها باید در نظر داشته باشند زمانی چنین برنامه‌ای مثمر ثمر است که همواره اجرا شود بنابراین به طور مقطعی آن را پیگیری نکنید که نتیجه را نیز کمرنگ می کند.

خانواده ها برای کنترل رفتار فرزندشان می بایست اوقات فراغت را به شکلی مفرح و پربار پیگیری کنند تا انرژی نهفته کودک خالی شود.

آموزش خود مدیریتی نیز یکی از شیوه های جذاب و بسیار خلاقانه است تا کودکان بیاموزند رفتار خویش را سازماندهی و مدیریت کنند به طور مثال بهتر است وظایف را به مراحل کوچکتر تقسیم کرده برای مشاهده بازدهی سوالاتی را از خود مطرح کنند به طور مثال

الان بهتر است از کدام کار شروع کنم؟ 

پیش زمینه مورد نیاز برای شروع این کار کدام است؟

برای اجرا به چه نقشه راهی نیاز دارم؟ 

آیا می توانم این اقدام را تا انتها با موفقیت به پایان برسانم؟

مسئولیت معلمان برای کاهش بیش فعالی دانش آموزان

بیش فعالی برای دانش‌آموزان تبعات بسیاری به همراه دارد که اغلب با کاهش عملکرد آموزشی همراه خواهد بود بنابراین معلمان نیز مسئولیت دو چندانی دارند، علاوه بر پیگیری درس نیاز است کنترل کلاس نیز به خوبی صورت گیرد.

با توجه به اینکه این گروه از کودکان می توانند نظم کلاس را بر هم زده و یا مراودات چالش برانگیزی با دیگر همکلاسی ها شکل دهند. بنابراین انتخاب مکانی که کودک از محرک‌های محیطی دور باشد، بسیار مناسب است تا دچار حواس پرتی نشود و معلم را به خوبی ببیند.

دیگر راهکارهای موثر درمانی برای بیش فعالی

بیش فعالی به عنوان معضلی جدی برای پیشرفت کودکان در سایر بخش‌های زندگی شخصی و اجتماعی مطرح است بنابراین نیاز است از درمانهای متفاوتی بهره گیرند. حال نوروفیدبک نیز توانسته بازخورد خوبی برای رهایی این گروه کودکان به همراه داشته باشد. این شیوه در واقع امواج مغزی را با کمک الکترود های موجود در سر اندازه گیری کرده که می توان آن را بر صفحه نمایش دید. 

چنین اقدامی کمک می کند مدیریت رفتار آگاهانه افکار کودک ممکن شود بی جهت نیست که بهبود تمرکز نیز صورت می گیرد البته باید یادآوری کنیم که علی رغم نتایج موثر بر بهبودی بیش فعالی، تحقیقات همچنان ادامه دارد و نیاز به داده های بیشتری است.

تاثیر رفتار والدین برای کودکان درگیر بیش فعالی

اگر چه اختلال کمبود توجه با یک اصطلاح دو کلمه‌ای تعریف می شود اما شواهد آن بسیار گسترده هستند اما در سنین مختلف نیز ممکن است رفتارها تغییر کنند.

والدینی که فرزند در حال تحصیل در مهد کودک دارند تجربه مشترکی دارند که به این شکل بیان می‌شود، مداوم  در حال تجربه دستورالعمل های مختلف دیده می شوند به طوری که ممکن است پرورش استعداد که آرزوی قلبی برای این گروه از خانواده ها است، در حد رویا باقی بماند اما مطمئناً مداخله زودهنگام با کمک یک رویکرد درمانی، روند سلامتی را ممکن می کند و نباید به این گروه، برچسب هایی مانند بدجنس، بد خلق، تنبل یا ناسازگار چسباند.

ناآگاهی و ورود به مسیرهای صعب العبور درمانی برای برخی خانواده ها می تواند تنش هایی را به وجود آورد به طوری که مداوم باید از یک پزشک به پزشک دیگر، از روانشناس به مرکز مشاوره دیگر مراجعه کنند در حالیکه هیچ نتیجه‌ای نیز عاید نمی شود به همین دلیل نیاز است از دکتر متخصص بیش فعالی کودکان کمک گرفت، افرادی که قادرند فرآیند تشخیصی را به خوبی مدیریت کنند و با توجه به مستندات رفتار در موقعیت های مختلف و معاینات، نظرات خویش را بیان کنند بی جهت نیست که بازدهی خدمات درمانی نیز چندین برابر است.

اقدامات تاثیر گذار بر کاهش اختلال بیش فعالی توسط والدین

متخصصان برای آموزش والدین جلسات متعددی را ترتیب می‌دهند تا پدران و مادران نحوه رفتار با کودک درگیر بیش فعالی را بیاموزند، مطمئناً مشکلات کمتری نیز احساس خواهد شد و تاثیرات جانبی این موضوع کمرنگ می گردند.

با حالت مثبت صحبت کنید

مطمئنا هیچ خانواده ای دوست ندارد، فرزندش درگیر مشکلی باشد به ویژه آنکه اختلال بیش فعالی، تبعات بسیاری نیز به همراه دارد اما اگر نسبت به بروز چنین عارضه ای شک دارید، نیاز است برای تشخیص قطعی به متخصصان درمانگر مراجعه کنید و روحیه مثبت خویش را نیز حفظ کنید. مطمئناً کودکان می‌توانند حالت چهره و واکنش شما را تشخیص دهند که تاثیر مستقیم بر اعتماد به نفس دارد.

برنامه منظمی برای امور روزمره کودک تعریف کنید

اگر کودکان بتوانند مطابق یک پیش زمینه ذهنی به انجام وظایف و مسئولیت های خویش مشغول شوند، مطمئناً سبک زندگی جذابتر و موثری را پیش می‌برند. والدین بهتر است زمان صرف غذا، محل قرار گیری لباس، انجام تکالیف و … را از قبل بیان کنند همچنین فعالیت‌های فوق برنامه را کاهش دهند تا حواس کودک پرت نشود.

الگوی پاداش و مجازات با جزئیات تعریف شود

درک و پیگیری قوانین ساده و مستمر برای کودکان درگیر، چندان چالش جدی نیست بنابراین خانواده می‌توانند این قوانین را یادداشت کرده و در مکانهای مناسب خانه چسبانند تا کودک تعهد رفتاری نسبت به این مسئولیت ها داشته باشد.

مطمئنا در محیط های خارج از منزل چالش های رفتاری کودکان درگیر بیش فعالی ممکن است، برخوردهای نامناسب و انتقادات بسیاری را به همراه داشته باشد، بنابراین با حمایت و پشتیبانی کمک کنید برای پیشرفت انگیزه داشته باشد.

برنامه منظم برای خواب و ورزش نیز یک نیاز اساسی است

اگرچه این گروه از کودکان انرژی بسیار دارند و حضور در فعالیت های حرکتی بسیار تاثیرگذار است اما عاقلانه به نظر نمی‌رسد که فعالیت های سخت و چالش برانگیز را انتخاب کرد بلکه ورزشهای بدنی معقول، می تواند علاوه بر بهبود توجه، اضطراب و افسردگی را نیز کاهش دهد تا در مسیری درست انرژی اضافی را تخلیه کنند.

الگوی خواب منظم نیز برای تمامی کودکان به ویژه این گروه که از مشکلات عدیده نیز رنج می‌برند، یک نیاز اساسی است بنابراین نباید به بهانه های مختلف، زمان خواب را به تعویق انداخت مطمئناً رفتارهای تکانشگری بسیاری طی روز نیز دور از انتظار نخواهد بود.

آموزش رفتاری درست نیز باید با جزئیات صورت گیرد

کودکان که از بیش فعالی رنج میبرند همواره تنها هستند با توجه به آن که نه تنها در برقراری ارتباط اجتماعی، چالش دارند بلکه از قوانین اجتماعی و مکالمه مسالمت‌آمیز چندان آگاه نیستند به طوری که اطرافیان در نگاه نخست ممکن است آنها را ساده لوح، تلقی کنند و اغلب از سوی دیگر کودکان نیز پذیرفته نمی شوند بنابراین والدین می بایست با آموزش مهارتها و قوانین اجتماعی کمک کنند در گروههای همسن و سالان قرار گیرند و ارتباطات جمعی را تجربه کنند.

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید