درمان اختلال پردازش شنوایی و بد شنوایی در کودکان با مشاوره و غربالگری سریع بسیار امیدوار کننده خواهد بود، بنابراین نیاز است وجود نشانه های پرخطر را شناخت و با استراتژی های موثر از پیشرفت و ماندگاری عارضه پیشگیری کرد. مطالعه این مطلب از وب سایت کمک می کند با سنجش توانمندی شنیداری فرزندتان، کیفیت زندگی آینده اش را تضمین کنید. مطمئناً هرگونه نقص و اختلال در سلامت شنیداری، هزینه و معلولیت های جدیدی را به همراه خواهد داشت بنابراین به دلیل بهانههای واهی، کسب آگاهی را به تاخیر نیندازید.
قدرت شنیداری، موهبتی ارزنده برای بشر
جهان پر از راز و رمز شگفت انگیز است، مطمئناً برای ارتباط برقرار کردن با این شگفتی ها، نیاز به حواس مختلف است. قدرت شنیداری در ایده آل ترین حالت ممکن، کمک می کند فرد مهارتهای مختلف را کسب کند.
این اتفاق بی ارتباط با دریافت اصوات نیست که در نهایت با رمزگشایی از آنها کیفیت ارتباطی ایده آل ممکن می شود.
متاسفانه افراد بسیاری با مشکلات شنیداری دست و پنجه نرم میکنند اما حال پیشرفت علم و تکنولوژی بستر منحصر به فردی را میسر کرده است تا بتوان مشکلات و اختلالات مختلف را در زمان طلایی شناخت و از محدودیت ها عبور کرد.
گفتار و کلام از مهم ترین خصوصیات بشر هستند که از این ابزار ارتباطی کمک میگیرد تا نه تنها با اطرافیان مراوده ای موثری داشته باشند بلکه شاهد پیشرفت در جنبه های مختلف زندگی شخصی و اجتماعی نیز باشد، بنابراین نیاز است با شناخت الگوی کلامی استاندارد، نقص ها و اختلالات مختلف را در زمان طلایی شناخت و با استراتژی های موثر، عارضه های مختلف را کمرنگ کرد.
اختلال پردازش شنوایی را میتوان نوعی عارضه دانست که مشکلات ناشی از آن بر تمرکز و درک دقیق، تاثیرگذار است به طوری که شخص علیرغم شنیدن واضح و رسا به دلایل مختلف نمیتواند مفهوم جملات را به درستی متوجه شود.
البته باید دانست که پیامدهای این اختلال، محدود به همین جا نیست. برای آشنایی شما عزیزان، راهکارهای موثر بر درمان در ادامه متن به طور مفصل گنجانده شدهاند.
با اختلال پردازش شنیداری بیشتر آشنا شوید
انسان را اشرف مخلوقات می نامند، این جایگاه بی ارتباط با بهرمندی از موهبت های مختلف نیست. شاید اگر بدانید مغز انسان همچون کامپیوتری غول آسا، همواره در حال دریافت و پردازش اطلاعات مختلف است، بهتر درک کنید چگونه پیشرفت های مختلف در زمینه، علم و هنر ممکن شده است.
قدرت شنیداری استاندارد نیز با عملکرد مغز پیوند خورده است. اگرچه گوش ها نخستین دروازه ورود محرک های صوتی هستند اما پردازش و شناسایی این اطلاعات در محیط مغز صورت میگیرد.
مطمئنا جایگاه مهارت های کلامی و زبانی را نمیتوان در ایفای نقش اجتماعی و شخصی انکار کرد بنابراین نیاز است یک شخص تنها در شناسایی واژه ها و کلمات عملکرد درخشانی نداشته باشد، بلکه از این طریق مراوده های موثری را شکل دهد.
لزوم شناخت چنین محدودیت های شنیداری، بسیار جدی است، شاید تعجب کنید اگر بدانید اختلال پردازش شنوایی می تواند بر مهارت کلامی نیز تاثیر گذار باشد.
این گروه از افراد که اغلب از مشکل خویش ناآگاه هستند، نمی توانند در محیط هایی که صدای بلند و واضح وجود دارد، مفاهیم را درک کنند بنابراین همواره از سوی دیگران پذیرفته نمیشوند و حتی ممکن است به انزوا و افسردگی نیز بیانجامد.
ابعاد ناشی از مشکل اختلال پردازش شنوایی، بسیار گسترده است به طوری که تمرکز و توجه را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
این گروه به دلیل نقص حافظه شنیداری، قادر نیستند اطلاعات شفاهی را به خوبی منتقل کنند، خانواده ها می بایست زنگ خطر های هشدار دهنده را بشناسند و با ورود در زمان طلایی، کمک کنند سلامت شنیداری هرچه زودتر به دست آید.
کودک شاید در ابتدای مسیر چندان از تبعات نبود سلامت شنیداری کارآمد آگاه نیست اما پس از نیاز به آموزش در مدرسه و تحصیل در دانشگاه، مطمئنا متوجه تفاوت خویش با سایرین خواهد شد که ضربه ای سهمگینی به اعتماد به نفس و عزت نفس وارد می کند به طوری که علاقهای به ورود در جمعهای مختلف نخواهد داشت.
دانش آموزان با اختلال پردازش شنیداری قادر نیستند تفاوت توالیهای واژه ها را بشناسند، این اتفاق منجر به اختلالاتی در توسعه واژگان و درک زبان میشود، سرانجام مهارتهای کلامی نیز با نقص جدی مواجه می شود.
اگر معلمان و مربیان همکاری خوبی با خانوادههای کودکان درگیر با اختلال پردازش شنیداری نداشته باشند، علت عدم اجرای دستورالعمل های چند مرحله ای را درک نخواهند کرد اما از تنبیه و یا اقدامات سختگیرانه استفاده شود، موجب انزجار دانشآموز از تحصیل نیز میشود. باید دانست این گروه اگر چه میخواهند تمام آن چه میشنوند را درک کنند اما قادر نیستند پردازش اطلاعات را به درستی انجام دهند و خود نیز با دنیای از تلاطم احساسات مختلف مانند خشم، ناامیدی و عصبانیت نیز دست و پنجه نرم میکنند.
علت وقوع اختلال پردازش شنیداری چیست؟
بسیاری بر این باورند که با شناخت علت وقوع اختلال پردازش شنیداری می توان شانس درمان را دوچندان کرد اما باید پذیرفت علیرغم تلاش پژوهشگران تاکنون تحقیقات علمی نتایج درخشانی را بر جای نگذاشته است البته استعداد ژنتیکی مطمئنا برای گروهی منجر به ابتلاء شده است.
مشکلات شنیداری مانند سایر بیماریها نیست که بتوان با تظاهرات بالینی وارد عمل شد بنابراین نیاز است به عنوان الگو رشد کودکان توجه جدی داشت و تشخیص دقیق را ممکن کرد.
یکی از موانع جدی برای شناخت دقیق اختلال پردازش شنوایی، درگیری همزمان با دیگر مشکلات همچون نارساخوانی، اختلال نقص توجه، اختلال اوتیسم و اختلال در رشد است به طوری که درمان در درجه دوم قرار می گیرد.
خانواده ها به عنوان پشتیبان اصلی این گروه کودکان باید بتوانند عملکرد درخشانی بر جای بگذارند بنابراین ارزیابی رفتارها و غربالگری توسط پزشک در درجه نخست اهداف درمانی قرار دارد.
چرا باید مشکلات شنوایی را در زمان طلایی شناخت؟
انسان ها با قدرت شنیداری میتواند ارتباطات موثری را شکل دهند و نقش اصلی را در جایگاه های مختلف زندگی فردی و اجتماعی به اثبات برساند، هرگونه نقص که به سلامت شنیداری ضربه وارد کند، میتواند تبعات بسیاری را به همراه آورد.
متاسفانه حال افراد بسیاری به دلیل عدم پیگیری در زمان طلایی به ناشنوایی دچار شده اند به طوری که علاوه بر هزینه هنگفت درمان و استفاده از راهکارهایی مانند سمعک، جراحی و کاشت حلزون از نظر اعتماد به نفس نیز به شدت متزلزل هستند.
یکی از چالش هایی که در مسیر شناخت مشکلات شنیداری احساس میشود، قرارگیری گوش ها در پشت سر است بنابراین نمیتوان از نظر ظاهری چنین مشکلاتی را سریعاً شناخت، علی رغم آن که به شدت چنین عضوهایی، آسیب پذیر نیز هستند بنابراین داشتن اطلاعات و آگاهی می تواند نقشه راهی اصولی باشد تا قدم به قدم محدودیت های شنیداری را شناخت و پشت سر گذاشت.
شباهتها و تفاوتهای بد شنوایی و اختلال پردازش شنیداری
وجود قدرت شنیداری از موهبت های ارزنده ای است که خداوند در سرشت آدمیزاد نهادینه کرده است تا سریع و بدون محدودیت بتوان افکار، ایده ها و احساسات را با دیگران به اشتراک بگذارد و ناگفته های بسیاری را نیز دریافت کند.
حال منابع اطلاعاتی موثق کمک کرده اند، هر چه سریعتر مشکلات و اختلالات موثر بر قدرت شنیداری را شناخت و چالش ها را سریع رمزگشایی کرد و پشت سر گذاشت.
رابطه بین بد شنوایی و اختلال پردازش شنیداری از سوالات پر تکرار کاربران هستند، متخصصان بر این باورند که بدشنوایی به عنوان یکی از انواع مشکلات اختلال پردازش شنوایی مطرح است.
برای درک ماهیت اصلی مشکلات شنیداری باید دانست که چنین مشکلاتی میتواند محدودیت های مختلفی را به وجود آورد که ناشی از عدم تفکیک اصوات، مکان یابی منابع صوتی، درک گفتار و تشخیص دقیق کلام در محیط های با صدای پس زمینه بسیار است.
افسانه ها و اطلاعات غلط بسیاری در فضای مجازی نسبت به مشکلات شنیداری وجود دارد اما خانواده ها می بایست برای شناخت دقیق جزئیات، مشاورهای با اهل فن و متخصصان زبده داشته باشند تا سایر جنبههای فردی مانند آموزش مهارت های اجتماعی و تحصیلی نیز تحت تاثیر قرار نگیرند.
انسان با تمامی قابلیت های خویش می تواند از معلولیتهای مختلف عبور کند و زندگی مهیجی را تجربه نماید. مطمئنا هر گونه نقص منجر به خشم و ناامیدی و سرخوردگی در دراز مدت خواهد شد.
تفاوت کودکان نرمال با گروه درگیر اختلال پردازش شنیداری
افرادی که از اختلال پردازش شنیداری رنج می برند، در مقایسه با گروه نرمال توانمندی قدرتمندی ندارند به طوری که قادر نیستند تلفظ کلمات مشابه را به درستی درک کنند و اگر شخص گفت و گو را با صدای بلند و واضح ادامه دهد، ممکن است واکنش نامناسبی را بروز دهند.
اختلال پردازش شنیداری با اسامی مختلفی نیز یاد میشود که علاوه بر کاربرد در بین پزشکان، مردم عادی نیز از آنها استفاده می کنند از جمله می توان نقص در درک شنوایی، مشکل درک شنوایی، اختلال عملکرد شنوایی مرکزی، ناشنوایی مرکزی و زبان پریشی شنیداری یا واژه کری را نام برد.
گمانه زنی ها درباره احتمال ابتلا به اختلال پردازش شنیداری
زندگی امروز بشر با چالشهای مختلف گره خورده است، مطمئنا زمانی میتوان شاهد پیشرفت شایانی بود که اطلاعات تنها به درستی دریافت شوند بلکه مشکلی در زمینه پردازش و درک نیز وجود نداشته باشد.
اختلال پردازش شنیداری اگرچه به نظر میرسد، تنها بر قدرت شنوایی تاثیر گذار است اما می تواند سایر مهارت های مختلف را نیز کمرنگ کند به طوریکه شخص درگیر با آن علی رغم نداشتن شواهد خاص اما به دلیل نقص در پردازش، واکنش های بی ربط و تمسخر آمیز را نشان می دهد.
درگیری با اختلال پردازش شنیداری تنها برای گروه خاص نیست بلکه گروهی از عوامل در بروز آن تاثیر بگذارند البته نمیتوان یک علت خاص را به تنهایی اشاره کرد، شاید جالب به نظر برسد که افراد درگیر اختلال توجه، اوتیسم، اختلال یادگیری، اختلال رشد فراگیر و مشکلات خواندن اغلب نقص های شنیداری نیز نشان می دهند.
نخستین گام برای تشخیص اختلال پردازش شنوایی چیست؟
بسیاری بر این باورند که اختلال پردازش شنوایی محصول قرن حاضر و سبک زندگی غلط است در حالی که در گذشته نیز افراد بسیاری با آن دست و پنجه نرم کردهاند ولی نبود علم و آگاهی مانع از رمزگشایی شناخت آن می شد.
ابزارهای تشخیصی روزبهروز در اختیار افراد بسیاری قرار میگیرند تا سلامت هیچ فردی قربانی ناآگاهی نشود. برای درک بهتر شما عزیزان نقشه راهی از زنگ خطر های هشدار دهنده تهیه شده است که به برخی از آنها اشاره می شود:
- شخص درگیر برای اجرایی دستورالعمل های متوالی احساس عجز می کند.
- برای درک الگوی کلامی همواره نیاز به تکرار گفته های سایرین دارند که میتواند رفتاری آزاردهنده لقب گیرد.
- در جمع های مختلف پیگیری پیام های کلامی به سختی صورت می گیرد و به دلیل مشکل تمرکز، تنهایی و انزوا را تجربه می دهند.
- حضور در محیط هایی با صدای پس زمینه قدرتمند و سر و صدا های دائمی از تمرکز طولانی مدت ممانعت میکند.
- نداشتن حافظه شنیداری قدرتمند مانع از ثبت اطلاعات شفاهی میشود.
- اغلب افراد درگیر از نارساخوانی نیز رنج میبرند.
- عکس العمل های نابجا و بی ربط موجب تعجب و تمسخر اطرافیان می شود.
- برای شناخت منبع صدا و گوینده کلام نیاز به راهنمایی دارند.
- دنیای درونی این گروه از افراد به دلیل نقص هایی که ناآگاهانه وجود دارد، بسیار متلاطم بوده و احساس ناامیدی و خشم درونی، هیاهوی را شکل می دهد.
بهترین زمان برای تشخیص اختلال پردازش شنوایی
رمزگشایی از علائم و شواهد اختلال پردازش شنیداری می تواند شانس درمان و بهبودی را چندین برابر کند بنابراین می بایست در زمان طلایی برای استفاده از خدمات درمانی اقدام کرد، معمولاً شواهد و رفتارهای چنین مشکلاتی اگر چه قبل از ۷ سالگی نیز وجود دارند اما مطمئنا به دلایل مختلف از تجویزات درمانی دوری می شود.
خانوادهها به ویژه پدر و مادر زمان طولانی را با کودک خود میگذرانند بنابراین نیاز است الگوهای رشد را بشناسند تا هر گونه نقص و محدودیت سریعتر جدی گرفته شود.
سردرگمی و ناکامی در ارتباطات ممکن است برای برخی خانواده ها به منزله خجالت و یا گوشه گیری باشد در حالی که همراهی آن با رفتار هایی مانند حافظه ضعیف و یا تشخیص اشتباه برخی کلمات بسیار جدی است.
ناآگاهی میتواند اطلاعات غلط دیگری را نیز رواج دارد به طوری که برخی معتقدند اختلال پردازش شنوایی ناشی از کند ذهنی و عملکرد ضعیف مغز است در حالی که روانشناسان و متخصصان اطفال چنین نظریه را کاملاً رد میکنند.
اقدامات درمانی موثر برای کاهش اختلال پردازش شنوایی
گفتاردرمانی اگرچه به نظر میرسد، متمرکز بر کاهش مشکلات کلامی است اما توانسته نتایجی شایانی را در مشکلات ناشی از اختلال پردازش شنیداری نیز بر جای بگذارد. متخصصان چندین برنامه آموزشی را طی چندین جلسه تنظیم میکنند به طوری که کودک به شکل غیرمستقیم نه تنها با مهارت های ارتباطی و درک زبان آشنا می شود بلکه می تواند توجه و تمرکز خویش را متمرکز بر ارکان جملات به ویژه واژگان و کلمات کند، همچنین پس از مدتی از پیشرفت خویش در پیگیری مکالمات گروهی شگفت زده خواهد شد به طوری که صدای پس زمینه و همهمه نیز آزار دهنده نخواهد بود.
کودکان در جهانی خاص به سر میبرند بنابراین والدین به عنوان بازوهای اصلی درمان مطرح هستند که می بایست توجه خویش را از مشکل بردارند و با آموزش کلمات جدید و تکمیل الگوی کلامی، فرایند بهبودی را ممکن کند مطمئناً اختلال پردازش شنیداری به خودی خود آزار دهنده است و نیاز به همراهی افراد وجود دارد.
ضعف حافظه شنیداری نیز کمرنگ می شود و می توان به ثبت اطلاعات شفاهی، امیدوار بود. اگر به تازگی متوجه شده اید فرزندتان از اختلال پردازش شنیداری رنج می برد و چندان توجه و تمرکزی بر اطلاعات مختلف ندارد به جای آن که مشورت با دوستان آشنایان را برگزینید، بهتر است با روانشناسان مشاوره تخصصی ترتیب دهید، مطمئناً با راهکارهای علمی فرصتهای درمان نیز بهتر بدست می آیند و از نظر روانی نیز پشتیبانی قدرتمندی صورت می گیرد.
برنامه های مداخله گرانه آموزشی نیز توانستهاند مزایای بسیاری را به خانواده ها ارزانی دارند که این اتفاق بی ارتباط با تمرکز و قدرت شنیداری نیست. کودک نیز می تواند از این طریق بازدهی بالایی در زمان خواندن تکالیف درسی و اجرای درخواست های معلم، احساس نماید.
نحوه کمک به کودکان درگیر اختلال پردازش شنوایی
شاید شما به تازگی نام اختلال پردازش شنیداری را از پزشک کودکتان شنیدهاید و با اضطراب و استرس بی سابقه دست و پنجه نرم میکنید اما باید بدانید این مشکل نیز تنها مختص فرزند شما نیست بلکه کودکان بسیاری به دلایل مختلف حال محدودیتهای جدی را در مهارتهای مختلف به ویژه شنیدن، احساس میکنند، نیاز است با پیگیری برنامههای درمانی که حاصل همفکری روانشناسان، شنوایی شناسان، پزشکان، متخصصان اطفال، متخصصان گوش و حلق و بینی هستند به بهبود کیفیت زندگی کمک کرد در ادامه نیز به چند اقدام به ظاهر ساده ای که نتایج شایانی را به همراه داشته اند، اشاره می شود تا تمامی اعضای خانواده و اطرافیان و دوستان نیز بتوانند یاری رسان کودک باشند.
- بهتر است به جای استفاده از چندین دستورالعمل متوالی متمرکز بر یک درخواست شد تا درک نیز به درستی صورت گیرد.
- کودکان درگیر اختلال پردازش شنوایی محدودیتهای جدی در درک کلمات دارند، بنابراین میبایست لحن آرام و اثر بخش را به کار برد.
- استرس و اضطراب با هیجانات منفی می تواند آسیب بسیاری را به روحیه کودک وارد کند بنابراین نیاز است آرامش محیط فراهم باشد.
- خانواده ها نیاز با صبر و شکیبایی و حوصله کمک کنند، فرزندشان از محدودیت های مختلف عبور کند، چنین رفتار به ظاهر سادهای نتایج اقدامات درمانی را چندین برابر افزایش می دهد.
رابطه اختلال پردازش شنوایی و درگیری کودکان با اوتیسم چگونه است؟
اوتیسم از جمله اختلالات شایع در بین کودکان است که جامعه آماری بسیاری، از شواهد و علائم آن رنج می برند. متاسفانه اختلال پردازش شنوایی نیز بر عملکرد این گروه تاثیر منفی بر جای میگذارد.
اگر مایلید با این اتفاق آشنا شوید باید بدانید که نقص در هیپوکامپ که وظیفه پردازش اطلاعات شنیداری را برعهده دارد، منجر به چنین محدودیت هایی شده است.
اوتیسم منجر به کاهش توجه و تمرکز در کودکان میشود، همچنین مشکلات شنیداری مانند اختلال پردازش شنیداری نیز چنین تبعاتی را به دنبال دارند بنابراین مشکل در تمرکز، دور از انتظار نیست.
سبک زندگی غلط و مشکلات شنیداری
اگر چه رشد تکنولوژی و وجود وسایل مختلف راحتی بسیاری را به همراه آورده است به طوری که بشر می تواند بدون دغدغه امیدواری بسیاری نسبت به مشکلات خویش احساس کند اما مطمئنا چنین امکاناتی، تبعات نافرجامی را نیز به همراه خواهد داشت که در ادامه بیشتر اشاره می شود:
شاید عجیب به نظر برسد اما مصرف نوشیدنی های الکلی، استشمام سیگار و دیر و بیدار ماندن نیز میتواند منجر به آسیب های شنیداری شود بنابراین نیاز است کنترل نسبی نسبت به ورودی های محرک های صوتی داشت. حال ترقه و شنیدن موسیقی راک نیز منجر به درگیری افراد بسیاری با مشکلات شنیداری شده اند.
عفونت گوش و درگیری کانال گوش با مواد موم مانند از دیگر عوامل بروز اختلال پردازش شنیداری هستند بنابراین نیاز است این شرایط را نیز کنترل کرد، مشکل برقراری ارتباط نیز ناشی از فهم و درک نامناسب کلمات بروز می کند.
علم و تکنولوژی امیدواری بسیاری برای شناخت و درمان مشکلات شنیداری به همراه آورده است به طوری که نوزادان تازه متولد شده را نیز می توان قضاوت کرد.
خبر خوب آنکه حال میتوان به راحتی ناشنوایی های مزمن را نیز با سمعک و کاشت حلزون، بهبود بخشید.
بسیاری معتقدند محدودیت های شنیداری را فقط میتوان در دوران کودکی شناخت و مختص این بهره سنی است اما حال با افزایش اطلاعات مشخص شده است، شرایط محیطی مانند آسیب به سر، حضور در محیط های با سر و صدای بلند، مصرف داروهای خاص، عفونتهای ویروسی نیز به عنوان منشا مشکلات شنیداری شناخته میشوند.
خانواده ها در قدم نخست می بایست غربالگری شنوایی را جدی بگیرند، مطمئناً چنین اقداماتی میتواند از بروز انواع اختلالات اجتماعی، رفتاری-زبانی و یادگیری نیز ممانعت کند.
اقدامات در برهه کودکی میتواند کیفیت زندگی آینده را نیز تعیین کند بنابراین می بایست هر گونه اختلال یا بیماری را سریعتر با متدهای استاندارد تشخیص داد و مانع ماندگاری علائم شد، در غیر این صورت تبعات آن بسیار گسترده خواهند بود و باید انتظار بیماری های مختلف مانند افسردگی را نیز کشید.
تجربه مشترک کودکان درگیر اختلال پردازش شنوایی
اختلال پردازش شنوایی، کودکان بسیاری را با مشکلات متعدد درگیر کرده است و اگر چه سابقه بررسی آن به نیم قرن بر می گردد اما باید پذیرفت، شواهد یکسانی در تمامی کودکان به وجود نمیآورد، نقطه مشترک را میتوان محدودیتهای شنیداری دانست که بیارتباط با پردازش نادرست اطلاعات صوتی نیست.
محققان بر این باورند که این گروه علیرغم توانمندی قدرتمند شنیدن، قادر به درک درست مفاهیم نبوده و حتی گروهی از سرعت پایین پردازش نیز رنج میبرند.
آمارها تاکید بر جامعه ۲ تا ۳ درصدی کودکان درگیر پردازش شنوایی دارند. برای آشنایی شما عزیزان اطلاعات زیر شده را درج کرده ایم:
این گروه از کودکان برای حضور در محیط های پر سر و صدا، چالش جدی دارند و نمیتوانند نقش های مختلف خویش را به درستی ایفا کنند.
سوء تفاهم از مفاهیم و پیام گفتار دیگران اتفاق رایجی است و نمی توان منکر آن شد.
درخواست تکرار جملات و عبارات نیز گاه موجب آزار و کلافگی دیگران میشود.
اجرای دستورالعمل های متوالی نیز به سختی میسر است و چالش، می تواند عملکرد آن را با سختی مواجه کند.
ارتباط گفتاری با تلفظ مشابه کلمات، با چالش مواجه است و نمی توان مفاهیم را از یکدیگر تفکیک کرد.
محرک های شنیداری، اغلب حساسیت بالایی را در فرد بر می انگیزند.
همچنین شخص نمی تواند برای حضور در جمع های مختلف، اعتماد به نفس داشته باشد با توجه به اینکه فهم مفاهیم داستان و محور گفتگو کارآمد صورت نمی گیرد.
نویز و همهمه چندین برابر نسبت به سایرین بر درک مفاهیم گفتگو، تاثیرگذارند.
شخص در مواردی قادر به شنیدن جملات و کلمات معمول نیز نیست و با احساس ناشنوایی خفیف، دست و پنجه نرم می کند.
اگرچه سعی شد نقشه راهی اصولی برای تفهیم بهتر شما تنظیم شود اما باید بپذیرید که پردازش شنوایی یکسان نبوده و شناخت دقیق چندان ممکن نیست. شما والدین عزیز می بایست سلامت فرزندتان را همواره از جهات مختلف دنبال کنید تا در کسب مهارت ها موفق ظاهر شود، داشتن کودک سالم و شاداب آرزوی هر پدر و مادری است.
چالش های اصلی در مسیر شناخت مشکلات شنیداری
حال منابع اطلاعاتی موثقی وجود دارند اما متاسفانه برخی از افراد اسیر دانستههای غلط اطرافیان می شوند که چندان کارآمد نیستند بنابراین برای شناخت مشکلات سلامتی کودکان به ویژه کم شنوایی و اختلالات اینچنینی در برخی موارد نیاز به تفحص بسیار است تا موجب هدر رفت زمان طلایی نشد.
حضور در فضاهای بزرگ مانند مدرسه، فرصت ارزندهای است تا بتوان چالشها را شناخت، مطمئناً دانش آموزانی که در کلاس درس برای انجام تکالیف ساده و پیگیری دستورالعملهای معلم علیرغم تلاش، نتیجه شایان کسب نمیکنند به منزله زنگ خطر هشدار دهنده است. همچنین باید رفتار کودک را در محیط منزل نیز رصد کرد، عدم درک درست مفاهیم کلامی و بروز العمل های نادرست بسیار حائز اهمیت هستند.
مشورت با پزشک میتواند تمام این تردیدها و نگرانی ها را از دوش پدر و مادر رها کند بنابراین به جای صحبت با گروهی که چندان سواد علمی ندارند باید از منابع با تجربه، درخواست کمک کنید.
سوء برداشت در شناخت اختلال پردازش شنوایی
پیامدهای ناشی از اختلال پردازش شنوایی تنها در رمزگشایی اصوات نیست، بلکه این گروه از مشکلات، مهارت های مختلف را هدف قرار می دهند و زندگی شخصی و اجتماعی دچار مشکل می گردد. حال تست های شنوایی کارآمدی، طراحی و تولید شدهاند تا شخص را از محدودیت های مختلف رها کنند اما ارزیابی رفتارهای ظاهری نیز بسیار کمک کننده است، اگر کودک نمی تواند کلمات مشابه را تشخیص دهد و یا پیگیری مکالمه های طولانی را به سختی انجام می دهد، همچنین حافظه شنیداری کوتاهمدتی دارد به نظر طبیعی نمی رسد و میتوان با یک ارزیابی پزشکی شاهد امیدواری شایانی بود.
متاسفانه برخی از والدین این قبیل رفتارها را ناشی از وسواس فکری در نظر می گیرند در حالی که چنین رفتارهایی گسترده تر از آنچه که به نظر می رسند، هستند.
انواع اختلال پردازش شنیداری
قربانیان احتمالی پردازش شنیداری می بایست از نوع مشکل خود مطلع باشند تا بتوانند برای کسب اقدامات درمانی بهترین مسیر را دنبال کنند. پزشکان در یک دسته بندی کلی، اختلال پردازش شنوایی را به چهار نوع، تفکیک کرده اند که در ادامه به خصوصیات هر یک اشاره می شود
نوع ۱
شخص قادر نیست اصوات نزدیک به یکدیگر را به درستی تفکیک کند و این ناتوانی احساس ضعف را به همراه دارد.
ضعف حافظه شنیداری در ثبت اطلاعات و شواهد، مشکلاتی را به وجود میآورند به طوری که جزئیات به سختی بازنگری می شوند.
نوع ۲
فرد قربانی برای این که بتواند پیام ها و مفاهیم را از شخص خاصی دریافت کند، نباید در یک مکالمه گروهی مشارکت نماید.
صدای زمینه و همهمه می تواند از دریافت اطلاعات صوتی به صورت دقیق و کامل ممانعت کند بنابراین برای پیگیری چندین دستورالعمل شفاهی به سختی میسر است و محدودیت های جدی را برای آموزش در مدرسه به وجود میآورد.
نوع ۳
در این گروه، ویژگی مشترک ضعف حافظه شنیداری است به طوری که شخص نمی تواند مکالمات طولانی و پیوسته را ثبت کند البته مشکلات محدود به همین جا نیست بلکه تفکیک اصوات خاص نیز میسر نیست به طوری که پیگیری چندین دستورالعمل شفاهی چالش سختی را به وجود میآورد.
نوع ۴
به عقیده محققان، ضعف حافظه شنیداری پر رنگ ترین خصوصیات کودکان درگیر این نوع اختلال پردازش شنیداری است به طوریکه اعتماد به نفس برای سازماندهی و اطلاعات شفاهی را ندارند و اجرای دستورالعمل ها به سختی میسر است.
راهکارهای موثر در بهبود شواهد اختلال پردازش شنیداری
اگر نگاهی جامع و دقیق بر شواهد اختلال پردازش شنیداری داشته باشیم، متوجه خصوصیات مشترک در گروه درگیر خواهید شد از جمله، قادر نیستند کلماتی که تلفظ نزدیک دارند را به درستی بشناسند.
پیشرفت علم و تکنولوژی امیدواری بسیاری برای کاربرد راهکارهای موثر در بهبود شواهد اختلال پردازش شنیداری به همراه آورده است. حال تکنیک های رایج، متمرکز بر برنامه های کاربردی رایانه و جلسات گفتار درمانی هستند. اگرچه بعید نظر می رسد اما پس از پیگیری این اقدامات، می توان شاهد پیشرفت شایانی بود به طوری که نه تنها اصوات را به درستی تشخیص داد بلکه همهمه و صدایی زمینه نیز آزار دهنده نباشد. پیشرفت حافظه شنوایی نیز از دیگر مزایای جذاب این گروه برنامه های درمانی هستند.
شاید شما فرزندی دارید که از این نوع مشکل شنوایی رنج می برد و انتظارات درمانی به خوبی برآورده نمیشوند، باید پذیرفت که پارامترهای بسیاری مانند وضعیت رشد شخصی، محیط و شرایط در میزان درگیری فرد تاثیر گذارند و می توان با دریافت خدمات درمانی نیز امیدواری شایانی شاهد بود اما باید پذیرفت ممکن است گروهی سریعتر شاهد بهبودی باشند و افراد دیگر نیازمند جلسات بیشتر نیز باشند.
کودکانی که از اختلال پردازش شنیداری رنج می برند، همواره در یک سن خاص شاهد بهبودی نخواهند بود بلکه ممکن است این نوع به محیط آموزشی مدرسه نیز ورود کند و بر عملکرد درسی تاثیرگذار باشد. معلمان و مربیان اشخاصی هستند که با پشتیبانی و همراهی نه تنها میتوانند ضعف شنیداری را کمرنگ کنند بلکه باور قلبی کودک در درک مفاهیم درسی را نیز بهبود بخشند.
بستن درب ها برای کاهش صدای مزاحم و تنظیم صندلی کودک به میز معلم و دور از تولیدکننده سر و صدا نیز بسیار مثمر ثمر خواهد بود و میتواند آسودگی خیال بسیاری را نیز به همراه داشته باشد.
پیامدهای ناشی از عدم درمان اختلال پردازش شنوایی
اختلال پردازش شنوایی در گروه کودکان درگیر گاهی به دلیل ضعف علم و دانش پزشکی در تشخیص زودهنگام، پنهان می ماند و رنج های بسیاری را به شخص در موقعیت های حساس زندگی، مانند آموزش، اشتغال و مراودات معمول زندگی روزمره تحمیل می کند.
برای جبران این نقص ناشی از عملکرد تست های مختلف پزشکی، خانواده ها به ویژه والدین باید علائم و رفتارهای مختص این گروه را بشناسند، تشخیص زودهنگام می تواند شرایط و سختی های مسیر درمان را نیز کاهش دهد.
باید پذیرفت اختلالات معمولاً متفاوت از بیماریهای مختلف هستند و علی رغم شواهد و خصوصیات خاص، نباید امیدواری چندانی نسبت به مصرف دارو داشت. بنابراین باید با حمایت های روانی کمک کرد نه تنها شخص مشکل خویش رو بدون گارد گرفتن بپذیرد بلکه از حمایت افکار عمومی نیز برخوردار شود، خوشبختانه حال تکنیک ها و تمرین های مثمر ثمر بسیاری رواج یافته است که استفاده از آن ها هزینه چندانی ندارد.
انسان موجودی اجتماعی است که نیاز دارد، برای ایفای نقشهای مختلف به ویژه در جامعه از تمامی حواس به ویژه، قدرت شنیداری استاندارد بهرهمند شود در غیر این صورت نه تنها اطلاعات مختلف رمزگشایی نشده بلکه ناگفته های بسیاری مانع از درک دقیق میشود.
بسیاری از اختلالات مختص مشکلات شنیداری در سنین کودکی خود را نشان می دهند بنابراین نیاز است خانوادهها با آگاهی مسیر درمان را هموار کنند، به یاد داشته باشید، ماندگاری و عدم بهبودی نتیجه تعویق در دریافت خدمات درمانی است.
گروهی از اختلالات شنیداری علیرغم آن که تاثیر چندانی در شنیدن اصوات ندارند اما مانع از رمزگشایی و پردازش دقیق اطلاعات می شوند که کمترین نتیجه آن، کانال ارتباطی کمرنگ و نادیده گرفتن مهارت های اجتماعی است.
تاثیر مشورت با متخصصان شنوایی درباره مشکلات شنیداری
خوشبختانه حال پزشکان و متخصصان زبده و با تجربهای که در حال فعالیت هستند و میتوان به راحتی از علم و تجربه آنها بهره مند شد به طوری که تشریح علائم و شواهد تشخیصی در ایده آل ترین حالت ممکن صورت میگیرد، کمترین نتیجه آن دریافت خدمات درمانی زودهنگام است.
اگر شخصی به دلیل ناآگاهی والدین شاهد ماندگاری علائم شد، می بایست انگشت اتهام را به سمت خانواده گرفت، مطمئناً در این دنیای پیشرفته امروزی کسب اطلاعات چندان سخت نیست البته باید پذیرفت، در مواردی همپوشانی شواهد تشخیصی با مشکلاتی مانند نقص توجه، اختلال یادگیری و مشکلات زبانی ممکن است چالشهای را به وجود آورد علاوه بر آن که پرداخت هزینه درمان و هدررفت انرژی و زمان طلایی نیز همراه با آن مشاهده خواهد شد.
به همین منظور بار دگر مروری بر شواهد تشخیصی اختلال پردازش شنوایی خواهیم داشت تا اطرافیان و اشخاصی که در مراوده نزدیک با این گروه هستند بتوانند از این نقشه راه بهره مند شوند:
کودک درگیر با اختلال پردازش شنوایی قادر نیست با صدای آرام و لحن کلام کند، افکار و احساسات خویش را مطرح کند و اغلب صدای بلند آزار دهنده خواهد بود.
تماشای تلویزیون اگر چه یک سرگرمی مفرح است اما می تواند برای اطرافیان گروه درگیر با اختلال پردازش شنوایی آزاردهنده باشد، با توجه به اینکه قربانیان نمی توانند برنامه ها را با صدای آهسته دنبال کنند.
محیط های شلوغ و پر سر و صدا از جمله موقعیت هایی هستند که چالش زیادی برای گروه درگیر با اختلال پردازش شنوایی فراهم می کنند.
تفکیک اصوات با تلفظ یکسان نیز دغدغه جدی گروه درگیر با اختلال پردازش شنوایی است به طوری که با واکنش های غیر معمول، سبب تعجب سایرین میشوند.
استفاده از عباراتی مانند " ها، چی، متوجه نمیشم" پیش رفتن مکالمات این گروه را ممکن میکند.
ضعف شنیداری در محیط های با صدای زیاد و یا همهمه، اتفاق چندان غیرمعمولی نخواهد بود.
موارد موثر بر تشخیص قطعی اختلال پردازش شنیداری
کودکان معمولاً نمی توانند محدودیت های ناشی از مشکلات سلامتی را بیان کنند، اگرچه اختلال پردازش شنیداری مشکلی نیست که پنهان بماند.
مسئولیت سنگین تشخیص زودهنگام بر عهده خانواده ها و معلمان است تا زنگ خطر های هشدار دهنده را به درستی تشخیص دهند و برای ارزیابی سلامت شنیداری گامهای خود را درست بردارند.
پزشکان و متخصصان به ویژه درمانگر همواره خانوادهها را مقصر نمی دانند، متاسفانه همپوشانی رفتارهای تشخیصی با دیگر بیماری ها و اختلالات یادگیری موجب چالش مسیر می شود اما جای نگرانی نیست میتوان با راهنمایی های افرادی که مجهز به علم و تجربه هستند از ماندگاری شواهد ممانعت کرد.
متخصصان شنوایی شناس از طریق تست ها و آزمایش های خاص، عملکرد شنیداری افراد را فارغ از جنسیت، سن و شرایط تعیین می کنند.
کودکان که قربانی ناتوانی شنیداری هستند نمیتوانند همچون بزرگسالان علت درد و مشکلات ناشی از این نقص را بیان کنند، یکی از تست های جالب، درگیر کردن کودک در بازخوانی اعداد و کلماتی است که در گوش راست و چپ شنیده می شود.
همچنین برای مقایسه دقیق بر عملکرد هر گوش، درمانگر همزمان جملاتی را بیان می کند که تمایز آنها در بلندای صداست.
اما تشخیص دقیق محدود به همین جا نیست بلکه نیاز به تخصص سایر مراجع علمی نیز وجود دارد، آسیبشناس زبان و گفتار برای محک مهارت گفتاری الزامی است همچنین با همراهی روانشناسان میتوان به واکاوی از ریشه های چالش های درونی کمک کرد تا فرد نقص و تفاوت خویش را بپذیرد و همچنین برای عبور از مشکلات آماده گردد.
مهمترین و تاثیرگذارترین شیوه درمان اختلال پردازش شنیداری در کودکان کدام است؟
حال که درک خوبی نسبت به مشکلات شنیداری به ویژه بدشنوایی و اختلال پردازش شنیداری کسب کردید، وقت آن رسیده است که برای همراهی کودک و دریافت خدمات درمانی اقدامات موثری را دنبال کنید، مطمئناً مطالعه این متن بینش چندانی به شما بخشیده است و حال میدانید شرایط متفاوتی مانند سن می توانند کیفیت خدمات را نشان دهند. در ادامه به چند اقدام موثر گریزی زده شده است
تربیت شنیداری
خوشبختانه حال علم و تکنولوژی به کمک بشر آمده است تا درد و رنج های خویش را موشکافانه بشناسد و با خدمات درمانی موثر شاهد بهبودی نیز باشد.
دستگاه تربیت شنیداری که نوعی از دستگاه الکترونیکی نیز هست، تمرکز شخص را بر صدای آزاردهنده مانند آواهای پس زمینه بر میدارد. البته زمانی می توان تاثیر آن را بهتر درک کرد که دانش آموز درگیر اختلال پردازش شنوایی برای آموزش مفاهیم و دانش در کلاس درس از این این گروه وسایل بهرهمند شود.
معلمان و مربیان نیز باید مشکلات موثر بر کیفیت آموزشی را بشناسند و مطمئنا استفاده از میکروفون می تواند، درک و تفهیم بهتر مفاهیم درسی را ممکن کند، البته نیاز است که هدست برای کودک تجویز شود. خوشبختانه در سمعک های نسل جدید نیز این قابلیت به کار رفته است.
تمارین
تمرین های متمرکز بر بهبود مهارت زبان سازی نیز توانسته اند نتایج شایانی را برای درک کلمات جدید و توانمندی سخن گفتن، برجای بگذارند.
تقویت حافظه شنیداری
نقص حافظه شنیداری می تواند ثبت اطلاعات را به سختی میسر کند، تکنیک هایی که به قدرت این قابلیت کمک کنند بسیار مثمر ثمر خواهد بود اما نیاز است که همکاری معلمان و درمانگران را نیز داشت تا کودک برای کاربرد راهکارهای مختلف آمادگی داشته باشد و مراودات اثربخشی را شکل دهد.
آموزش یکپارچگی شنیداری
قدمت استفاده از آموزش یکپارچگی شنیداری چندان بالا نیست اما توانسته نتایجی شایانی را در بهبود کیفیت مهارت شنیداری بر جای بگذارد ولی برای کاربرد گسترده نیاز به تحقیقات علمی بیشتر است.
تغییر در فضای منزل یا مدرسه
کودکان درگیر با مشکل اختلال پردازش شنیداری بیشتر وقت خود را در فضای منزل و مدرسه سپری می کنند بنابراین نیاز است از پشتیبانی افراد حاضر مانند اعضای خانواده و معلمان نیز بهره مند شوند. حضور در شرایط عاری از اصوات اضافه می تواند بر تمرکز و توجه، نتایج شایانی بر جای بگذارد.
رادیو و تلویزیون از منابع تولیدی آوای آزاردهنده هستند بنابراین بهتر است استفاده از آن ها محدود شود و همچنین با کاربرد مبلمان نرم و فرش از برگشت صدا نیز ممانعت کرد.
درگیری با اختلال شنوایی را باید جدی گرفت تا آسیب به اعتماد به نفس را کاهش داد، مطمئن آگاهی افراد نزدیک که با کودک در ارتباط هستند بازدهی خدمات درمانی را نیز دوچندان می کند بنابراین در جلساتی که با کارکنان مدرسه ترتیب می دهید از آنها برای همکاری دعوت کنید.
تمرکز بر صدای واحد بدون توجه به اصوات اضافی و همهمه سخت به نظر برسد اما می توان با کاهش منابع تولیدی آلودگی صوتی به کودک برای عبور از این چالش ها کمک کرد بنابراین اطرافیان و والدین نقش اجتناب ناپذیری دارند و نیاز است سایرین را از این اختلال آگاه کنند در ادامه به چند نکته به ظاهر ساده ولی تاثیرگذار اشاره شده است تا فرزندی سالم با روانی سالم تربیت کنید که برای پشت سر گذاشتن مشکلات مختلف اعتماد به نفس دارد.
برای اینکه کودک توجه و تمرکز بیشتری را نسبت به گفته های شما حس کند می توانید از اشارات دست و یا صدا زدن، استفاده کنید.
لحن آرام و با طمأنینه آنچنان تاثیرگذار است که صدای بلند چنین قدرتی ندارد.
اگر قصد دارید پیام و یا نکات خاصی را منتقل کنید، بهتر است چندین بار بر مفاهیم تاکید داشته باشید.
کودکان درگیر به شکل ناخودآگاه ضعفها و واکنشهای مختلفی را نشان میدهند بنابراین اطرافیان نباید دچار خشم و یا ناامیدی شوند.
کاربرد ماسک برای پوشاندن دهان تاثیری منفی بر فهم کلام می گذارد.
استفاده از جملات و عبارات طولانی میتواند تمرکز و توجه کودک را کاهش دهد.
اگر مایلید بازده خوبی در زمان کیفیت مراودات کلامی، احساس کنید کاربرد تصاویر را از یاد نبرید.
شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.
افزودن دیدگاه جدید