درمان تضمینی و فوری شب ادراری کودکان دبستانی ۸ و ۹ و ۱۰ ساله

مرکز نورولند
بروزرسانی: می ۲۰۲۱
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

شب ادراری کودکان ۸ و ۹ و ۱۰ ساله نیازمند پیگیری دقیق درمانی است به گونه ای که فرد هر چه زودتر از این عارضه ناخوشایند خلاص شود. شرایط سنی کودک نیز به گونه ای است که برای استفاده از خدمات درمانی همکاری لازم را دارد. در این نوشتار می توانید اطلاعات کارآمدی درباره شب ادراری کودکان ۸ و ۹ و ۱۰ ساله کسب کنید تا روند بهبودی تسریع یابد.

منظور از عارضه شب ادراری چیست؟

امروزه شب ادراری شیوع بالایی دارد به طوری که قربانیان درگیر، حدود مبتلایان با آسم گزارش شده اند بنابراین نباید نگران شد بلکه دانست، کم و بیش اغلب کودکان با این مشکل دست و پنجه نرم کرده اند. در حدود ۱۵ درصد از بیماران، ممکن است شواهد خود به خود از بین بروند اما برخی نیز قادر نبوده تا بزرگسالی از این مشکل خلاص شوند.

در شب ادراری اولیه، علائم همچنان باقی می ماند اما شب ادراری ثانویه فرد پس از مدتی بار دگر به یکباره با خیس شدن رختخواب مواجه میشود.

علائم شب ادراری

شب ادراری یا ناتوانی در کنترل شبانه ادرار به عنوان یک مشکل جدی می تواند روحیه کودک را تحت تاثیر قرار دهد علاوه بر آنکه والدین را نیز با چالش هایی مواجه کند. تصمیم گیری درباره شدت شب ادراری بر عهده پزشک است اما خانواده ها نیاز است زنگ های هشدار دهنده این عارضه را جدی بگیرند تا با درمان، روند سلامت را تسهیل کنند.

در مواردی ممکن است فرد طی روز نیز مشکلاتی همچون بی اختیاری ادرار، تکرر ادرار یا یبوست را نیز نشان دهد.

برای اینکه پزشک اطلاعات دقیق‌تری درباره این عارضه کسب کنند، بهتر است خانواده‌ها یک چک لیست تهیه کنند و شواهد بالینی و میزان عادت به این مشکل را مشخص کنند تا از طریق این یافته های بالینی، بهترین روش درمانی تجویز گردد.

اگرچه معمولاً برای جمع بندی درست از وضعیت شخص، پزشکان آزمایشات متعددی را نیز لازم می دانند، همچنین معاینه حضوری نیز الزامی است.

با مشکل شب ادراری کودکان بیشتر آشنا شوید

شب ادراری برای اغلب کودکانی که در سنین آموزش هستند، چالش برانگیز است اما خبر خوب آن که با گذشت زمان می توان، شاهد رفع چنین معضلی بود. در موارد دیگر نیز خدمات درمانی بسیار اثربخش ظاهر خواهند شد اگر چه شیوع شب ادراری بالاست اما نیاز نیست نگران بود.

احساس خجالت و شرمساری برای مشکل شب ادراری زمانی پررنگ است که خانواده‌ها رفتاری تمسخر آمیز داشته باشند اما بهتر است به فرزند خود اطمینان دهند که تنها کسی نیست که رختخواب خود را خیس میکند بلکه میلیون‌ها کودک در سراسر جهان چنین شواهدی را تجربه کرده اند.

بروز شب ادراری کودکان ناشی از چیست؟

شب ادراری معمولاً به علت پر شدن یا انقباض مثانه در زمان خواب عمیق رخ می دهد به طوری که کودک قادر نیست برای دفع ادرار راهی سرویس بهداشتی شود.

همواره نمی‌توان برای قضاوت درباره شب ادراری، عملکرد روشنی داشت با توجه به آنکه فاکتور های بسیاری نقش دارند. حجم بیش از حد ادرار و عملکرد ضعیف مثانه منجر به خیس شدن رختخواب می‌شود که می‌تواند کودک وخانواده را آزار دهد.

اگرچه پژوهشگران تاکنون به علت واحد بیدار نشدن کودک درگیر شب ادراری پی نبرده اند اما مشخص شده است این گروه نسبت به سایرین، دشوارتر از خواب بیدار می‌شوند البته به این مفهوم نیست که کیفیت خواب بیشتر است حتی در مواردی خواب چندان لذت‌بخشی نیز ندارند.

جالب آنکه خروپف نیز در گروهی شایع است که شاید مرتبط با دشوار بیدار شدن از خواب باشد.

فعالیت بیش از حد ارتباطی با شب ادراری کودکان ۸ و ۹ و ۱۰ ساله دارد؟

کودکان اغلب پر انرژی اند اما فعالیت بیش از حد، می تواند کنترل مثانه در زمان خواب را کاهش دهد به طوری که تخلیه ادرار به درستی صورت نمی‌گیرد.

افراد درگیر بیش فعالی نیز معمولاً از شب ادراری رنج می‌برند که این مکانیسم مرتبط با فعالیت زیاد عنوان می‌شود.

آیا شب ادراری به منزله یک بیماری روانپزشکی است؟

برخلاف باور برخی نمی‌توان شب ادراری را به عنوان یک اختلال روانپزشکی دانست بطوری که در تحقیقات مدرن نیز هیچ پشتوانه علمی یافت نشده است.

اما باید خانواده‌ها در نظر داشته باشند، کودکی که مدت‌هاست رختخواب خود را خیس می‌کند و قادر به کنترل خود نیست، ممکن است دچار کاهش اعتماد به نفس شود که مشکلات روانی و اجتماعی را نیز به وجود آورد بنابراین مراجعه زودهنگام به پزشک اهمیت بالایی دارد تا بتوان شاهد برگشت به روند زندگی طبیعی بود.

احتمال وراثتی بودن شب ادراری کودکان ۸ و ۹ و ۱۰ ساله

شواهد علمی، بیانگر احتمال وراثتی بودن شب ادراری هستند به طوری که مشخص شده است اگر هر دو والدین رختخواب خود را در سنین کودکی خیس کرده اند احتمال برای فرزندان ۷۵ درصد است اما در مواردی که یکی از والدین درگیر این مشکل بودند خطر به میزان ۴۴ درصد کاهش می یابد.

برای مشخص شدن تاثیر ژنتیک شب ادراری نمی توان ژن خاصی را نام برد بلکه مکانیزم های متنوعی تاثیرگذارند تا عملکرد مثانه و مکانیسم‌های بیداری نیز تحت تاثیر قرار می گیرند.

شب ادراری از چه زمان نگران کننده است؟

زمانی به مشکل عدم کنترل ادرار شبانه، شب ادراری گفته می شود که کودک بیش از ۵ سال دارد، البته در سنین کمتر چندان جای نگرانی نیست.

خوشبختانه حال شیوه‌های مختلف درمانی بسیار اثربخش واقع شدند و می‌توان این مشکل رایج را برطرف کرد. اگرچه خیس شدن تختخواب چندان مشکل جدی سلامتی بنظر نمی رسد اما می تواند عزت نفس کودک را قربانی کند بنابراین والدین می بایست به کودک خود تفهیم کنند که مقصر نبوده و این چالش را نیز پشت سر خواهند گذاشت.

برخورد پرمهر و بوسه، شاید یکی از شیوه های کارآمد برای تزریق انرژی مثبت باشد.

کودکان درگیر شب ادراری ممکن است چندین سال از این عارضه رنج ببرند بنابراین می‌توان لباس و ملافه هایی را در اختیار گذاشت تا در صورت بیدار شدن طی نیمه شب به راحتی وسایل خود را تعویض کنند و از نظر روحی دچار چالش نشوند.

ادرار کردن قبل از خواب اقدام موثری حتی برای افرادی که درگیر شب ادراری هستند نیز می باشد. اگرچه تاکنون منابع علمی نیز نتوانستند، چنین توصیه هایی را بسیار کارآمد نشان دهند اما مطمئناً تاثیرگذار است بنابراین به فرزندتان آموزش دهید نه تنها میزان نوشیدن مایعات قبل از خواب را کاهش دهد بلکه قبل از خواب نیز به دستشویی برود.

عوارض شب ادراری برای کودکان مختلف یکسان نیست

شب ادراری تا قبل از پنج سالگی، چندان نگران کننده نیست و حتی ممکن است کودک چندان چالشی نیز نداشته باشد اما با بزرگتر شدن سن، پیامدهای آن بیشتر مشخص می‌شود به طوری که کودکان مایلند از این چالش خجالت آور و دشوار عبور کنند. برخی نیز با اعتماد به نفس ضعیف مواجه می شوند.

نحوه صحبت درباره مشکل شب ادراری کودک

اگر با فرزند خود می خواهید درباره شب ادراری، صحبت کنید بهتر است، جنبه های مثبت رفتاری را نیز در نظر بگیرید تا احساس خجالت نکند، کاربرد عبارت هایی مانند زیر کمک کننده هستند:

فرزندم نیاز نیست برای مشکل شب ابری احساس شمساری داشته باشی، ما کمک کنیم که این چالش را پشت سر بگذاری.

باید بدانی تو تنها نیستی، کودکان زیادی حتی در کلاس شما نیز با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند، خوشبختانه علم پیشرفت کرده است و پزشکان می‌توانند خدمات قابل قبولی را ارائه دهند.

سرزنش کردن و تنبیه یکی از اقدامات ناکارآمد است که می‌تواند روحیه کودک را نیز تضعیف کند به طوری که نه تنها تلاشی برای رهایی از این مشکل نداشته باشند بلکه همواره خجالت، انزوا و گوشه گیری را ترجیح دهد.

چه موقع باید برای درمان شب ادراری اقدام کرد؟

اگر کودک دچار شب ادراری است، می‌توان با متخصصان، شواهد را در میان گذاشت اما نتیجه استفاده از خدمات درمانی زمانی مشخص است که مشتاق باشد علاوه بر آنکه این عارضه بیش از ۶ ماه ادامه داشته است. 

مشاوره با متخصصان حوزه کودک، برای کودکانی که آموزش مدرسه را شروع کرده اند، بسیار کارآمد است اما قبل از آن می بایست، ارزیابی علائم صورت گیرد.

نحوه روند درمان شب ادراری کودکان

شب ادراری تنها با بی‌اختیاری در کنترل ادرار مشخص نیست بلکه می تواند سلامت روان فرد را نیز تحت تاثیر قرار دهد بنابراین پزشکان توصیه میکنند برای حفظ عزت نفس و اعتماد بنفس فرزندتان، درمان های موفقیت آمیز را دنبال کنید.

 به یاد داشته باشید دوستان و آشنایان نه تنها نمی‌توانند به عنوان منبع قابل اعتماد علمی عمل کنند بلکه صلاحیت تجویز خدمات خاصی را نیز ندارند. بنابراین به جای خود درمانی نیاز است با متخصصان زبده و با تجربه مشورت داشت تا با مداخلات درمانی شاهد بهبودی بود.

بهترین سن برای شروع درمان شب ادراری

برای اینکه مشکل شب ادراری را جدی درنظر داشت نیاز است کودک بیش از ۵ سال سن داشته باشد که بهترین زمان برای استفاده از خدمات درمانی را بین شش و هفت سالگی عنوان می‌کنند تا کودک نیز برای استفاده، انگیزه داشته باشد.

معمولا باید پزشک یا پدر و مادر اطلاعاتی را درباره این مشکل با کودک در میان بگذارند که کمک می کند، معالجه زودتر صورت گیرد و بازدهی دو چندانی نیز حاصل شود.

شیوه های ساده اما کارآمد برای درمان شب ادراری کودکان

متاسفانه برخی از خانواده ها برای شب ادراری، شیوه های ناکارآمدی را به کار می‌برند به طوری که همواره سرزنش و تنبیه دیده می شود، در حالی که می تواند خشم، انزوا و خجالت را به ارمغان آورد. کاربرد شیوه های زیر کمک کننده است:

زمانی می توان یک شیوه موثر درمانی را شاهد بود که کودک از مشکل خود ناامید نباشد، بنابراین بهتر است گفتگو با پیام های خوشبینانه آغاز شود و کودک درک کند که می تواند با صبوری این معضل را پشت سر بگذارد.

محدودیت های شدید مصرف مایعات از ظهر تا قبل از خواب نیز الزامی است تا احتمال شب ادراری کاهش یابد.

والدین می بایست، با روی خوش فرزندشان را همراهی کنند تا به رختخواب برود، همچنین مسیر اتاق خواب تا دستشویی نیز بهتر است فضایی روح بخش داشته باشند تا کودک به دلیل ترس از اجابت مزاج، دوری نکند.

استفاده از پوشک برای زمانی می بایست صورت می گیرد که کودک رغبت به چنین کاری داشته باشد، در غیر این صورت می‌تواند تبعاتی نیز به دنبال داشته باشد.

وجود یبوست نیز می‌تواند مشکل شب ادراری را تشدید کند بنابراین نیاز است درمان یبوست نیز جدی گرفته شود.

آموزش ادرار کردن طی روز نیز بسیار کارآمد است.

متخصصان مربوطه برای درمان شب ادراری کدامند؟

شب ادراری به عنوان یک معضل، میتواند سلامت روح و جسم کودک را درگیر کند بنابراین برای درک بهتر این عارضه و استفاده از خدمات درمانی نیاز است با متخصصان متعددی مشورت داشت از جمله می توان به متخصص اطفال، متخصص مغز و اعصاب و روانپزشک اشاره کرد.

پس از انجام آزمایشات مختلف ممکن است روند درمانی به سمت و سوی دیگری نیز جهت یابد.

سوالات مهم در جلسات مشاوره ای

پزشکان برای درک شدت شب ادراری و تاثیر آن، معمولاً سوالاتی را از افراد نزدیک کودک همچون والدین، معلمان و پرستاران و دیگر مراقبان مطرح می‌کنند تا یک جمع بندی درست با توجه به داده‌های تجربی داشته باشند. سوالات متداول عبارتند از:

کودک در طی روز چه مقدار نوشیدنی میل می کند و تعداد اجابت مزاج چگونه است؟

  • آیا کودک با مشکل یبوست نیز دست و پنجه نرم می کند؟
  • سابقه وجود عفونت ادراری چگونه است؟
  • آیا مشکلات خواب برای کودک چالش ایجاد کرده اند؟
  • سابقه وجود شب ادراری در خانواده چگونه است؟ آیا نزدیکان یا بستگان نزدیک مانند خواهر و برادر یا پدر و مادر در کودکی با چنین عارضه ای، دست و پنجه نرم کرده اند؟
  • آیا بیدار کردن کودک به سختی صورت می گیرد؟
  • آیا کودک در خواب دچار خرخر می شود؟

لزوم معاینه بدن برای تشخیص مشکل شب ادراری کودکان

در جلسات درمانی، متخصصین برای درک عارضه شب ادراری، معاینه بدنی را الزامی می دانند تا بدانند مشکلات دیگری همچون درد معده و کمر وجود دارد. علاوه بر اینها، آزمایشاتی نیز صورت می‌گیرد تا سابقه عفونت یا دیابت نیز مشخص شود.

همچنین در صورت وجود مشکلاتی مانند یبوست و تنگی نفس در زمان خواب نیاز است آزمایش های متعددی صورت گیرد تا بتوان بهترین خدمات درمانی را به کار گرفت.

بهترین شیوه برای نوشیدن مایعات در گروه درگیر شب ادراری

شب ادراری با حجم زیاد ادرار شبانه، مشکلاتی را به وجود می‌آورد که میتوان مصرف مایعات مختلف را در طول روز به طور مساوی پخش کرد اما مقدار مایعات در عصر کاهش یابد همچنین استفاده از نوشیدنی های حاوی کافئین مانند قهوه، چای، شکلات داغ و ...میتواند حجم ادرار را افزایش داده که منجر به مشکلات دوچندانی نیز شود.

خدمات درمانی اثربخش برای شب ادراری کودکان ۸ و ۹ و ۱۰ ساله

معمولاً استفاده از ساعت زنگ دار جهت بیدار کردن شبانه و رفتن به توالت استقبال زیادی صورت گرفته است که می‌تواند منجر به الگوی خواب منظم نیز شود.

از دیگر شیوه های کارآمد درمانی که مبتنی بر پیشرفت علم و تکنولوژی است، کاربرد دو نوع دستگاه ترانزیستوری با حساسیت بالا جهت خروج قطرات ادرار را عنوان می کنند، از جمله اجزای سازنده آن می‌توان به دو الکترود و یک زنگ اشاره کرد، قبل از هر اقدامی نیاز به اتصال الکترودها به قسمت پیشانی شخص است که معمولاً با کمک دو گیره صورت می‌گیرد. همچنین از قسمت جلوی لباس یا دست کودک برای قرار دادن زنگ دستگاه استفاده میشود بی جهت نیست که در همان لحظات نخست خروج قطرات ادرار، کودک می تواند زنگ خطر های هشدار دهنده را درک کند و برای مقابله با این عارضه آماده شود.

این نوع دستگاه برای تمامی قربانیان کارآمد نیست بلکه تنها افرادی که می توانند همکاری آگاهانه داشته باشند از نتایج آن بهره‌مند خواهند شد. به یاد داشته باشید نحوه معرفی و استفاده می بایست، درست و با شیوه های کارآمد صورت گیرد تا کودک احساس تحقیر نداشته باشد.

نکات موثر بر درمان شب ادراری در کودکان ۸ و ۹ و ۱۰ ساله

برای درمان شب ادراری کودکان ۸ و ۹ و ۱۰ ساله میتوان با مشاور کودک جلساتی را ترتیب داد تا از این طریق برای همکاری راغب شوند. به یاد داشته باشید که والدین می بایست با افزایش آگاهی خویش، روند درمانی را تسهیل کنند. مطمئناً هرگونه نظر و رفتار در ذهن کودک ثبت خواهد شد بنابراین کاربرد شیوه های تشویق گونه و تحسین، بسیار مثمر ثمر خواهد بود.

ممکن است افراد با مشاهده نتایج اولیه برای تداوم درمان انگیزه نداشته باشند. در حالی که چنین برخوردی می‌تواند خطرناک باشد، علاوه بر این که تنش روحی و فکری را نیز به ارمغان آورد.

استفاده از شیوه‌های بصری مانند نمودار جهت‌ ثبت شب ادراری های کودک نیز پیشنهاد می شود، همچنین تقویت ماهیچه اسفنکتر نیز بسیار کارگشا است و می‌تواند به کاهش این مشکل بغرنج کمک کند.

صرف نظر از اینکه فرزندتان چند سال دارد و شما می خواهید از کدام شیوه های درمانی برای کاهش مشکل استفاده کنید، راهکارهای درمانی مثمر ثمر هستند به شرط آنکه والدین است صبور باشند و همواره فرزند خود را به ادامه روند درمانی تشویق کنند.

تنبیه یا مسخره کردن کودک به دلیل خیس کردن تخت خواب می‌تواند به ماندگاری عارضه نیز منجر شود علاوه بر آن که روحیه را نیز تضعیف می کند. بهتر است کودک اطمینان یابد دیگر اعضای خانواده نیز حمایت روحی را انجام می‌دهند.

درمان شب ادراری به سرعت ممکن نیست بلکه برخی شب‌ها و در مواردی نیز به دلایل مختلف کودک، رختخواب خود را خیس می‌کند ولی نباید رفتار خود را منوط به این چالش کرد.

به یاد داشته باشید شب ادراری، یکی از معمول ترین مشکلات در سنین کودکی است و راهکارهای درمانی همواره اثربخش هستند اما در صورت تجویز دارو، نباید گارد دفاعی داشت عوارض جانبی کمتر از ماندگاری این عارضه خواهند بود.

عواقب بی توجهی به درمان شب ادراری کودکان ۸ و ۹ و ۱۰ ساله

 شب ادراری از شایع‌ترین معضلاتی است که کودکان را آزار می دهد اما نباید با این توجیه، تعلل در دریافت خدمات درمانی داشت که روند بهبودی را با سختی‌هایی مواجه می کند علاوه بر آنکه تبعاتی نیز به همراه دارد، از جمله می‌توان خجالت، کمبود اعتماد به نفس، تغییرات خلق و خو، کاهش جسارت، ناسازگاری اجتماعی را نام برد. بگونه‌ای که فرد نمی تواند همچون سایر همسالان برای تصاحب آرزوها و رویاهای درونی تلاش کند و عملکرد مناسبی در وجوه زندگی نیز بر جای بگذارد.

خوشبختانه درمان شب ادراری تنها محدود به طب مدرن نیست ولی طب چینی و طب سنتی نیز توانسته اند، نتایج شایانی را به همراه داشته باشند. قبل از هر اقدامی نیاز است ریشه این پدیده را یافت تا دانست عوامل مادرزادی یا اکتسابی چقدر در به وجود آمدن آن دخیل هستند.

در جلسات مشاوره‌ای معمولاً اطلاعاتی درباره ی تاثیر و بازدهی خدمات درمانی ارائه می شود، بنابراین بهتر است در انتخاب پزشک متخصص، دقت داشته باشید.

متاسفانه گروهی از والدین، دانش و تجربیات افراد محلی مانند دوستان و آشنایان را تاثیرگذارتر از علم و دانش پزشکان می بینند در حالیکه غلط است.

همچنین نوشیدن زیاد مایعات و یا سبک غذایی ناسالم متشکل از کافئین می تواند تاثیرات مخرب بر جای بگذارد. 

سخن آخر

شب ادراری پدیده‌ای فراتر از موضوعات ساده است که در مواردی نیازمند روند درمانی طولانی است که صبر و شکیبایی والدین می‌تواند کارآمد ظاهر شود. بنابراین با تشخیص زودهنگام و مراجعه در زمان طلایی روند بهبودی را تسریع بخشید.
 

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید