تست آنلاین بیش فعالی کودکان همه سنین + ۴ و ۵ ساله

مرکز نورولند
بروزرسانی: می ۲۰۲۱
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

اگر در حال مطالعه این مقاله هستید پس احتمالا دنبال راه درمانی مناسبی برای کودک خود می گردید در این مقاله دید کلی ای درباره بیش فعالی و انواع تست آن به شما عزیزان می دهیم و پس از آن تست بیش فعالی برای کودکان ۴ و ۵ ساله را نیز خدمتتان آموزش می دهیم. مطالعه این مقاله کمتر از ۱۰ دقیقه از شما زمان می گیرد ولی قبل از شروع این مقاله بایستی مقداری درباره بیش فعالی خدمت شما عزیزان اطلاعاتی بدهم.

قطعا در این مقاله شما بصورت خلاصه اطلاعاتی درباره بیش فعالی کسب خواهید کرد که بیشتر معطوف تست کودکان بیش فعال است. اما توصیه می کنیم مقاله اصلی بیش فعالی را مطالعه کنید چند دلیل برای مطالعه مقاله اصلی وجود دارد:

  • در اولین قدم شما با اختلال در کودکان آشنا می شوید و با هم بررسی می کنیم که چرا تشخیص و درمان اختلال ها مهم هستند و چه مقدار تاثیر منفی ای روی آینده کودکان می گذارند.
  • در دومین قدم درباره بیش فعالی و روش تشخیص آن صحبت می کنیم که خواندن این قسمت از مقاله برای شما بسیار مهم و کارآمد است.
  • درباره دلایل بیش فعالی به تفصیل صحبت می کنیم حتی راه کارهایی برای کاهش عوامل محیطی به شما ارائه می دهیم.
  • سپس درباره بیش فعالی در جهان و روش های درمان بین المللی با شما صحبت می کنیم.
  • از تجربیات ۲۰ ساله مجموعه فرزندان برتر در درمان بیش فعالی کودکان آن هم در زمان طلایی می گوئیم که در نهایت به این پرسش پاسخ خواهیم داد که چه بکنیم تا به عنوان یک خانواده، بهترین نتیجه در درمان بیش فعالی برای کودک خود را کسب کنیم. 

مطالعه مقاله تعریف و علائم بیش فعالی کودکان تقریبا از شما ۱۷ دقیقه زمان خواهد گرفت. ما تمام تلاشمان را کرده ایم تا شما با مطالعه این مقاله تعاریف بسیاری آموخته باشید و ابهامات زیادی در ذهن شما برطرف شود.

تست آنلاین بیش فعالی کودکان و آزمون تشخیص بیش فعالی به خانواده ها کمک می کند تا بتوانند در سریعترین زمان ممکن این اختلال را تشخیص داده و برای اقدامات درمانی سرعت عمل داشته باشند. اما نباید برای شناخت دقیق تنها به این قبیل آزمون ها متکی بود بلکه تنها متخصصان صلاحیت تایید یا رد درگیری شخص با اختلال را دارند. 

روش شرکت در این تست متفاوت است اول از همه باید تعاریف اولیه را آموخته باشید چون در پرسشنامه از شما پرسیده می شود آیا کودک شما رفتارهای تکانه ای از خود نشان می دهد؟ اگر شما با تعریف تکانه ای آشنا نباشید پاسخ دقیقی هم از پرسشنامه نخواهید گرفت.

اگر به تعاریف اولیه حوزه بیش فعالی کودکان مسلط هستید می توانید پرسشنامه بیش فعالی کودکان را از این قسمت تکمیل نمائید. {لینک پرسشنامه آنلاین بیش فعالی کودکان

اما بهترین تست بیش فعالی کودکان مراجعه به درمانگران این حوزه هست، به همین دلیل پیشنهاد می کنیم با ما تماس بگیرید، برای تست آنلاین وقت بگیرید تا در یک فرصت مناسب با شما تماس بگیریم.

تفسیر جدول امتیازها

تفسیر این تست نیازمند بررسی قسمت به قسمت پرسش و پاسخ هاست ولی برای ساده سازی آن چیزی که بتواند به شما مرزبندی لازم را بدهد جدول زیر برایتان بسیار مفید است.

الف) اگر بین سوال های ۱ تا ۹ حداقل به ۶ سوال پاسخ «اغلب» یا «تقریبا همیشه» داده اید و در بین سوال های ۴۸ تا ۵۵ حداقل یك پاسخ «مشكل اندكی دارد» یا «مشكل جدی دارد» دارید، احتمالا كودكتان با اختلال كم توجهی روبروست.

ب) اگر در بین سوال های ۱۰ تا ۱۸ حداقل به ۶ سوال پاسخ «اغلب» یا «تقریبا همیشه» داده اید و در بین سوال های ۴۸ تا ۵۵ حداقل یك پاسخ « مشكل اندكی دارد» یا «مشكل جدی دارد» داشته اید، احتمالا فرزندتان با اختلال پر تحرکی روبراست.

ج) اگر هر دو نتیجه «الف» و «ب» را از آزمون گرفته اید، احتمالا كودكتان با اختلال بیش فعالی و كم توجهی (ADHD) روبراست.

  • امتیاز ۰ - ۱۶: احتمالا بدون اختلال
  • امتیاز ۱۶ - ۴۳: احتمالا اختلال های سبک
  • امتیاز ۴۴ - ۸۸: احتمالا یا اختلال پر تحرکی یا اختلال کم توجهی یا اختلال تکانه ای
  • امتیاز ۸۱ - ۱۳۵: به احتمال قوی کودک به بیش فعالی مبتلا هست

برای خانواده هایی که کودکان آن ها امتیاز بالای ۴۴ دارند، مراجعه به درمانگر معتبر و ارزیابی کودک بسیار توصیه می شود، جلسات ارزیابی برای کودکان بیش فعال کمتر از ۲ ساعت طول می کشد و کمتر از ۳۰۰ هزار تومن هزینه برای خانواده ها به همراه دارد.

چرا واقعا باید به درمانگر مراجعه کنید؟

ما در مقاله اصلی با اینفوگرافی زیر درباره عواقب درمان نکردن اختلال در کودکان صحبت کردیم، در مقاله اصلی به تفضیل صحبت کرده ایم ولی در این قسمت بصورت خلاصه توضیحی درباره آن می دهیم.

پس زمان طلایی درمان کودکان و استعدادیابی کودکان را از دست ندهید.  در این قسمت می خواهیم توضیح دهیم که چرا زمان طلایی درمان بسیار مهم است. به اینفوگرافی زیر که نتیجه تحقیقات گسترده در حوزه بیش فعالی کودکان است توجه فرمائید. با گذشت زمان به نظر اختلال های رفتاری مخرب (disruptive behavior disorder)، اختلال یادگیری (Learning Disorder) و همچنین اختلال اوتیسم (Autism Spectrum Disorder) در کودکان کمتر بروز می کنند اما به نمودار اضطراب (Anxiety) و افسردگی (Depression) کودک توجه کنید، با گذشت زمان این موارد در کودک افزایش پیدا کرده اند. {منبع اینفوگرافی}

تعریف اختلال

اختلال ها مانند سدی در جلوی درک کودک از محیط قرار می گیرند. برای مثال کودکی را تصور کنید که با چشمان بسته به مهدکودک فرستاده می شوند:

  • چقدر می تواند با کودکان ارتباط برقرار کند
  • چقدر می تواند روابط بین کودکان را تشخیص داد
  • چقدر می تواند با کودکان همراه شود
  • چقدر می تواند با سرعتی مشابه دیگر کودکان با آن ها تعامل کنند

این تعریف و مثال ساده ای از اختلال در کودکان است. در زمان های گذشته اختلال ها تاثیر چندانی در زندگی افراد نداشتند چون روابط میان فردی انقدر پیچیده نبود، شغل ها ساده بودند و نیاز به مدرک یا تخصص خاصی نداشتند. بقالی، شیشه بری، بنگاه داری، کشاورزی، دامپروری، نجاری، الکتریکی و ... شغل های عمومی گذشته بودند اما در ۵۰ سال اخیر شغل های فراوانی به وجود آمده اند، مهندسی ها و پزشکی های مختلف به واسطه دانشگاه ها گسترش پیدا کرده اند.

هدف زندگی هر انسانی شادی و دلخوشی هست، شما افراد بسیاری را میشناسید که بدون دغدغه مالی در زندگی انسان های خوشحالی نیستند و معنای زندگی را درک نکرده اند دلیل اصلی این موضوع اختلال درمان نشده ای است که از کودکی در وجود او بوده است، اختلالی که نمی تواند با یک گروه دوستان، همسر، خانواده همسر، همکاران و ... یک رابطه را ادامه دار پیش ببرند و هر روز بهبود ببخشند.

بسیاری افرادی را دیده اید که با کمترین برخورد کلامی رنجیده می شوند و به خود می گیرند رابطه شان را با شما به کمترین حد ممکن می رسانند، این نمونه ای ساده از سایه سیاه اختلال بر زندگی افراد در بزرگسالی هست.

ریشه این مشکلات در کودکی انسان است. کودکان دارای اختلال به مرور زمان نمی توانند با جامعه تعامل کنند، خود به خود از جامعه جدا شده، گوشه گیر و حساس می شوند، به مرور زمان این رفتارها در بزرگسالی شدیدتر بروز می کنند.

زمان طلایی درمان: هر اختلالی در کودکان، یک زمان طلایی درمان دارد که اگر بگذرد، درمان او سخت تر، پر هزینه تر و طولانی تر خواهد بود. بسیاری از خانواده ها پس از زمان طلایی درمان به ما مراجعه می کنند، وقتی از آن ها سوال می کنیم که چرا انقدر دیر مراجعه کرده اند اکثر آن ها می گویند: خانواده می گفتند بزرگ بشه خود به خود خوب میشه. هیچ اختلالی در کودکان خود به خود درمان نمی شود کودک به مرور زمان وقتی از بروز اختلال خود سرخورده می شود سعی می کند آن را پنهان کند. به همین دلیل تعاملاتش با جامعه را کاهش می دهد و گوشه گیر می شود.

یه مثال ساده: کودکی که به درستی نمی تواند بدود، وقتی برای بازی فوتبال بین دوستانش انتخاب می شود، شاید در چند بازی اول با آن ها همراه شود ولی به مرور زمان مسئله عدم توانایی او در دویدن باعث سرخوردگی و گوشه گیر شدن او می شود و به مرور زمان بازی کردن با دوستانش را کنار می گذارد. این مثال ها چون در زندگی های اطراف ما اتفاق می افتد و نمود خارجی دارند را به درستی متوجه می شویم ولی اختلال های ذهنی نمود خارجی مشهودی ندارند. 

تعریف بیش فعالی

قسمت قبل بصورت کامل درباره اختلال صحبت کردیم در این قسمت بصورت خلاصه به تعریف بیش فعالی می پردازیم.

سه اختلال مهم پر تحرکی، تکانه ای و کم توجهی بایستی همزمان در طول ۶ ماه در مکان های مختلف (خانه، مهمانی، مهدکودک، مدرسه و ...) بروز کند، احتمال بیش فعالی کودک وجود دارد.

 

پر تحرکی در کودکان

ذات کودکان آمیخته با جنب و جوش و فعالیت شیطنت و کنجکاوی است تا بتوانند با محرک‌های محیطی ارتباط برقرار کنند و از جمع‌بندی این اطلاعات زندگی خویش را پیش بردند.

در گروه کودکان نرمال، کنترل این رفتار ساده تر است، در حالی که کودکان درگیر بیش فعالی از این نظر متفاوت هستند و در محیط‌های نامناسب نیز با جنب و جوش بسیار، دیگران را آزرده خاطر می کنند.

به طور مثال می‌توان، زمان حضور در کلاس‌های درسی را اشاره کرد که قادر به حفظ نظم کلاس نیستند، بدون اجازه معلم از صندلی خود بلند شده و اقدام به راه رفتن می کنند علاوه بر آنکه زیاد گویی و قطع کردن مکالمه دیگران، تعجب آنها را برمی‌انگیزد. بسیاری نیز همواره با سایر همکلاسی ها در حال جنگ و نزاع هستند علاوه بر آن که فعالیت های آموزشی را نیمه رها میکنند.

اگر به حرکات کودکان درگیر بیش فعالی دقت کنید، مطمئنا پرش زیاد، نداشتن ثبات حرکتی و فردی را متوجه خواهید شد علاوه بر آنکه در زمان تحصیل در مدرسه نیز همواره زحمت زیادی را به معلم تحمیل می‌کنند. به طوری که نیاز است بارها تکالیف و مفاهیم آموزشی تکرار شوند، همچنین از نظر عاطفی دچار بی ثباتی هستند و حرکات تکانشگری بسیاری را به نمایش می‌گذارند.

متاسفانه برخی از خانواده‌ها، چنین شواهدی ملموسی را شیطنت می دانند، از طرف دیگر کودکان دارای تحرک بالا احتمالا دارای هوش بدنی - جنبشی هستند که خانواده با بیش فعالی اشتباه می کنند. در هر دو صورت کودک نیازمند مشاوره با متخصصان زبده و کارکشته است.

متخصصان، بیش فعالی را نوعی اختلال ناشی از نقص در رشد عصبی می دانند که در صورت بی‌توجهی به درمان، می بایست انتظار تداوم علائم تا بزرگسالی را نیز داشت که می تواند آینده ای پر از چالش را برای فرد به وجود آورد به طوری که عملکرد آموزشی، تحصیلی، اشتغال و رابطه را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.

کودک حساسیت بالایی، نسبت به محرک های محیطی دارد حتی در محیط های کوچک نیز قادر به توقف فعالیت ها و نشستن ثابت بر روی صندلی نیست.

علاقه‌ای به اتمام کارها بدون سر و صدا و انجام بازی‌های ساکت ندارد. صبوری برای رسیدن به نوبت خویش را بر نمی تابد و به شکل غیر عادی همواره در حال حرف زدن دیده می شود. همواره دیگران را با فعالیت های بسیار آزرده خاطر می کند.

این رفتار ها معمولاً در کودکان ۴ سال و ۵ ساله نمابان است که با افزایش سن، می توان شاهد فعالیت های شدید تر نیز بود بنابراین استفاده از خدمات درمانی می تواند کنترلگر بهتری باشد.

رفتارهای تکانه ای در کودکان

جذابیت محرک‌های محیطی برای این گروه از کودکان بسیار زیاد است به طوری که قادر نیستند حرکات و واکنش‌های خود را مدیریت کنند. ترس از عواقب کار به عنوان محدودیت، مطرح نیست و همواره علایق خود را دنبال خواهند کرد.

سوالاتی که از آنها مطرح می‌شود معمولاً نیمه رها شده و نسبت به واکنش های منفی اعتنایی ندارند و همچنین علاقه بسیاری به فعالیت های مجرمانه نشان می دهند. بی جهت نیست که متخصصان بر این باورند، این گروه در زمان های نامناسب و مکان های نامتعارف رفتارهایی غیر اجتماعی نشان می‌دهند.

تکانشگری یا رفتار تکانشی، به رفتاری پر ریسک، بدون پشتوانه فکری و منطقی و نامتناسب با موقعیت گفته می شود که خطری برای خود فرد یا دیگران نیز ایجاد می کند. اگر تکانشگری در سنین پائین درمان نشود احتمال دارد در برخی رفتارهای زیر خودشان را نشان دهند.

  • پیش بینی ناپذیر بودن رفتارها حتی در موقعیت های یکسان
  • آسیب رسانی فیزیکی به خود و دیگران
  • فاقد تعادل در گفتار و رفتار
  • ولخرجی بدون آینده نگری
  • بروز هیجانات ناگهانی مخصوصا در حین تماشای صحنه های ورزش هایی مانند فوتبال، ماشین و موتورسواری و … 
  • بی طاقتی برای راه انداختن جدل با دیگران
  • خوردن یا نوشیدن بیش از حد
  • صبر و تحمل کم
  • قطع صحبت دیگران
  • طاقت کم برای ایستادن در صف
  • رها کردن و انصراف از مسئولیت و شغل واگذار شده
  • مدام از کلاس درس بیرون می رود
  • در زمان انجام فعالیت ها و یا بازی سر و صدا زیادی می کند
  • گرفتن وسایل بازی دیگر کودکان

توجه به این مطالب در تست آنلاین به شما کمک خواهد کرد.

نشانه بی توجهی در کودکان بیش فعال

علامتی که بیانگر وجود اختلال بیش فعالی است، نداشتن توجه و تمرکز به شکل طولانی مدت است، بد نیست بدانید که محققان در شرایط عادی، پایداری توجه کودکان را به این شکل بیان کرده اند که در سنین ۵ و ۶ سالگی، حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه تمرکز حواس وجود دارد و با افزایش سن به ۷ سالگی میتوان شاهد تمرکز ۱۵ تا ۲۰ دقیقه ای بود، درحالیکه حفظ تمرکز برای کودکان ۱۰ تا ۱۲ ساله حدود ۲۵ تا ۳۰ دقیقه عنوان شده است. برای دیگر گروه سنی که بیش از ۱۲ سال دارند، می‌توان انتظار توجه بیش از ۳۰ دقیقه را کشید.

بیش فعالی اختلالی با شواهد مختلفی است اما از پررنگ ترین شواهد این گروه، حواس‌پرتی عنوان می‌شود بنابراین نباید تمرکز آگاهانه را از این کودکان، انتظار داشت به طوری که در مقایسه با کودکان هم سن و سال، ضعف بیشتری دارند.

بیاد داشته باشید که بیش فعالی، اختلالی است که بر توانمندی های بسیار تاثیر گذار است که در صورت وجود محرکهای بیرونی، به شدت دچار انحراف حواس می شوند اما درباره بازی ها و نمایش های کودکانه عملکرد بهتری نشان میدهند.

در این گروه، کودکان دائماً در حال خیال پردازی بوده و برای انجام تکالیف مدرسه تمرکز کافی ندارند که باعث به وجود آمدن مشکلاتی مانند نداشتن علاقه به درس برای آنها در مدرسه می شود.

انجام تکالیف: همچنین والدین اعلام کرده اند که این کودکان در محیط خانه برای انجام تکالیف با مشکل مواجه هستند و باید دائماً گوشزد شوند تا تکالیف را به پایان برسانند.

فراموشکاری: از دیگر مشخصه این گروه از کودکان، فراموشکاری آنها است به نحوی که بسیاری از وسایل خود را در مکان های مختلف جا می گذارند و همچنین آنها قادر نیستند که برای کارهای خود برنامه ریزی کنند. جهت رفع این مشکل والدین باید حتماً برای کودک یک برنامه منظم تعیین کنند و در انجام کارها به او کمک کنند.

معمولاً علائم بیش فعالی در برهه‌های سنی مختلف، متفاوت خواهد بود بنابراین نیاز است خانواده‌ها هوشیار بوده و با آگاهی و کسب اطلاعات درست از منابع علمی، اقدامات سریعی داشته باشند.

تشخیص بیش فعالی در کودکان ۴ و ۵ ساله 

اگر چه تست آنلاین بیش فعالی کودکان ۴ و ۵ ساله و آزمون تشخیص بیش فعالی می‌تواند زنگ خطر هشدار دهنده را برای والدین به صدا درآورد ولی باید بدانید که تشخیص نهایی نیازمند جمع‌آوری تاریخچه بالینی، معاینه و ارزیابی شواهد و حتی انجام برخی آزمایش های خاص است اما معمولاً پزشکان برای درک بهتر رفتار کودک در محیط های مختلف از اطرافیان به ویژه والدین، معلمان و پرستاران سوالاتی را مطرح می کنند تا از طریق این گزارش، به جمع بندی برسند.

در جلسات مشاوره حضوری، کودک می بایست معاینه بدنی، عصبی و روانشناختی شود. درمان‌های مختلفی برای کمرنگ کردن شواهد بیش فعالی استفاده می شود که یکی از آنها را می توان استفاده از دارو دانست علاوه بر این، برای درک وضعیت جسمی و شناخت موارد منع مصرف دارویی، تست های آزمایشگاهی نیز صورت میگیرد که ممکن است شامل آزمایش خون، ادرار، عملکرد کبد و کلیه، قد و وزن و غیره باشد.

تست آنلاین بیش فعالی کودکان ۴ و ۵ ساله 

تا بدینجا شما با تعریف اختلال و علائم بیش فعالی آشنا شدید، برای انجام تست بیش فعالی می توانید روی پرسشنامه بیش فعالی کودکان کلیک کنید، ما نیز با بررسی پاسخ های شما به این پرسشنامه، در صورت نیاز با شما تماس خواهیم گرفت.

آزمون بالا از قوی ترین و مناسب ترین آزمون های جهانی بیش فعالی در کودکان است اما بهترین روش اطمینان از بیش فعالی کودکان مراجعه به مراکز درمانی و درمانگران این حوزه است.

در مرکز درمانی فرزندان برتر (نورولند) ارزیابی دقیقی روی کودک شما انجام می گردد و پاسخ به دست آمده بصورت تضمین شده خدمت شما عزیزان اعلام می گردد.

اگرچه تشخیص قطعی یک اختلال به ویژه بیش‌فعالی در حوزه تخصصی پزشکان و متخصصانی است که مجهز به علم و تجربه هستند اما می توان با انجام تست آنلاین بیش فعالی کودکان ۴ و ۵ ساله زنگ خطر های هشدار دهنده را شناخت، بنابراین با دقت به پرسش‌ها نگاه کنید:

کودک نمی‌تواند بر روی صندلی آرام نشسته، همواره بی قرار بوده به طوری که حرکت دائمی دست و پاها آزاردهنده است. نسبت به نگرانی ها و حساسیت های خانواده بی تفاوت است به طوری که آرام نشستن بر صندلی را یک چالش جدی می بیند.

موقعیت شناسی خوبی ندارد به طوری که همواره در شرایط ساکت نیز اقدام به دویدن و سر و صدا می نماید. بازی کردن آرام و بدون سر و صدا تفریح مناسبی برای این گروه نبوده و همواره در فعالیت‌های گروهی نیز اقدامات برهم زننده نظم را انجام می دهد.

جنب و جوش و انرژی زیاد منجر به فعالیت دائمی کودک میشود. علاقه‌ی زیادی به پرحرفی و وراجی دارد. پاسخ دادن به سوالات را قبل از اتمام جمله شخص، شروع می کند. رعایت نکردن نوبت در بازی ها و فعالیت ها نیز یکی از رفتارهای رایج کودک است.

قطع کردن مکالمه دیگران را همواره انجام می دهد، به طوری که منجر به واکنش تعجب آنها می شود.

اگر متناسب با این تست مشاهده کردید، فرزندتان ۶ نشانه یا بیشتر دارد نیاز است که با متخصصین مشاوره و ارزیابی درستی را صورت دهید. بیاد داشته باشید کودک نباید از بیماری و اختلال روانی دیگری، رنج ببرد که چنین شواهدی ناشی از آن باشد. علاوه بر آن که باید اختلال در عملکرد تحصیلی و اجتماعی نیز تاثیر بگذارد که از دیگر نشانه ها بوده و پزشک نیز درباره وجود این شواهدی رفتاری در محیط های متفاوتی همچون مدرسه و خانواده و موقعیت های دیگر سوالاتی را مطرح می کند تا مطمئن شود نیاز به استفاده از خدمات درمانی است.

بیش فعالی از مشکلات شایعی است که می تواند تبعات جبران‌ناپذیری را به دنبال داشته باشد، بنابراین نیاز است در زمان طلایی برای تشخیص قطعی و استفاده از خدمات درمانی اقدام کرد.ماندگاری علائم بیش فعالی تا چه سنی ادامه دارد؟

معمولاً بسیاری از رفتارهای مخرب را می توان کنترل کرد. مطابق یک تحقیق کلی که محققان صورت داده اند احتمال انجام کارهای خطرناک و جرم گونه ممکن است برای ۷۰ درصد گروه درگیر تا ۱۸ سالگی ادامه داشته باشد و ۳۰ درصد باقی مانده نیز شواهدی را مادام العمر نشان می دهند. بنابراین نیاز است نسبت به درمان اختلالات رفتاری مخرب و ثانویه تاکید بسیاری داشت.

بی توجهی به درمان و ماندگاری اختلال بیش فعالی، موجب میشود در بزرگسالی، اقدامات ضد اجتماعی وجود داشته باشد و دستاوردهای تحصیلی و شغلی را نیز متاثر می کند، علاوه بر آنکه هزینه بالایی به شخص و اجتماعی وارد می کند.

پدر و مادران دلسوز می بایست به جای مقاومت در مقابل پذیرش اختلال فرزندشان به دنبال راهی باشند تا این مشکل هر چه سریعتر بهبود یابد. خدمات درمانی، اغلب شامل استفاده از دارو، رفتار درمانی و روان درمانی است که می تواند مثمر ثمر باشد.

برخی از خانواده ها، دیدگاه خوبی نسبت به دارو درمانی ندارند در حالی که می بایست به تجویز پزشک اعتماد کرد. مسیر کاهش اختلال بیش فعالی زمان‌بر بوده و نیاز است برای برگشت کودک به مسیر یادگیری طبیعی و عملکرد های اجتماعی، تمام تلاش را صورت داد. 

ممکن است این فرآیند، سال‌ها نیز زمان نیاز داشته باشد. مطمئنا قطع خودسرانه دارو، یک تصمیم اشتباه و مهلک است که تبعات جبران ناپذیری را به همراه دارد.

نکات آموزشی برای خانواده های درگیر بیش فعالی

کودکان ۴ و ۵ ساله از فعالیت بسیار رنج می‌برند و رفتاری متفاوتی با سن دو و سه سالگی دارند. از مهمترین چالش های این گروه می توان به نافرمانی، بی نظمی، خواب آشفته و شب ادراری اشاره کرد که علاوه بر این اختلال، مشکلاتی را به وجود می آورد.

برهه پیش دبستانی را می توان بسیار حائز اهمیت دانست با توجه به آن که علائم آشکار تر شده و کودکان قادر نیستند، در آموزش و تحصیل، مسئولیت های خویش را به درستی انجام دهند و تکالیف، اغلب به دلیل نداشتن تمرکز و توجه، نیمه رها می شوند.

ناتوانی در نشستن سبب عدم توانایی کنترل شده و محدودیت‌هایی برای مشارکت در فعالیت‌های گروهی فراهم میکند، همچنین خانواده ها نیز از پخش بودن همیشگی اسباب‌بازی‌ها و وسایل گله‌مند هستند، علاوه بر اینکه رفتارهای تهاجمی و تکانشگری موجب درگیری با سایر هم سن و سالان شده که دوستیابی را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

یکی از اشتباهات رایج در بین خانواده‌ها، امیدواری برای کمرنگ شدن خود به خود شواهد بیش فعالی است در حالی که چنین تصوری دور از انتظار است و حتی با بزرگ شدن و ورود به دوران مدرسه ممکن است رفتارها چندین برابر نیز شوند.

با توجه به آن که عملکرد آموزشی نیازمند توجه و تمرکز است، در حالی که این گروه نسبت به محرک های محیطی حساسیت بالاتری دارند و به راحتی دچار حواس پرتی شده که در نتیجه با مشکلاتی در یادگیری و تکمیل تکالیف را نیز تجربه خواهند کرد که میتواند از نظر عاطفی، ناپایداری را به وجود آورده علاوه بر آن که رفتار پرخاشگرانه نیز دور از انتظار نخواهد بود.

رفتار گروهی از خانواده ها نیز جالب است به طوری که شیطنت و فعالیت زیاد کودکان را مرتبط با بیش فعالی می‌دانند درحالی که این برچسب بدون شواهد علمی و معاینه پزشکی فاقد ارزش است بنابراین باید با یک نتیجه گیری کلی به کودک، برچسب بیش‌فعالی را داد.

معاینه و تشخیص توسط پزشکان، ماهیت مسئله را مشخص خواهد کرد که در صورت تشخیص، خوشبختانه داروها و خدماتی رفتاردرمانی می‌توانند بازدهی بالایی در بهبودی فراهم کنند.

زمان تشخیص علائم بیش فعالی

بیش فعالی، اختلالی است که در تمامی قربانیان به یک شکل تظاهر بالینی ندارد. علاوه بر آن که شدت اختلالات وابسته به سن و شرایط محیطی است. بنابراین آزمون تشخیص بیش فعالی تنها به منزله هشدار است.

معمولاً علائم قبل از ۴ سالگی آشکار می‌شوند اما برای تشخیص قطعی نیاز به زمان بیشتری است که معمولاً ورود به مدرسه و پیش دبستانی می تواند کمک کنند این گروه سریع‌تر شناسایی شوند‌ با توجه به آن که عملکرد آموزشی تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد و معلمان نیز به عنوان یک ناظر بهتر، رفتار کودک را رصد میکنند.

دلایل بروز بیش فعالی در کودکان

دلایل بروز بیش فعالی در کودکان دغدغه بسیاری از خانواده هاست تا بتوانند شانس ابتلای فرزندشان را کاهش دهند. اما باید پذیرفت این مشکل رفتاری به دلیل یک عامل خاص نیست و برهم کنش عوامل ژنتیکی و شرایط محیطی تاثیرگذارند.

بروز آن، چندان نادر نیست به طوری که آمارها تاکید بر درگیری ۱۰ درصد کودکان ۴ تا ۱۷ ساله دارند. به نظر برسد که گروه پسران را ۴ برابر دختران نیز گزارش شده است.

برای بیان دقیق عوامل بروز بیش فعالی تاکنون شواهد علمی به جمع‌بندی نرسیده اند اما بهتر است بپذیرید، عوامل ژنتیکی تاثیر بسزایی بر ابتلا دارند بنابراین در صورت وجود فرد درگیر اختلال در خانواده می‌بایست انتظار تداوم این اختلال در دیگر کودکان را نیز داشت.

همچنین شرایطی مانند صدمات شدید مغزی، سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل در دوران بارداری مادر، نارس بودن نوزاد نیز می‌تواند شانس را چندین برابر افزایش دهد.

سبک زندگی غلط نیز می تواند تداوم شرایط را رقم زند بنابراین مصرف مواد غذایی حاوی مواد افزودنی، مواد نگهدارنده عاقلانه نیست. بهتر است مکمل های غذایی مانند آهن، روی، ویتامین ها به درستی مصرف شوند.

تست اختلال بیش فعالی کودک همراه با نقص توجه

کاربرد آزمون تشخیص بیش فعالی به این دلیل بوده که خانواده ها برای درک وجود چنین اختلالی معمولاً سردرگم هستند و نیاز دارند تا با یک پیش زمینه راهی مطب متخصصان شوند. بنابراین در ادامه تست اختلال بیش فعالی کودک همراه با نقص توجه، درج شده است تا پیش زمینه ای داشت.

نداشتن حواس موجب عدم تمرکز بر جزئیات شده به طوری که بی دقتی های بسیاری را برای انجام تکالیف نشان می‌دهد.

قادر به تمرکز بر یک مسئله خاص نیست.

از ضعف قدرت شنیداری برخوردار است به طوری که توجهی به صحبت دیگران ندارد.

دستورالعمل ها را معمولاً نقص می کند که ناشی از عدم توانایی در گوش سپردن کامل جزئیات است.

سازماندهی امور و دستورالعمل ها را به سختی انجام می دهد.

از فراموش کاری حتی در انجام امور روزمره رنج می‌برد.

همواره وسایل و لوازم خود مانند کتاب و دفتر را در مکانی دیگر جا می‌گذارد.

رغبتی به انجام فعالیت‌های مستلزم توجه و تمرکز ندارد.

قادر به حفظ تمرکز حواس نیست.

تشخیص بیش فعالی در دوران نوزادی ممکن است یا خیر؟

نوزادان درگیر بیش فعالی معمولا مشخصه خاصی ندارند که بتوان آنها را از یکدیگر تفکیک داد. اگرچه مشکل خواب، گریه مداوم و عدم پذیرش تماس بدنی رایج است اما برای تشخیص قطعی نیاز به زمان بیشتری است. 

والدین به عنوان نخستین افرادی که شواهد را می‌بینند می‌توانند تشخیص زودهنگام را ممکن کنند. هرگاه در روند رشد فرزندتان چالشی را احساس کردید، بجای مشورت با دوست و آشنا افرادی که صلاحیت علمی دارند را جهت مشاوره انتخاب کنید. مطمئنا اقدامات درمانی به موقع، شانس بهبودی را چندین برابر افزایش می دهد.

درمان بیش فعالی کودکان ۴ و ۵ ساله

درمان بیش فعالی کودکان ۴ و ۵ ساله متمرکز بر درمان‌های غیر دارویی و دارویی است به طوری که می‌توان از جمله روشها، آموزش والدین و دعوت به همکاری پرسنل مدارس را عنوان کرد. همچنین درمان روانشناختی نیز کمک می‌کند تغییر رفتار ممکن شود.

انتخاب قوانین پاداش و مجازات نیز بسیار مثمر ثمر خواهد بود تا کودک برای انجام فعالیت های مثبت، انگیزه داشته باشند و رفتارهای ناپسند را نیز کنار بگذارد.

چگونه می توان به کودکان درگیر بیش فعالی کمک کرد؟

خانواده به ویژه والدین همواره در تلاشند به فرزند درگیر مشکل بیش فعالی کمک کنند تا شواهد این اختلال را کمرنگ کنند، با توجه به اینکه نبود تمرکز، مشکلات ثانویه بسیاری را فراهم می‌کند بنابراین بهتر است به فرزندتان کمک کنید تا تمرکز داشته باشد و برای پیگیری علایق نیز انگیزه خود را حفظ کند.

انجام بازی های مورد علاقه می تواند به یادگیری کارآمد کمک کند و توجه را نیز ممکن کند به طور مثال می توانید فضای خاص و مهیج را برای نقاشی برگزینید تا آگاهانه در این اقدام مشارکت نماید.

زندگی در عصر حاضر با چالش های متعددی همراه است که زمان مراوده خانواده ها با کودکان را کاهش می‌دهد، بنابراین نیاز است یک بازنگری کلی داشت تا اوقات فراغت کودک به شکل غنی از فعالیت هایی که با  نشاط همراه هستند، سپری شود و فرصت تخلیه انرژی اضافی را فراهم کرد بنابراین ورزش های مناسب مانند پیاده‌روی و نرمش می تواند انتخاب مناسبی باشد.

مسمومیت با سرب، می تواند شدت اختلال بیش فعالی را دوچندان کند بنابراین نیاز است نسبت به سبک زندگی بازنگری داشت. 

اگرچه مراوده با کودک درگیر بیش فعالی بسیار سخت است اما نیاز بوده با رفتارهای مثبت و حمایتهای تشویق گونه او را به سمتی سوق داد که از پافشاری و لجبازی بپرهیزد و برای انجام دستورالعمل ها همراهی لازم را انجام دهد.

یکی از اقدامات مخرب خانواده ها در دعوا و نزاع، در حضور کودک است با توجه به اینکه قربانیان اختلال بیش فعالی نیاز به فضایی شاد و مفرح دارند، ارتباط نامناسب والدین می تواند تشدید کننده علائم نیز باشد، بنابراین بیاموزید چالش‌ها و بحث های خود را در حضور کودک صورت ندهید.

نباید برای درمان و تسهیل مشکلات ناشی از بیش فعالی، عجله داشت مطمئنا اقداماتی مانند سرزنش، ضرب و شتم و تنبیه هیچ سودی ندارد و می‌تواند بازدهی خدمات درمانی را نیز کاهش دهد بنابراین اگر به دنبال سلامت جسم و روان فرزندتان هستید کمی خویشتن دار باشید تا مسیر بهبودی با سختی کمتری پیش رود.

شیوع و تبعات بیش فعالی در دختران و پسران چگونه است؟

پسران بیش از دختران درگیر بیش فعالی می‌شوند علاوه بر آن که رفتارهای ناشی از این اختلال نیز متفاوت است به طور مثال پسران علاقه بسیاری به جنب و جوش و فعالیت نشان می‌دهند در حالی که دختران از مشکل نبود توجه و تمرکز رنج می‌برند.

باید پذیرفت تبعات ناشی از این اختلال  با سهل انگاری موجب ماندگاری و بروز عوارض دیگر نیز می شود. متاسفانه برخی از خانواده‌ها واکنشهای شدیدی در زمان تایید وجود چنین مشکلی نشان می‌دهند و برای پذیرش مقاومت بسیاری دارند در حالی که با نادیده گرفتن آن نمی توان کمکی به بهبودی داشت.

سخن آخر

بیش فعالی اختلالی نسبتاً پیچیده است که نمی‌توان صرفاً با یک تست، نسبت به وجود یا نبود آن اظهار نظر کرد بنابراین در صورت مشاهده شواهد، بهتر است مراجعه به پزشک را جدی بگیرید تا دچار پشیمانی نشوید. مطمئناً استفاده از خدماتی درمانی زودهنگام می تواند بازدهی را فزایش دهد.

تجربه یکی از والدین که فرزندی درگیر بیش فعالی را دارد با هم مرور می کنیم:

فرزند چهار و نیم ساله من همواره در حال حرف زدن و راه رفتن است بطوریکه لحظه ای سکوت تبدیل به آرزو شده است. فرزندم علاقه بسیاری به پریدن دارد به طوری که همیشه از یک سمت به طرف دیگر در حال حرکت است. طاقچه، پنجره ها و ارتفاع بلند مکان مورد علاقه  او است. آسیب های همیشگی یکی از صحنه های دلخراشی است که همیشه با آن مواجه هستیم. دیگر تمام توان و آرامش روحی خانواده را گرفته است.

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید