درمان شب ادراری کودکان با پیاز در طب سنتی

مرکز نورولند
بروزرسانی: اوت ۲۰۲۱
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

درمان شب ادراری با پیاز نتایج شایانی به همراه داشته است اما باید نکات تاثیرگذار بر چنین شیوه هایی را دانست. خانواده های بسیاری مایلند با کمک طب سنتی برای عبور از این محدودیت، اقداماتی را صورت دهند اما نباید از یاد برد که متخصص درمانگر تنها صلاحیت نظر درباره تشخیص و درمان شب ادراری کودکان را دارد.

مروری بر عارضه شب ادراری کودکان

بسیاری از پدر و مادران همواره از شب ادراری فرزندشان رنج می برند و دوست دارند این توانمندی هرچه سریعتر کسب بشود. با افزایش سن، می‌توان شاهد خودکنترلی بهتری بود به طوری که شدت شب ادراری در بین گروه سنی ۶ ساله بالا، به شدت کاهش می‌یابد.

شب ادراری زمانی نگران کننده است که پس از این سن نیز همچنان شواهد به شکل خیس بودن تخت خواب وجود داشته باشند و بهداشت روان کودک را نیز آزار دهند. از مهمترین علائم مشکل شب ادراری در کودکان باید این موارد را در نظر گرفت که اگر کودک پس از ۳ سالگی همچنان با بی اختیاری ادرار طی روز مواجه است به گونه‌ای که نیاز به دفع مداوم حجم ادرار اضافی دارد و یا سنی بیش از ۵ سال داشته و در اغلب شب های هفته، چنین پدیده‌ای به صورت غیر ارادی صورت می‌گیرد.

جالب آنکه جنسیت از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار بر بروز شب ادراری عنوان می شود به طوری که پسران بیشتر درگیر آن هستند.

به طور خلاصه حقایقی درباره شب ادراری کودکان

مشکل شب ادراری در کودکان بسیاری وجود دارد و باید پذیرفت به عنوان یک معضل شایع مطرح است تا ۴ سالگی می‌توان منتظر قطع خود به خودی شب ادراری بود اما در صورت درگیری با اختلالات دیگر نیاز پیگیری درمانی است که نخستین گام، مراجعه به متخصص درمانگر است.

پزشک عمومی و متخصص اطفال می توانند در زمینه تشخیص و درمان شب ادراری کودکان خدمات شایانی را ارائه کنند. استفاده از توصیه دوستان و آشنایان همواره کمک کننده نیست بلکه ممکن است محدودیت هایی را نیز به همراه داشته باشد.

علائم شب ادراری کودکان

علائم شب ادراری کودکان تنها محدود به خیس شدن رختخواب نیست، زمانی زنگ خطر هشدار دهنده به صدا در می‌آید که همواره شاهد تکرر ادرار باشند علاوه بر آن که مشکلاتی همچون سوزش ادرار و درد نیز صورت گیرند. متاسفانه برخی از کودکان طی روز نیز با بی اختیاری ادرار مواجه هستند که می‌تواند مشکلات دیگری رقم زند.

دلایل بروز شب ادراری در کودکان

دلایل شب ادراری در کودکان همواره ثابت نیست بلکه ممکن است فرد به دلیل شواهد خاصی به این عارضه دچار شود، در ادامه به چند مورد گریزی زده شده است:

عوامل ژنتیکی

سابقه خانوادگی در بروز شب ادراری کودکان نقش پررنگی دارد به طوری که مشخص شده است ۳۰ درصد از پدران کودکان مبتلا به شب ادراری و ۲۰ درصد مادران کودکان مبتلا به شب ادراری نیز در کودکی چنین شواهدی را تجربه کرده اند.

هچنین باید پذیرفت میزان بروز شب ادراری در دوقلوها بسیار بیشتر از دیگر اعضای خانواده است بنابراین نمی‌توان منکر تاثیرگذاری عوامل ژنتیکی در این پدیده شد.

خواب عمیق

از دیگر عوامل شایع می‌توان خواب عمیق را اشاره کرد. این کودکان به دلیل فعالیت و بازی مداوم ممکن است با احساس خستگی مواجه شوند به طوری که خواب عمیق مانع از بیدار شدن می‌شود و در نهایت رختخواب خود را نیز خیس میکنند. خانواده ها باید نسبت به سبک زندگی فرزندشان توجه بیشتری داشته باشند و مطمئن شوند که قبل از خواب، تخلیه ادرار صورت گرفته است و محدودیت هایی برای مصرف مایعات نیز وجود دارد.

تاخیر در بلوغ مثانه

برخی کودکان مبتلا به شب ادراری، مثانه کوچکتری نسبت به کودکان عادی دارند که موجب میشود نیاز به دفع ادرار بیشتر باشد. البته باید پذیرفت حجم ادرار چندان تفاوتی ندارد اما به دلیل کمبود فضا برای انباشت آن بی اختیاری ادرار دور از انتظار نخواهد بود.

استرس و اضطراب

آمارهای پزشکی نشان داده است که هیجانات منفی مانند استرس و اضطراب نیز می توانند در شب ادراری تاثیر گذار باشند. البته در این گروه چندان پدیده پایدار نیست و می‌توان با کاهش هیجانات منفی کمک کرد تا کودک توانمندی بهتری را کسب کند.

بیماری های ارگانیک

در موارد نادری نیز علت درگیری شب ادراری می‌تواند عفونت‌های عمومی، ناهنجاری و دیگر بیماری ها باشد.

تخمین ریسک درگیری کودکان با شب ادراری

رایج ترین حالت شب ادراری نوع اولیه است که اغلب قربانیان از این وضعیت رنج می برند. معمولاً بدون بیماری و یا دیگر علائم آزاردهنده است. گروهی نیز اگرچه توانستند مدتها چنین چالشی را شکست دهند اما به یکباره با صحنه خیس شدن رختخواب مواجه می‌شوند که این گروه را درگیر نوع ثانویه شب ادراری می‌نامند.

از مهمترین دلایلی که می تواند ریسک بروز شب ادراری را توجیه کند، سابقه خانوادگی است. نتایج تحقیقات نشان داده است که در صورت شواهد درگیری والدین در گذشته با شب ادراری چنین معضلاتی ممکن است به کودکان نیز به ارث برسد. چنین وضعیتی برای کودکانی که هر دو پدر و مادر تجربه مشترکی داشتند احتمال بیشتری وجود دارد.

با شب ادراری کودکان چه باید کرد؟

متاسفانه برخی از خانواده ها چندان شب ادراری کودکان را جدی نمی‌گیرند و انتظار دارند این پدیده در کوتاهترین زمان بهبود یابد. به همین دلیل به توصیه دوستان و آشنایان اقداماتی را صورت می‌دهند که ممکن است چندان منبع علمی نیز نداشته باشد. 

شرایط منزل و نحوه رفتار خانواده ها نیز باید بگونه استاندارد باشد تا شاهد آسیب هایی بر سلامت جسم و روان کودک نبود. متاسفانه برخی از خانواده ها با تحقیر و سرزنش موجب تضعیف روحیه کودک میشوند.

 در مواردی ممکن است شب ادراری به دلیل بیماری های ارگانیک مانند عفونت ادراری بروز کند، بنابراین مهمترین قدم مراجعه به پزشک متخصص برای واکاوی دقیق از ریشه‌های چنین پدیده‌ای است که می‌تواند محدودیت‌های مسیر را نیز کمرنگ کند.

دارو درمانی می‌تواند نتایج شایانی را برای کاهش بسیاری شواهد شب ادراری داشته باشد اما باید رژیم غذایی را نیز مد نظر قرار داد که مزایا بیشماری را به همراه دارد. نباید فراموش کرد که بسیاری از کودکان درگیر شب ادراری دچار احساس حقارت شدید و بار روانی سنگین هستند بنابراین صبوری و روحیه مثبت والدین می‌تواند اعتماد به نفس شایانی را به ارمغان آورد که نتیجه آن رشد سالم جسم و روان نیز خواهد بود.

سن تشخیص شب ادراری کودکان

شب ادراری تا سن پنج سالگی چندان عارضه جدی نیست، به همین دلیل والدین و سرپرستان چندان این عارضه را جدی تلقی نمی کنند اما با افزایش سن به دلیل کسب رشد در اندام های داخلی و آموزش درست انتظار می رود کودکان بتوانند چنین مهارتی را کسب کنند. جالب آن که دختران زودتر نیز آگاهانه چنین مهارتی را به دست می آورند. بنابراین در مواردی که علیرغم افزایش سن و حتی ورود به دوره های آموزشی همچنان کودکان نشانه هایی از مشکل شب ادراری را احساس می کنند، باید هر چه سریعتر برای درمان اقدام نمود.

تاثیر جنبه های روانشناختی بر بروز شب ادراری کودکان

بروز شب ادراری در کودکان دلایل متعددی دارد بنابراین مراجعه به پزشک اهمیت بالایی دارد تا متناسب با شواهد و ارزیابی جسمی، نتیجه گیری صورت گیرد. همچنین تجویز خدمات درمانی کارآمد می تواند چنین پدیده‌ای را نیز کمرنگ کند. در مواردی ممکن است عوامل روانشناختی موجب بروز شب ادراری شوند.

در صورت عدم وجود دلایل پزشکی برای محدودیت در روند کسب مهارت خود کنترلی ادرار می بایست شرایط دیگری را نیز مدنظر قرار داد، ترس از حیوانات، حضور در شرایط دشوار، تحقیر و تنبیه نیز می توانند منجر به چنین عارضه‌ای شوند. روانشناس می تواند چنین وضعیتی را روشن کند، علاوه بر آن که با استفاده از اقدامات درمانی چالش نیز کمرنگ می شوند.

خانواده ها باید از ماه‌های نخست تولد فرصتی را برای آموزش ادرار کردن کودکان اختصاص دهند تا با معضلاتی مانند بی اختیاری ادرار مواجه نشوند که حتی می‌تواند روند طبیعی رشد را با چالش هایی مواجه کند.

شب ادراری برای کودکان بالای ۵ سال نگران کننده است و چندان پدیده جدی برای کودکان کوچکتر محسوب نمی‌شود بنابراین باید سن و مدت درگیری را مد نظر قرار داد.

روند تشخیص شب ادراری کودکان

تشخیص شب ادراری کودکان فرصتی فراهم می کند تا با استفاده از خدمات درمانی، سلامت جسم و روح کودکان را حفظ نمایید. متخصصین درمانگر با استفاده از آزمایشاتی که ممکن است شامل تجزیه و تحلیل ادرار، سطح گلوکز، سونوگرافی حفره شکمی و چنین مواردی باشد برای دلایل پنهان این مشکل، تجویزاتی را صورت دهند.

اولین قدم برای کاهش شب ادراری کودکان، آموزش سبک زندگی درست است تا نه تنها محدودیت در مصرف مایعاتی همچون نوشیدنی های حاوی کافئین وجود داشته باشد بلکه کودک عادات مثبت ادرار کردن را نیز بیاموزد.

اقدامات موثر برای کاهش شب ادراری کودکان

خانواده ها باید بدانند که مقدار مایعات مصرفی می بایست ۲ ساعت قبل از خواب در دسترس کودکان نباشد که می تواند محرک مثانه تلقی شوند.

برای تاثیر چنین اقداماتی متخصصان توصیه میکنند، یک دفترچه یادداشت تهیه شود تا مقدار حجم ادرار خروجی ثبت شود. در کودکان کوچکتر می توان پوشک خشک و خیس را را وزن نمود و یک برآورد کلی داشت. در مواردی نیز شب ادراری به دلیل مشکلات زمینه ای مانند یبوست بروز می یابد بنابراین استفاده از رژیم غذایی سالم، بسیار کمک کننده است تا ضمن برطرف کردن چنین چالشی، مشکل شب ادراری نیز کمرنگ شود، به همین دلیل در غذای روزانه باید منابع حاوی فیبر وجود داشته باشند.

حال نیز استفاده از دستگاه هشداردهنده کمک میکند، کودک از خواب همراه با سیگنال ها و لرزش های صوتی برخیزد به شدت افزایش یافته است و نتایج شایانی را نیز به همراه داشته است، البته باید پذیرفت چنین اقداماتی در بازه سه ماهه، نتایج خود را نشان می‌دهند.

تکنیک های رفتاری نیز می توانند بسیار کمک کننده باشند، با توجه به آنکه کودکان پیوند عاطفی نزدیکی با خانواده به ویژه والدین دارند بنابراین هرگونه سرزنش، تنبیه و رفتار تمسخر آمیز می تواند انگیزه و اشتیاق را برای همراهی جهت عبور از این چالش کاهش دهد. 

در مواردی پزشک ممکن است داروهایی را برای رفع مشکل شب ادراری تجویز کند. والدین نباید به دلیل ترس از عوارض جانبی چنین اقداماتی را رد کنند. مطمئناً ماندگاری این عارضه تبعات بیشتری به همراه خواهد داشت که کمترین آن نداشتن اعتماد به نفس خواهد بود.

بهترین واکنش برای شب ادراری کودکان

خانواده‌های آگاه خوشبختانه مایلند، اطلاعاتی درباره اقدامات موثر بر شب ادراری کودکان بدانند، به همین دلیل همواره منابع اطلاعاتی را رصد می‌کنند تا شاهد ماندگاری نباشند که می تواند وضعیت روحی و روانی بغرنجی را برای کودک به همراه داشته باشد، کودک سرانجام به دلیل نداشتن عزت نفس حتی در گروه هم سن و سالان نیز نقش چندان موثری را ایفا نمی‌کند و برای حضور در سفرهای مدرسه یا گذراندن شب با دوستان استرس و اضطراب بسیاری را نیز متحمل می‌شود.

والدین نباید با رفتارهای غلط موجب احساس گناه و شرمساری در فرزندشان شوند که چنین احساساتی می تواند بهداشت روان را تحت تاثیر قرار دهد.

ایجاد انگیزه در کودک با محرک های مثبت و تحسین برای عدم خیس شدن رختخواب بسیار نتایج شایانی را به همراه دارد. همچنین کمک گرفتن از کودک برای تعویض ملافه و البسه نیز نوعی مشارکت است و می تواند پیشنهاد مناسبی باشد.

گزینه های رفتاری موثر برای کاهش شب ادراری کودکان

مشاوره با پزشک متخصص اطفال فرصتی فراهم می‌کند تا ریشه‌های چنین موضوعی را شناخت و متناسب با شرایط از درمانهای مختلف بهره برد. در ادامه به چند مورد از گزینه های رفتاری اشاره شده است که می تواند کنترل شرایط را ممکن کند:

قبل از خواب باید مواردی را مد نظر قرار داد که از جمله می‌توان به ممنوعیت مصرف نوشیدنی‌های گازدار و غنی از کلسیم به ویژه در ساعات پایانی شب اشاره کرد. آب معدنی غیر گازدار، بهترین نوشیدنی برای کودکان محسوب می شود. البته باید الگوی خواب سالم را مد نظر قرار داد تا کودک برای تخلیه ادرار راهی توالت شود.

همچنین باید به کودک عادت دهید که قبل از خواب حتما با مثانه خالی راهی رختخواب شود. آسایش روحی و جسمی کودک نیز از جمله مواردی است که پدیده شب ادراری را کاهش میدهد.

تعویض ملافه و لباس ها پس از بروز عارضه شب ادراری یک مزیت عمده دارد به طوری که کودک، صبح عزت نفس بیشتری داشته و می تواند مبارزه بهتری با این پدیده داشته باشد.

از جمله تفریحات جذاب و تاثیرگذار قبل خواب برای کودکان که می تواند استرس و اضطراب را برطرف کند، داستان‌سرایی عنوان می شود بنابراین می توان این فرصت ارزنده را نیز بهره جست تا به شکل غیر مستقیم با چنین پدیده ای آشنا شوند.

نباید کودکان قبل از خواب، فعالیت های پر انرژی را صورت دهند که می تواند بر بروز شب ادراری نیز تاثیرگذار باشد. ورزش‌هایی مانند دراز و نشست می‌توانند تقویت عضلات شکم و لگن را نیز به همراه داشته باشند.

حمایت روحی از کودک درگیر مشکل شب ادراری می تواند نتایج شایانی را به همراه داشته باشد بنابراین نباید سرزنش و انتقاد را برای این گروه از کودکان برگزید.

استفاده از سیستم جوایز برای عبور از مشکل شب ادراری بسیار کارآمد واقع شده است و می‌توان از مواردی که موجب خوشحالی کودک می‌شوند، انتخاب کرد که ممکن است استخر شنا و یا خرید کتاب های مورد علاقه باشد.

در مواردی شب ادراری کودکان مرتبط با معضلات عاطفی است بنابراین باید عوامل پنهان روانشناختی تاثیرگذار را شناخت و برای کنترل شرایط گام برداشت. 

در مواردی نیز یبوست چنین چالشی را رقم می‌زند مطمئنا ارتباط موثر با کودک بسیار کمک کننده است و می تواند پدیده شب ادراری را کاهش دهد.

تاثیر ترشح هورمون ها بر مشکل شب ادراری کودکان

در افراد سالم کلیه ها موظف به تولید حجم ادرار هستند که در مثانه ذخیره و در مواقع لزوم تخلیه می‌شود. وازوپرسین به عنوان هورمون ضد دیورتیک از غده هیپوفیز ترشح شده و در این فرآیند تاثیرگذار است. در صورت وجود اختلالاتی بر روند ترشح هورمون باید انتظار پدیده شب ادراری را نیز داشت که پزشکان بدون استفاده از آزمایشات هورمونی نمی‌توانند در این باره نظراتی را ارائه کنند.

درمان فوری شب ادراری کودکان چگونه است؟

درمان فوری شب ادراری کودکان اگرچه خواسته اغلب خانواده‌ها است اما نباید چنین تفکری را مبنای معالجه به متخصصان درمانگر قرارداد. بنابراین والدین باید با صبر و پشتکار تجویزات درمانی را دنبال کنند تا شاهد موفقیت کودک برای عبور از این محدودیت باشند. مطمئنا علاوه بر کمرنگ کردن این پدیده می‌تواند از نظر اعتماد به نفس نیز نتایج شایانی را به همراه داشته باشد.

از جمله تکنیک هایی که در منزل نیز می‌توان همراه با کودک انجام بود تمرین مثانه جهت کشش و افزایش ظرفیت آن عنوان می‌شود که در کوتاه مدت نیز نتایج آن متمرکز بر کاهش پدیده شب ادراری است.

اما متاسفانه برخی از کودکان نیز به دلیل عدم آموزش درست با پدیده شب ادراری مواجه هستند بنابراین باید فرصتی را برای یادگیری اختصاص داد علاوه بر آنکه تشویق کردن نیز تداوم فرایند را به دنبال دارد.

درمان سنتی شب ادراری کودکان

درمان سنتی شب ادراری کودکان یکی از موضوعات داغ و قابل توجه برای خانواده ها است اما باید این نکته را نیز مد نظر قرار داد که چنین راهکارهایی نباید بدون مشورت با پزشک صورت گیرند تا استفاده از معجون گیاهی نتایج شایانی به همراه داشته باشد. 

بهتر است که کودکان قبل از خواب یک استکان آبجوش حاوی نبات یا عسل میل کنند که علاوه بر کاهش پدیده‌ شب ادراری می توانند معضلات مانند عفونت مجاری ادراری، سنگ کلیه و تکرر ادرار را از بین ببرند.

درمان شب ادراری با پیاز

درمان شب ادراری با پیاز نتایج شایانی را به همراه داشته است به همین منظور بهتر بوده خانواده‌ها معجونی حاوی یک قاشق عسل، یک قاشق چای خوری فلفل و زردچوبه به همراه رنده شده پیاز قرمز و پیاز سفید را بر ناحیه زیر شکم به مدت ۱۵ دقیقه قرار دهند که تداوم چنین اقدامی نتایج شایانی را به همراه دارد.

درمان شب ادراری کودکان دکتر روازاده

دکتر روازاده از جمله متخصصان درمانگر طب سنتی هستند که برای کاهش چنین پدیده‌ای توصیه می‌کنند، در رژیم غذایی کودکان، مواد غذایی با طبع سرد مانند چای، لبنیات و خیار کمتر استفاده شود. 

از دیگر شیوه هایی که می تواند نتایج شایانی نیز برای کاهش شب ادراری به همراه داشته باشند، استفاده از ضماد پیاز رنده شده با نوک قاشق چای خوری از مخلوط نمک دریا و دارچین است البته نباید فراموش نمود که نیاز به مداومت دارد به طوری که باید این برنامه در چند شب  متوالی به مدت ۱۵ دقیقه تکرار شود.

استفاده از روغن هایی مانند روغن سیاه‌دانه نیز برای ماساژ نواحی کلیه‌ها و مثانه توصیه می‌شود.

دمنوش های حاوی زنجبیل، عسل و دارچین بسیار کمک کننده هستند و می توانند برای کودک درگیر شب ادراری نیز نتایج شایانی را به همراه داشته باشند.

خانواده‌ها باید در مراجعات به متخصصان، مواردی را مد نظر قرار دهند، مطمئنا ارزیابی فیزیکی تنها شواهد ملموس را مطرح می کند و چندان کمکی به ارزیابی دقیق نمی کند.

مواد غذایی تاثیر گذار بر درمان شب ادراری در طب سنتی

طب سنتی برای درمان شب ادراری کودکان تاثیرات بسیاری داشته است از جمله مواد غذایی تاثیرگذار می توان موارد زیر را نام برد:

دارچین

دارچین از جمله مواد غذایی گرم است که می‌تواند شب ادراری کودکان را کاهش دهد، با توجه به آن که تاثیرات مثبتی بر گرم نگه داشتن بدن نیز دارد. صبحانه حاوی شکر و پودر دارچین می‌تواند معجونی خوشمزه و تاثیر گذار باشد.

قره قروت

قره قروت از جمله مواد غذایی محبوب و خوشمزه برای کودکان است که می‌تواند شب ادراری را نیز کاهش دهد. بهترین زمان برای دریافت این خوراکی حداقل یک ساعت قبل از خواب است.

اگر کودک با عفونت نیز مواجه هست بهتر بوده، یک دوم فنجان از آب قره قروت فراوان را به صورت یک روز در میان مصرف کند.

گردو و کشمش

از جمله خوراکی های مغزی که می توانند برای کودکان نیز انتخاب شایسته‌ای باشند، گردو و کشمش هستند که بهتر است یک روز در میان ۵ عدد کشمش و ۲ عدد گردو را دریافت کنند.

عسل

صبحانه های مغزی که می‌توانند برای کاهش شب ادراری تاثیر گذار باشند، معجون حاوی عسل و شیر است.

سرکه سیب

از دیگر معجون های مغزی که می‌توانند انتخاب شایسته‌ای برای شب ادراری کودکان باشند، نوشیدنی حاوی سرکه سیب و مقداری عسل است که بهتر بوده همراه با وعده‌های غذایی سرو شوند.

دانه‌های خردل

شیر گرم و یک دوم قاشق چای خوری دانه خردل نیز می‌توانند برای مصرف قبل از خواب انتخاب شایسته‌ای باشند که چالش شب ادراری را نیز کمرنگ می کنند.

دانه های رازیانه

در طب سنتی میتوان نوشیدنی های حاوی شیر گرم و یک چای خوری دانه های رازیانه را نیز موثر جهت چالش شب ادراری دانست.

موز

اگر فرزندتان علاقمند به مصرف موز در رژیم غذایی روزانه است می توانید شاهد کاهش علایم شب ادراری باشید.

کدو تنبل

دانه های کدو تنبل، توانسته اند نتایج شایانی را بر علایم شب ادراری داشته باشند.

سنبل طیب

اگر مایل هستید علاوه بر کاهش مشکلات شب ادراری از نظر استرس و اضطراب نیز آرامش خیال را احساس نمایید، توصیه می‌شود که نوشیدنی‌های حاوی سنبل الطیب را از دست ندهید.

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید