۱۲ گام برای درمان اختلال خواندن

مرکز نورولند
بروزرسانی: ژولیه ۲۰۲۲
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

دیسلکسیا یا نارساخوانی، از اختلالات یادگیری بوده که توانمندی خواندن را مختل می‌کند. از مهمترین شواهد گروه درگیر، باید اشتباهات زیاد در زمان روخوانی را اشاره کرد به نحوی که اغلب زمان زیادی را برای درک مطلب نیاز دارند. معمولا از نظر هوش، چندان ضعفی مشاهده نمی شود اما باید ماهیت عصبی زیستی را پذیرفت. انتخاب شیوه درمانی درست، اهمیت بسیاری دارد.

اختلال خواندن ناشی از چیست

متخصصان ژن های خاصی ردیابی کردند که در بروز این اختلال نقش دارد. نمی توان منکر نقش فرایند هایی که تغییر در عملکرد یا ساختار بخشی از مغز که مرتبط با فرآیند خواندن هستند نیز شد.

درمان اختلال خواندن اهمیت بسیاری دارد تا بتوان این مهارت را آموخت و در پیشرفت تحصیلی، نتایج قابل توجهی را مشاهده کرد. در جامعه مدرن و تحصیل کرده، مشکلات خواندن می تواند پیامدهای تحصیلی، اجتماعی، عاطفی و اقتصادی را منجر شود.

علائم اختلال خواندن

در کودکانی که مشکل یادگیری وجود ندارد، فراگیری خواندن اغلب در سال دوم دبستان اتفاق می‌افتد اما درگیری با اختلال نارساخوانی می‌تواند محدودیت‌هایی را تحمیل کند. سختی های آموزش منجر به اشتباهات متعدد می شود به نحوی که دانش‌آموز ترجیح می‌دهد حتی ترک تحصیل کند. از ویژگی های مشترک اختلال نارساخوانی، باید موارد زیر را نام برد:

  • برای خواندن نیاز به اختصاص زمان بسیار، وجود دارد. 
  • اشتباهات متعدد در بیان کلمات و گم کردن خطوط نیز چشمگیر است.
  • جایگزینی و حذف حروف مشابه دیده می شود. 
  • چالش در به خاطر سپردن توالی هایی همچون ترتیب حروف الفبا، روزهای هفته و ماه های سال وجود دارد.
  • در بیان افکار خود مشکل دارد و نمیتواند دایره لغات وسیعی را کسب کند.
  • تلاش بسیار برای بخاطر سپردن اصطلاحات جدید را نیز باید به عنوان زنگ خطر هشدار دهنده تلقی کرد.
  • یادداشت برداری ضعیف و نوشتن تکالیف در دفتر خاطرات، به درستی پیگیری نمی‌شود. 
  • معمولاً کودک درکی از آنچه که میخواند ندارد.

والدین باید نسبت به شواهد چنین اختلالی آگاه باشند. این گروه اغلب در انجام تکالیف خود به طور مستقل شکست می خورند و نیاز به حمایت دیگران دارند.

عواقب عدم درمان اختلال خواندن

عدم درمان اختلال خواندن می تواند مشکلاتی را برای دانش آموز منجر شود به نحوی که عملکرد تحصیلی نسبت به همسالان به طور قابل توجهی کمتر است. سرعت خواندن نیز میتواند خود و دیگران را آزار دهد که منجر به کاهش اعتماد به نفس و سردرگمی می‌شود. بنابراین کودک نسبت به خود احساس خوبی را تجربه نمی کند. 

استرس و اضطراب می تواند دستیابی به اهداف این گروه را به تعویق بیندازد به نحوی که از فعالیتهای مدرسه اجتناب کند.

تشخیص اختلال خواندن چگونه است

متخصصان زبده برای تشخیص اختلال خواندن و شدت آن، عوامل بالینی همچون اختلالات حسی و مشکلات بینایی و شنوایی را بررسی می‌کنند. همچنین ارزیابی توانایی های فکری کودک با کمک آزمون های هوش صورت می گیرد تا خدمات مشاوره ای پیشنهاد شود.

به طور کلی زمانی مهارت خواندن کودک مورد بررسی قرار می‌گیرد تا شخص درگیر بتواند متن را با صدای بلند بخواند سپس تعداد خطاها و زمان صرف شده برای خواندن بررسی می‌شود. نباید فراموش کرد اهمیت درک مطلب نیز به شدت پر رنگ است. جمع بندی های تخصصی می تواند دیدگاه بهتری به متخصصان نسبت به وجود اختلال و شدت آن بدهد.

۱۲ گام برای درمان اختلال خواندن

استفاده از خدمات درمانی درست می تواند مسیر بهبودی اختلال خواندن را ممکن کند اما باید پذیرفت که حمایت و آموزش هدفمند به معنای رهایی مطلق نیست. در ادامه به ۱۲ گام برای درمان اختلال خواندن اشاره شده است که می تواند دیدگاه بهتری نسبت به جزئیات ارائه کند.

انگیزه درمانگر

درمانگر برای بهبودی شخص درگیر تنها شیوه های درمانی را پیشنهاد نمی کند بلکه در تلاش است تکامل و ارتقای روحی نیز صورت گیرد.

داشتن ارتباط خوب

مراودات دوستانه که حالت چهره، اندام، لحن و تن صدا نیز به نحوی مدیریت شوند تا کودک استرس و اضطراب را تجربه نکند، از دیگر ملزومات پذیرش درمانی توسط کودک عنوان می شود.

گوش کردن فعال

شناخت شدت عارضه و وضعیت اختلال برای درمانگر اهمیت بسیاری دارد. باید در مورد شناخت و بهبودی، شرایطی باشد تا درمانگر بتواند هنر خوب گوش کردن را اجرا نماید.

پرسشنامه والدین به مدرسه

والدین و معلمان از دیگر منابعی هستند که باید برای تکمیل پرسشنامه ها اطلاعات پنهان را به اشتراک بگذارند.

هوشبهر

برای وجود اثبات اختلال و شدت آن، نیاز به آزمون های هوش و ارزیابی دقیق است.

انجام کار گروهی

گروهی از متخصصان که ممکن است شامل روانپزشک، متخصص مغز و اعصاب، متخصص روان سنج، گفتاردرمانگر، شنوایی سنج، بینایی سنج، مشاور، روانشناس بالینی، مددکار اجتماعی، روانشناس تربیتی و متخصص درمان گر باشند، جلساتی را جهت مشاوره و ارزیابی صورت می دهند.

مصاحبه با درمانجو

کمبود اعتماد به نفس و ضعف شخصیتی از پیامدهای هستند که کودکان بسیاری تجربه میکنند که از اختلال نارساخوانی رنج می برند. درمانگر باید شرایطی مهیا کند تا نقاط قوت و نقاط ضعف درست شناسایی شود.

تعیین متن برای آزمون و سنجش خواندن 

چنین اقدامی نیاز است تا بهتر شدت عارضه را شناخت. همچنین می‌توان از طریق تست‌هایی صورت گیرد. باید پیشنهاد دو‌ متن از کتاب فارسی را در نظر گرفت.

سنجش و تشخیص

خدمات درمانی زمانی تاثیر گذارند که بتوان دیدگاه مناسبی نسبت به نوع عارضه و شدت آن داشت. متخصصان توجه ویژه به این بخش دارد.

طراحی برنامه درمان

درمانگران باید آگاهی نسبت به اختلال و شدت بروز علائم داشته باشند، در غیر این صورت نمی‌توان انتظار بهبودی شایانی را داشت.

تهیه امکانات برای درمان

والدین به عنوان افرادی می توانند به بهبودی اختلالات یادگیری کمک کنند اما داشتن ابزار و شرایط لازم می تواند چنین هدفی را میسر کند. البته نباید جزئیاتی همچون قابل دسترس بودن، سادگی و ابتدایی بودن ابزار را فراموش کرد.

ارائه اطلاعات به والدین و معلمان

نقش حمایتی والدین و معلمان برای کاهش تبعات اختلالات یادگیری بر کسی پوشیده نیست. بنابراین نیاز است آگاهی لازم را کسب کنند. کتاب درمانی می تواند به چنین هدفی منجر شود.

سخن آخر

درمان اختلال خواندن زمانی میسر می‌شود که تشخیص اختلال با کمک معلمان و والدین صورت گیرد. سپس راهبردها، اقدامات آموزشی و درمانی را می توان پیگیری نمود. انتخاب فردی که در این زمینه تجربه و مهارت کافی دارد می تواند بازدهی را مشخص کند. بنابراین در این زمینه باید حساسیت ویژه‌ای را مد نظر قرار داد.

 

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید