اختلالات خواندن در کودکان کلاس چهارم و پنجم و ششم

مرکز نورولند
بروزرسانی: اوت ۲۰۲۲
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

اختلالات خواندن در کودکان کلاس چهارم و پنجم و ششم علیرغم پیشرفت علم و تکنولوژی، هنوز برای بسیاری از عموم، ناشناخته است. فرقی ندارد که شما پدر و مادر هستید و یا معلم، شاید با شواهد اختلال خواندن مواجه شده اید. گروه درگیر، علیرغم هوش متوسط، توانمندی معمولی در مهارت خواندن و حتی در نوشتار ندارند. پیشرفت تحصیلی چشم گیری ندارند و برخی ممکن است برای محدودیت های معمول، احساس خودکم بینی نیز نمایند. 

آشنایی با اختلال خواندن 

نارساخوانی به عنوان یک اختلال شایع یادگیری، تنها به سال‌های اول تحصیل محدود نمی‌شود. با ورود کودک به سال های بالاتر بهتر می‌توان به اکتشاف نشانه ها پرداخت. برخی از رفتارهای علامت دار در مدرسه می توانند نشان دهنده ی وجود این اختلال باشند و باعث اشتباهات مکرر کودک در خواندن و نوشتن بشوند.

کشف زود هنگام نارساخوانی و تدوین برنامه‌های درمانی می‌تواند فرآیند حمایت اصولی را ممکن کند. انتخاب القابی مانند کودن، بی توجه و احمق می تواند روحیه کودک را تضعیف کند.

احتمال درمان اختلالات خواندن در کودکان کلاس چهارم و پنجم و ششم

نارساخوانی یا اختلال دیسلکسیا را باید در گروه اختلالات یادگیری خاص با منشا عصبی زیستی دسته بندی کرد که مشکلاتی را در فهم صحیح معنی ایجاد می‌کند. خانواده ها نباید فراموش کنند که این مشکل، یک بیماری و یا ناراحتی موقت نبوده بلکه اختلالی پایدار بوده که شدت آن از کودکی به کودک دیگر متفاوت است. 

متخصص درمانگر، موظف است بر اساس ارزیابی دقیق عصبی_روانشناختی، گروه درگیر را شناسایی کند. نباید فراموش کنید برنامه توانبخشی و درمانی برای هر یک از مبتلایان متفاوت است. شدت اختلال و سن از مهمترین عواملی هستند که در اتخاذ چنین تصمیمی تاثیرگذارند.

علائم اختلالات خواندن در کودکان کلاس اولی

از شایع ترین علائم که زنگ خطر هشدار دهنده برای تشخیص نارسایی را به صدا در می آورند، باید مشکل در تلفظ و وارونگی حروف، شناسایی کلمات طولانی، چالش برای یادگیری و نوشتن نام، ناتوانی در به خاطر بردن اعداد و حروف را اشاره کرد.

در سنین کمتر این گروه قادر نیستند حتی فعالیت های کوچک که مرتبط با مهارت های ظریف همچون بستن بند کفش و انجام حرکات هماهنگ مانند ضربه زدن به توپ را به درستی انجام دهند.

علاوه بر مشکلاتی در مهارت خواندن، در دیگر زمینه‌ها نیز ضعف‌هایی را متحمل می‌شوند. شاید بد نیست بدانید سازماندهی و مدیریت زمان نیز برای برخی به سختی ممکن است.

اگر فرزندتان مشکل در کپی کردن متن بر روی تخته سیاه دارد و یا با سردرگمی، جایگزینی حروف را در زمان خواندن نشان می دهد، همچنین مشکلاتی در یادگیری الفبا، جدول ضرب و نوشتن او را برای آموزش زبان های خارجه باز می دارد، بهتر است هرچه سریعتر متخصص درمانگر را مطلع کنید.

علائم اختلالات خواندن در کودکان کلاس چهارم و پنجم و ششم

معلمان همواره بیان میکنند در کودکان بزرگتر، ناتوانی در نوشتن متون طولانی یا مشکل در یادداشت برداری چشمگیر است. خوشبختانه حال بسیاری از خانواده ها آگاهی بهتری نسبت به این اختلال کسب کرده اند و زمانی که فرزندشان با مشکلات تحصیلی مواجه است، ترجیح می‌دهند هر چه سریعتر شناسایی و درمان را آغاز کنند.

درگیری با اختلال دیسلکسیا به منزله پایان شکوفایی استعداد نیست. خوشبختانه تست های نارساخوانی، مسیری را برای شناسایی و درمان صورت می‌دهند. بسیاری از افراد مشهور نیز توانسته اند علی رغم درگیری به افرادی نابغه در دنیا تبدیل شوند. کمتر کسی میتوان یافت که نام انیشتین را نشنیده باشد که علی رغم درگیری با این مشکل، موفقیت های چشمگیری را رقم زده است.

البته متخصصان معتقدند نارساخوانی به عنوان یک اختلال یادگیری تنها در مهارت خواندن، محدودیت‌های تحمیل نمی‌کند. گروهی برای انجام محاسبات ریاضی و نوشتار نیز ضعف هایی را متحمل می شوند.

اختلال خواندن در گروه های سنی مختلف، چگونه است؟

کودکان درگیر در کنار چالش های تلفظی و درک مطلب، ضعف هایی را در خواندن و نوشتن متحمل می‌شوند اما نباید فراموش کرد که شناسایی نقاط قوت می تواند به دستیابی موفقیت های بسیار منجر شود.

رفتار های پرخاشگرانه در گروهی از این کودکان نیز دور از انتظار نیست. به ویژه نسبت به معلمانی که در انجام تکالیف سخت گیر هستند.

خوشبختانه حال معلمان با تجربه بسیاری در مدارس فعالیت می کنند که با روش های صحیح کمک می‌کنند این کودکان نیز به سطح آمادگی متناسبی نسبت به همکلاسی های خود برسند. بنابراین کاربرد نقشه های مفهومی، نقاشی ها و نمودارها را توصیه می کنند تا مفاهیم نهادینه شوند و ضعف کودک کمرنگ شود.

علت بروز نارساخوانی

وراثت را می توان از مهمترین عوامل بروز اختلال نارساخوانی بیان کرد. اگر والدین با این اختلال مواجه باشند، احتمال این که فرزندشان نیز شواهدی را متحمل شود تا ۵۰ درصد افزایش می یابد.

یکی از راه هایی که برای تظاهر علائم تاثیر چشمگیر دارد، توسعه‌نیافتگی سیستم عصبی قبل یا حین زایمان است. استفاده از خدمات درمانی می‌تواند به کاهش تبعات این اختلال منجر شود. توصیه می‌شود والدین برای کاهش احتمال درگیری فرزندشان عوامل پرخطر دوران بارداری را مدیریت کنند، همچنین آسیب های سر، صدمات و سکته مغزی در بزرگسالان نیز عنوان عوامل محیطی بیان شوند.

درمان اختلال خواندن

درمان اختلال خواندن می بایست مطابق برنامه های تخصصی که توسط درمانگران حاذق و زبده، تنظیم شده است، پیگیری شود. استرس و عصبانیت می تواند انگیزه کودک را خاموش کند به نحوی که تشدید علائم نیز دور از انتظار نیست.

انواع گسترده‌ای از روش های آموزشی برای اصلاح ناتوانی های یادگیری تاثیرگذار است. استفاده از آلات موسیقی، نقاشی و دیگر وسایل کمکی نیز تاثیرگذار بیان شده است. خانواده‌ها نیز باید برای حمایت روحی و روانی فرزندشان همواره باید نیازهای کودک و انگیزه مناسب را برای همکاری روشن نگه دارند.

سخن آخر

شناخت علائم اختلالات خواندن در کودکان کلاس چهارم و پنجم و ششم، میبایست پس از ارزیابی و بررسی و مشاوره در جلسات تخصصی پیگیری شود. انتخاب متخصص درمانگر که در این زمینه تخصص و مهارت لازم را داشته باشد، اهمیت فراوانی دارد. معلمان و خانواده ها همواره باید در جلسه مشاوره به اشتراک اطلاعات جدید و تاثیرگذار بپردازند تا روش صحیح آموزش جهت ارتقاء سطح توانمندی کودک فراهم شود. متاسفانه برخی ممکن است کودک را کند ذهن بپندارند که نه تنها به شناسایی استعدادها منجر نمی شود بلکه خاموش کردن دیگر مهارت ها را نیز به دنبال دارد.

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید