اختلال نوشتن در کودکان کلاس اول و دوم و سوم

مرکز نورولند
بروزرسانی: اوت ۲۰۲۲
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

اختلال نوشتن یک نقص مشهود در مهارت کلیدی نوشتن است که می تواند آموزش را برای کودکان شکنجه آور کند. کودک علیرغم یادگیری درست، نمی تواند دستور زبان را رعایت کند، علاوه بر آن خط ناخوانا نیز به چشم می خورد. دیسگرافیا، ممکن است همراه با اختلال خواندن باشد. متخصصان درمانگر پس از تعیین سطح و علت بروز مشکل، خدمات درمانی متناسبی را پیشنهاد می‌کنند. در این مطلب می توانید شواهد اختلال نوشتن در کودکان کلاس اول و دوم و سوم را بشناسید تا در زمان طلایی، اقداماتی را صورت دهید.

آشنایی با اختلال نوشتن

یادگیری خواندن و نوشتن فرایندهای تجربی است که اغلب از کلاس اول آغاز می شود. در دوران دبستان می توان شاهد تکمیل این مهارت کلیدی بود. دیسگرافیا، یک ناتوانی مشهود است که همه علائم آن محدود به خط ناخوانا نیست. متخصصان هنگام ارزیابی به شواهد دیگری می پردازند، از جمله باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • آیا کلمات به درستی نوشته شده اند و یا حذف و اضافه حروف، شکل آنها را تغییر داده است؟
  • آیا دیسگرافیا با مشکلات دیگری همچون پردازش شناختی کلمات یعنی درک شنیداری نیز همراه است؟
  • کودک در دانش املایی، ضعف جدی دارد؟

آموزش هدفمند برای کودکان به بهبود درک شنیداری حروف و کلمات می‌انجامد اما گروه درگیر اختلال نوشتن می بایست از خدمات حمایتی دیگری نیز بهره مند شوند. متخصصان درمانگر می‌توانند در این زمینه کمک کننده باشند. از جمله ارزیابی ها، موارد زیر است:

  • فاصله بین حروف، چقدر است؟
  • فونت کلمات چگونه است؟
  • کودک حروف را با اندازه های مختلف در کلمات جایگزین کرده است؟
  • آیا هجا ها در کلمات، حذف، اضافه و یا جابجا شده اند؟
  • آیا چینش کلمات به نحوی است که از خط خارج شده اند؟

اختلال نوشتن کلاس اولی ها

یادگیری الفبا معمولا در پیش دبستانی و کلاس اول صورت می گیرد بنابراین شاید نتوان اصلی ترین علائم اختلال نوشتن را در این سن شناسایی کرد. متخصصان بیان می کنند کودکان مبتلا در این برهه سنی، اغلب علاقه به طراحی و نقاشی ندارند و اشتباهات تکراری را در شناخت واج ها و حروف نشان میدهند. 

کودک ممکن است در انتخاب حروف برای ساخت کلمات سردرگم باشد و حروف را حذف یا اضافه کند. البته که نمی توان انتظار داشت کودکان در ابتدای مسیر، مهارت بالایی داشته باشند اما کودکان دچار اختلال دیسگرافیا، محدودیت های بسیار جدی تری را تجربه می کنند.

کودک ممکن است حتی نتواند قلم را به درستی در دست بگیرد. همچنین وضعیت نشستن نیز به نحوی است که به شدت اختلال می افزاید.

اختلال نوشتن در کودکان کلاس اول و دوم و سوم

کودک در تشخیص کلمات عملکرد مطلوبی دارد اما اشتباهات املایی همواره به چشم می خورد. نگارش افکار و مفاهیم ذهنی نیز به سختی صورت می گیرد. نت برداری در کلاس چندان ساده نیست به نحوی که در آموزش، ضعف جدی نسبت به همکلاسی ها احساس می کند.

کپی کردن درس از روی تخته سیاه به درستی صورت نمی گیرد و پیشرفت تحصیلی را به چالش می کشاند. کودکان که با اختلال نوشتن مواجه هستند اغلب قلم را به طرز ناخوشایندی بر روی کاغذ قرار می دهند. همچنین نمی توانند متن را به درستی بنویسند. 

اگر فرزندتان نمیتواند همسو با سایر همکلاسی ها آموزش ببیند، بهتر است از متخصص درمانگر کمک بگیرید. متخصصان گفتار درمانگر، معتقدند در پایان کلاس دوم بهتر میتوان درباره وجود اختلال نوشتن با قطعیت سخن گفت. درمانگران معمولاً برای این چالش، خدمات درمانی گسترده‌ای را نسبت به شرایط پیشنهاد میدهند.

نقش والدین در درمان اختلال دیس گرافیا

متخصصان درمانگر که ممکن است تیمی از چندین روانشناس، روانپزشک، گفتار درمانگر، متخصص اطفال، چشم پزشک و شنوایی شناسی باشند، در شناخت و تجویز خدمات درمانی نقش دارند.

والدین باید با آگاهی از زنگ خطر های هشدار دهنده وجود این اختلالات، شناسایی را پیش ببرند تا در زمان طلایی، اقداماتی را صورت دهند. خانواده ها نباید اختلال نوشتن را به عنوان یک مشکل ناامید کننده تلقی کنند. حال می توان شانس اصلاح را با توجه به تمرین ها و بازی های موثر بیشتر دانست.

درمان اختلال نوشتن در کودکان کلاس اول و دوم و سوم

آموزش غیر مستقیم که مبتنی بر بازی و سرگرمی باشد برای کودکان به ویژه در سنین کمتر، تاثیرگذاری بیشتری به همراه دارد. البته پیشگیری بهتر از درمان در اختلالات و بیماری های مختلف، تاثیرگذار عنوان می‌شود. 

  • خانواده‌ها می‌توانند در سنین کم، برنامه‌هایی برای توسعه مهارت های حرکتی ظریف و بزرگ در نظر بگیرند. 
  • حضور در کلاسهای موسیقی نیز بسیار مثبت گزارش شده است.
  • اگر فرزندتان، متن را به حدی ناخوانا می‌نویسد که نمی‌توانید کلمات را تشخیص دهید، می توانید از رنگ آمیزی اعداد و بازی نقطه ها برای بهبود این مهارت کمک بگیرید.
  • گفتار درمانگر به خانواده‌ها توصیه می کند، دفترچه راهنما برای نوشتن آواهایی که کودک در آنها سردرگم است، انتخاب کند سپس با تمرین جلوی آینه چنین چالشی را کمرنگ کند.
  • مرتب کردن دکمه ها با اشکال و رنگهای متفاوت نیز از دیگر شیوه ها عنوان میشود.
  • بهتر است وسایلی را در اختیار کودک قرار دهید تا پس از شناسایی جزئیاتی همچون تفاوت ها و شباهت ها، از این ضعف عبور کند.
  • اگر فرزندتان همواره حروف را در کلمات فراموش می کند، می توانید بر روی یک برگه مربع هایی را برای شمارش حروف کلمات، ترسیم کنید سپس در آخر از او بخواهید که تعداد را با مربع ها تطبیق دهد.
  • کودکان همواره از بازی استقبال می‌کنند، یکی از شیوه های موثر و ساده مدرسه بازی عنوان می‌شود که کودک در نقش معلم است. در این تمرین بهتر است کلمات خاصی را نوشت حتی برخی، اشتباهات ساده نیز داشته باشند. استفاده از کتاب درسی و فرهنگ لغت نیز برای تشخیص، به نوعی آموزش غیر مستقیم محسوب می شود.

سخن آخر

شناخت اختلال نوشتن در کودکان کلاس اول و دوم و سوم ممکن است در زمان طلایی، صورت نگیرد. مطمئنا آگاهی خانواده ها می تواند از بروز چنین چالشی در آینده پیشگیری کند. کمبود اعتماد بنفس ناشی از شکست در آموزش می تواند آینده اجتماعی و شغلی کودک را تحت تاثیر قرار دهد، همچنین ضربه به سلامت روانی نیز دور از انتظار نخواهد بود. والدین باید حتما پس از مشورت با متخصص درمانگر با تجربه برای اصلاح و بهبود شرایط، گام بردارند.

 

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید