یکی از شایع ترین اختلالات یادگیری که معمولا در دوران کودکی به وجود می آید، اختلال ریاضی می باشد. با وجود این که یادگیری ریاضی برای بسیاری از افراد دشوار است، اما همه افراد درگیر اختلال یادگیری ریاضی نیستند. در حقیقت کودکی که به اختلال ریاضی مبتلا می باشد، درک درستی از نوشتن و خواندن اعداد، مفاهیم ریاضی، رابطه بین اعداد و کوچک و بزرگ بودن آن ها ندارد. با وجود تلاش بسیاری از محققان در خصوص درمان اختلال یادگیری ریاضی، تاکنون داروی خاصی برای این اختلال معرفی نشده است. بر همین اساس توصیه می شود معلمان و والدین دو روش تمرین برای درمان اختلال ریاضی و بازی برای درمان اختلال ریاضی را مد نظر قرار دهند.
در این مقاله در نظر داریم به بررسی انواع تمرین برای درمان اختلال ریاضی بپردازیم. هم چنین در نظر داریم نشان دهیم که از چه روش هایی، بازی برای درمان اختلال ریاضی مؤثر واقع می شود.
منظور از اختلال ریاضی چیست؟
در حقیقت اختلال ریاضی به معنای این است که کودکی با وجود سلامت جسمی و داشتن هوش طبیعی، ضعف بسیاری در شمارش اعداد و یادگیری مفاهیم ریاضی دارد. معمولا این کودکان نمی توانند عملکرد خوبی در حل مسائل و شناخت اعداد به دست آورند. به عبارت دیگر این اختلال به صورت شمارش اشتباه و عدم درستی اعداد بروز پیدا می کند. این کودک توانایی حفظ جدول ضرب را نداشته و در جمع و تفریق و حل مسائل با مشکل مواجه می شود. باید خاطر نشان ساخت که درمان اختلال ریاضی در کودکان و نوجوانان بسیار مهم است و ضعف در یادگیری ریاضی می تواند مشکلاتی در زندگی روزمره و تحصیلات شخص به وجود آورد. به گونه ای که حتی فرد توانایی حل ساده ترین محاسبات ریاضی را ندارد. هنگام تشخیص این اختلال در کودکان، باید این نکته را در نظر داشته باشید که اختلال ریاضی در همه افراد شکل یکسانی نداشته و به صورت کاملا متفاوت ظاهر می شود.
آشنایی با انواع تمرین برای درمان اختلال ریاضی
در ادامه انواع تمرین برای درمان اختلال ریاضی را بررسی می کنیم تا والدین و معلمان با استفاده از آن ها بتوانند جلوی گسترش این اختلال را گرفته و در مسیر درمان گام های مؤثری بردارند.
البته بخاطر داشته باشید که برای بهبود موثر، قطعا به کمک حرفه ای و تخصصی نیاز دارید. انجام این تمرین ها به تنهایی کافی نبوده و باید به متخصص درمانگر مراجعه نمایید.
مفهوم جلو و عقب
یک ماشین کوچک پلاستیکی را انتخاب کنید و با راندن آن به سمت جلو و عقب و تلفظ همزمان این دو مفهوم، این واژه ها را به کودک آموزش دهید.
مفهوم دور و نزدیک
از کودک بخواهید اشیایی را که در فاصله دور قرار دارند نام ببرد و بعد شروع به نام بردن اشیای نزدیک به خود کند.
مفهوم کوتاه و بلند
می توانید کنار کودک و در مقابل آینه بایستید و از او بپرسید که قد کدام یک بلندتر و کدام یک کوتاه تر می باشد.
مفهوم کوچک و بزرگ
می توانید برای آموزش مفهوم کوچک و بزرگ به کودک، یک پرتقال کوچک و یک پرتقال بزرگ یا هر میوه دیگری را انتخاب کنید.
مفاهیم زیر و رو- بالا و پایین
تعدادی توپ را روی تخت و تعدادی را در زیر تخت قرار دهید. آن گاه با تلفظ کلمه زیر و رو از کودک بخواهید همزمان با شما این کار را انجام دهد تا این مفاهیم را به حافظه بسپارد. با بالا بردن و پایین آوردن توپ ها می توانید مفهوم بالا و پایین را به او آموزش دهید.
مفهوم پول
از کودکتان بخواهید با شما معامله ای انجام دهد. به این صورت که به او سکه ای ۱۰ ریالی داده و بعد از او بخواهید برابر با آن ۱۰ ریال، به شما سکه ۱ ریالی بدهد.
مفهوم جمع و تفریق
می توانید از خلاقیت خودتان استفاده کنید و مسائلی برای کودکتان طراحی نمایید. به این صورت که ۵ عدد پرتقال داریم. اگر ۳ عدد از آن ها را بخوریم، چند عدد باقی می ماند؟
مفهوم اندازه
از تعدادی نی نوشابه با اندازه های متفاوت استفاده کنید و کودک را تشویق کنید تا آن ها را به ترتیب اندازه مرتب نماید.
مفهوم درک مجموعه
می توانید تعدادی قاشق پلاستیکی و تعدادی ظرف پلاستیکی به کودک بدهید و از او بخواهید که مجموعه های متفاوتی را تشکیل دهد. آن گاه تعداد هر مجموعه را به طور مشخص بر روی آن یادداشت کند.
مفهوم رسم اشکال هندسی
می توانید از فرد بخواهید که بر روی کاغذ اشکال مستطیل، مثلث و مربع را بکشد.
مفهوم وزن
ترازوی آشپزخانه را در اختیار کودک قرار دهید و از او بخواهید اسباب بازی هایش را وزن کند و میزان سبکی و سنگینی آن ها را مشخص کند.
مفهوم ردیف بندی
از کودک بخواهید که حلقه های بازی خود را به ترتیب از کوچک به بزرگ یا از بزرگ به کوچک ردیف کند.
آشنایی با فرایندهای بازی و تمرین برای درمان اختلال ریاضی
پیش از آن که به بررسی انواع بازی برای درمان اختلال ریاضی بپردازیم، باید خاطر نشان ساخت که استفاده از شیوه های بازی درمانی برای تمامی سنین قابل استفاده می باشد. استفاده از بازی برای درمان اختلال ریاضی با چند جلسه درمانی آغاز می شود. این جلسات با حضور کودک و درمانگر ادامه می یابد. معمولا درمانگر در نخستین جلسه طی ملاقات با والدین بر روی نقاط قوت و ضعف و استرس های کودک تمرکز می کند. جلسات بعدی به صورت هفتگی در همان مکان قبلی برگزار خواهد شد.
معمولا این جلسات مجموعه ای از وسایل بازی را شامل شده که توسط درمانگر ارائه می شود. این وسایل بازی مشتمل بر شن و آب، آلات موسیقی، کتاب، وسایل هنری، عروسک، ماشین اسباب بازی و ... می باشند. مثلا درمانگر از کودک می خواهد که احساسات و ناراحتی های خود را از طریق بازی بیان کند. این روش به کودک کمک می کند نسبت به احساسات خود آگاهی یافته و قادر به ابراز آن ها باشد. کودک در این مرحله باید احساس امنیت و آرامش داشته باشد تا بتواند به راحتی احساسات خود را بیان کند. نکته مهم این است که کودک به این باور برسد که درمانگر احساسات او را می پذیرد.
نگاهی به انواع بازی برای درمان اختلال ریاضی
استفاده از بازی برای درمان اختلال ریاضی به موقعیت فردی کودک و نوع ارتباط او با درمانگر بستگی دارد. ممکن است درمانگر از کودک بخواهد که نوع بازی را خودش انتخاب کند. هم چنین درمانگر می تواند با روش هایی کودک را به نوع خاصی از بازی هدایت کند. به عنوان مثال درمانگر از کودک می خواهد که نمایش خود را با یک عروسک آغاز کند. به این صورت که عروسک را به جای خود قرار داده و استرس ها و مشکلاتی که در خانه و مدرسه با آن مواجه می باشد را بازسازی کند.
در ادامه برخی از شیوه هایی که هنگام بازی و تمرین برای درمان اختلال ریاضی استفاده می شود را ذکر می کنیم:
- از کودک بخواهید که به اشکال زیر و اعداد داخل آن ها توجه کرده و آن گاه آن ها را به خاطر بسپارد.
حالا دست خود را روی این شکل ها قرار بده تا دیده نشوند. به من بگو داخل هر شکل چه عددی قرار داشت؟ در کدام شکل عددهای فرد بود؟
- به اشکال زیر و اعداد داخل آن ها توجه کن و آن ها را خوب به خاطر بسپار.
حالا روی هرکدام از شکل ها کاغذی بگذار تا دیده نشوند و سپس در هرکدام از شکل های زیر عدد مربوط به آن شکل را بنویس.
شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.
افزودن دیدگاه جدید