طریقه برخورد با کودک ۳ - ۴ ساله میبایست آموزش داده شود. کودکان در این برهه سنی میخواهند تجربه کارهای جدید را به ذهن بسپارند و همواره در حال رصد محیط هستند بنابراین کنترل ساده نیست. در این متن به نکات کلیدی تربیتی گریزی زده شده است.
لزوم آگاهی از طریقه برخورد با کودک ۳ - ۴ ساله
در حال حاضر با سبک زندگی صنعتی امروز، حضور همیشگی والدین در خانه میسر نیست، در حالی که کودک نیاز دارد با آنها بازی کرده و رابطه دوستانه داشته باشد.
برنامه متعادل به عنوان یک رویکرد اساسی بیان می شود. متاسفانه برخی از والدین شیوه تربیتی سختگیرانهای در نظر میگیرند اما باید دانست، چنین اقدامی همچون سهل گیری بیش از حد بشدت آسیبزاست. روانشناسان، مربیان و افراد صاحب نظر میتوانند در این زمینه، راهنمایی هایی را ارائه کنند.
با رشد کودک و افزایش سن، مهارت های جدیدی کسب می شود. برهه سنی ۳ تا ۴ سالگی با کسب توانمندی های جدید همراه است که میتوان آن را نقطه عطفی نیز نامید. یادگیری نام رنگ ها، نشان دادن محبت و پریدن بر روی یک پا از اقداماتی است که در این بازه سنی به چشم میخورند.
همچنین تغییر در نحوه بازی، یادگیری صحبت کردن و رفتار و حرکات نیز دور از انتظار نیست.
خردسالی، دورانی طلایی است تا کودکان بتوانند از جهان پیرامون خود آگاه شده و رمزگشایی درباره جزئیات داشته باشند. اگر فرزندی مستقل می خواهید که بتواند در بزرگسالی نیز مسئولیت ها را به تنهایی انجام دهد باید در شکل گیری شخصیت کمک کنید. داشتن شیوه تفکری خلاقانه، زمانی میسر است که اجازه دهید، فرزندتان خود اقدام کند و از پشتیبانی شما بهره مند شود.
تغییر مهارت های کودک ۳ - ۴ ساله
داشتن کودکی سالم که خطرات اطراف را بشناسد و به آن احترام بگذارد، زمانی میسر است که فعالیت هایی برای ارتقای رشد یکپارچه فراهم باشد. مراقبت از سلامت جسمی به عنوان یک رکن اساسی اهمیت دارد.
در این سن رشد توانمندی های مختلفی مانند دویدن، پریدن و بالا رفتن به عنوان یکی از ابزارهای همیشگی، همواره به چشم می خورد. والدین می توانند به او کمک کنند، لباس ها را خود پوشیده و حتی دکمه ها را ببندد، البته غذا خوردن با چنگال و حتی تنهایی به دستشویی رفتن نیز امکان پذیر است.
حتماً با رصد رفتار فرزند خود متوجه شده اید که قادر به درک جزئیات، تمایز رنگها، اشکال و اندازه نیز هست. درک چنین مواردی میتواند او را برای زندگی اجتماعی، آماده کند.
برخی خانواده ها از سوالات همیشگی فرزندشان، کلافه هستند، حتی همواره ممکن است آهنگ های ساده و قافیه دار را تکرار کنند. کنجکاوی درباره اطرافیان و تسلط بر اوضاع نیز به چشم می خورد. تغییراتی در قوه تخیل نیز صورت می گیرد به نحوی که ممکن است خود را در بازی ها به عنوان نقش یک پزشک، راننده یا پدر و مادر، تصور کند.
در چنین فعالیت هایی، علاوه بر سرگرمی با مهارت های دیگر نیز آشنا میشود. شور و نشاط و کنجکاوی بیش از حد کودک ممکن است والدین را آشفته کند اما باید بدانید هر گونه مانعی در مسیر میتواند فرزندتان را دچار سرخوردگی کند به نحوی که آیندهای تیره و تار در انتظار باشد.
نافرمانی کودک ۳ - ۴ ساله
نباید از یاد برد که نافرمانی به عنوان یک خصیصه مشترک در اغلب کودکان به چشم می خورد. اما نباید والدین نافرمانی و لجاجت بیمارگونه را یکی بدانند، چنین نگرشی، درست نیست و حتی می تواند بر روند انتخاب سبک تربیتی نیز تاثیر گذار باشد.
باید بدانید، لجبازی به عنوان یک بخش طبیعی از رشد و تکامل کودکان همواره وجود دارد البته نباید والدین خسته شوند بلکه با آموزش و آگاهی، سرمایهگذاری درستی را بر توانمندیهای فرزندشان ممکن کنند. در ادامه به نکته های تربیتی موثر برای کودک ۳ تا ۴ سال اشاره شده است.
نکته های تربیتی موثر برای کودک ۳ تا ۴ سال
- نباید از کودک انتظار داشت که تفاوت درست و غلط را درک کند، در این سن نیاز است به صورت عملی و با لحن کلامی واضح، توضیحاتی را بیان کرد. والدین به عنوان الگو محسوب شده و فرزندان همواره در حال رصد رفتار و واکنش پدر و مادر هستند.
- تعیین محدودیت ها نیز اهمیت بسیاری دارد و باید با قوانین واضح و منسجم، مسیری را ترسیم کرد که موانع شناسایی شوند علاوه بر آنکه پیروی نیز ممکن شود.
- متاسفانه برخی از والدین نسبت به این نکات، بی توجه هستند. همواره باید از واژگان متناسب با سن کودک و اصلاحاتی ساده استفاده کرد تا درک به درستی صورت گیرد. گوش دادن به عنوان یک مهارت در بسیاری از والدین به خوبی رعایت نمی شود، باید به کودک اجازه داد تا مشکل خود را به روشنی بیان کند، سپس با همراهی، یک راه حل یافت.
- حسادت و نیاز به جلب نظر والدین به عنوان یک عامل پنهان در بسیاری از رفتارهای لجبازانه کودک ۳ تا ۴ سال دیده میشود که باید نسبت به آن آگاهی لازم را داشت. تفهیم عواقب و پیامدهای آن اشتباهات می تواند علاوه بر هدایت درست به نمایش بهتر اقتدار نیز منجر شود.
- تعیین عواقب می بایست با آرامش و قاطعیت صورت گیرد. به طور مثال اگر فرزندتان برای بازی با وسایل، پافشاری دارد، نباید نسبت به جیغ و داد و گریه تسلیم شد بلکه عواقب آن را در نظر گرفت.
- تنبیه بدنی، میتواند تبعات بسیاری به همراه داشته باشد. کودکان در این برهه سنی، همواره در پی جلب نظر والدین، فعالیت هایی صورت می دهند که در مواردی این رفتار، بازتابی از این نیاز است بنابراین خانوادهها باید در این زمینه، قطعیت نظر داشته باشند.
- تمجید و تشویق به کودکان کمک می کند تا فعالیت های درست را بدانند و از اشتباهات دوری کنند بنابراین اگر فرزندتان، سخت تلاش می کند و همواره در پی انجام کارهای خوب است، باید با تحسین و حمایت زمینه پشتیبانی را فراهم کرد.
طریقه برخورد با کودک ۳ - ۴ ساله لجباز
لجبازی به عنوان یک مرحله رشد طبیعی در بسیاری از کودکان به چشم میخورد بنابراین نگرانی و آشفتگی عاقلانه نیست.
اگر متوجه شدید، فرزندان در حال عبور از خط قرمز است، می بایست نسبت به واکاوی مسائل پیچیده تری که در پشت صحنه وجود دارند، گام بردارید. در مواردی ناراحتی های عاطفی جدی به عنوان منشاء نقش دارند.
نادیده گرفتن در موقعیت هایی که کودک کار خطرناکی انجام می دهد، شیوه ای اصلاحی است تا رفتار خوب به رسمیت شناخته شود. چنین اقدامی میتواند به عنوان یکی از شیوه های خلاقانه در آموزش مسیر درست، تاثیر گذار باشد به طور مثال اگر فرزندتان عمداً کلوچه ها را بر روی زمین پرتاب میکند، تشر تاثیری ندارد اما می توانید اجازه دهید کلوچه هایش تمام شود و دیگر چیزی برای خوردن نداشته باشد.
این شیوه به او می آموزد که خوردنی ها را بر زمین نریزد. به نظر میرسد کودک نسبت به درک موقعیت ها چندان توانمند نیست اما میتوان با ارائه توضیحات کوتاه و متناسب با سن، انتظارات را بیان کرد. مطمئناً احتمال غافلگیری کاهش یافته و واکنش بدی نیز در انتظار نخواهد بود. ابراز احساسات و هیجانات درونی در این سن ممکن نیست.
اغلب عامل پنهان، بی حوصلگی و یا عدم آگاهی بوده که خانواده ها باید نسبت به چنین موقعیتهایی آمادگی لازم را داشته باشند و با پرخاش و سرزنش، شدت عارضه را بیشتر نکنند. ایجاد وقفه اجباری نیز به نظم و انضباط بهتر کمک می کند. به طور مثال اگر فرزندتان در حال انجام رفتاری نادرست است می توانید با این هشدار که" اگر دست از کار نکشد، وقفه صورت می گیرد، مانع تداوم شد."
توانمندی کودکان ۳ تا ۴ سال
کودکان در این سن، در حال آزمون و خطا بوده تا بدانند چه مهارت هایی دارند و درک جهان پیرامون نیز ممکن شود.
آزمایش محرک های مختلف و ارزیابی واکنش های اطرافیان به این دلیل است که الگوی آموزشی و تربیتی محسوب می شوند. خانواده ها باید به عنوان پشتیبان نقشی کلیدی داشته باشند و با مداخله غیر اصولی، مسیر رشد و تکامل را دچار بن بست نکنند. بهتر است کودک را به دلیل رفتار مناسب تحسین کرده و از برخی واکنش های نادرست نیز چشمپوشی کرد.
رفته رفته کودک میآموزد که رفتار پرخاشگرانه نمی تواند به عنوان یک ابزار، او را برای تصاحب آنچه که می خواهد، یاری رساند. درگیری فیزیکی و کتک زدن به عنوان شیوه ای سازنده، محسوب نمی شود. کودکان همواره رفتار والدین را منعکس میکنند بنابراین اگر میخواهید شاهد دعوای همیشگی فرزندتان نباشید می بایست در این زمینه دقت نظر داشته باشید.
آموزش درست برخورد با کودک ۳ - ۴ ساله
استقلال و تعامل بیشتر با دنیای بیرون می تواند همچون ابزاری ارزنده، فرصت کسب آموزش خلاقانه را میسر کند. اگر فرزندتان همواره با سوالات بسیار، شما را آشفته می کند، باید بدانید پرسشها، فرصتی است تا اتفاقات را دسته بندی کند.
از فعالیت های مناسب برای کودکان که در عین سرگرمی، بتوانند با علاقه آنها را پیگیری کنند، شنیدن داستان است.
اگرچه قصه های مصور جذابیت بیشتری دارند اما بهتر است نسبت به طرح های انتخابی، دقت نظر داشت تا علاوه بر تناسب با سن از نظر جذابیت بصری نیز نگاه را مجذوب کند. بیان داستان با ریتمی موجب جلب توجه میشود.
توصیه می شود با مطرح کردن سوالات خلاقانه، کودک را به فکر فرو برد، می توان از لحن های مختلف برای هر شخصیت استفاده کرد. در پایان نیز می توان خلاصه ای از داستان را بیان کند و توضیحاتی درباره شخصیت مورد علاقه ابراز کرد.
در این سن، نشستن کودک نیز دور از انتظار است اما اگر والدین نشان دهند که نسبت به علایق او بی توجه نیستند و داستانی جذاب را انتخاب کنند، مطمئنا توجه نیز بهتر جلب می شود. بهتر است که گوشه خاصی از خانه را برای مطالعه در نظر گرفت، قرار دادن بالش و قفسه ای از از کتابها نیز دعوتی خاص برای این فعالیت است.
البته حفظ ایمنی و سلامت اهمیت بسیاری دارد. شنیدن داستان ها و نجوای آهنگ نیز تفریحی لذت بخش بوده علاوه بر آن که میتواند آگاهی را افزایش دهد.
داشتن برنامه روتین برای فعالیت های مختلف کودک اهمیت دارد، ممکن است حتی محرک های محیطی کوچک نیز توجه او را جلب کنند بنابراین انتخاب فعالیتهای تفریحی که جنبه آموزشی نیز دارند، تبدیل به چالش می شود.
برخی از فعالیت ها می توانند به حفظ تعادل کودک کمک کنند. به طور مثال بر روی یک پا و بدون آنکه تعادل خود را از دست بدهند، توپ را درون سبد قرار دهند.
نقاط عطف رشد کودکان در سنین ۳ و ۴ سالگی
از نقاط عطف رشد کودکان در سنین ۳ و ۴ سالگی، بهبود هماهنگی حرکتی ظریف است. کاربرد لوازم هنری مانند مداد رنگی، کاغذ رنگی و قیچی می توانند فعالیتی مفرح را ترتیب دهند علاوه بر آن که جنبه یادگیری نیز دارد. خانوادهها میتوانند به فرزندشان کمک کنند تا تصاویری را برش دهد و سپس بر روی یک مقوا بچسباند تا طرح مورد نظر تنظیم میشود.
نقاشی کشیدن و طراحی می تواند به عنوان یک هنر ارزشمند، مزایای دیگری نیز به همراه داشته باشد. تا کردن کاغذ، ساختن هواپیما، قایق و یا حیوانات نیز مورد علاقه کودکان در این سن هستند. یادگیری رنگ ها و اشکال، تمایز رنگ ها و اشکال نیز در این مرحله از رشد کودکان صورت می گیرد، بنابراین انتخاب فعالیتهایی که متمرکز بر این موضوع هستند، توصیه می شود.
بازی های موثر بر رشد کودکان در سنین ۳ و ۴ سالگی
برای آموزش اشکال مختلف می توان از کودک خواست یک مثلث، مربع یا دایره را بر روی یک تکه کاغذ کپی کرده و آن را با رنگ خاصی، رنگ آمیزی کند که در آموزش مفاهیم و شناسایی آنها بسیار تاثیر گذار است.
آموزش فعالیت های خود مراقبتی نیز اهمیت بسیاری دارد تا فرزندتان نسبت به بهداشت شخصی و توسعه استقلال بداند چگونه رفتار کند. والدین می بایست در روندی تدریجی چنین مفاهیمی را آموزش دهند. به طور مثال مسواک زدن، دوش گرفتن، شانه کردن موهای خود و لباس پوشیدن میتواند به عنوان یک مهارت کلیدی یاد شود.
صبر و شکیبایی بزرگسالان به کودک برای انجام درست کمک شایانی می کند علاوه بر اینکه فشار مضاعفی را نیز تحمل نمی کند.
بازی های خلاقانه ای نیز وجود دارند که میتوانند به صورت عملی، مفاهیمی را نهادینه کنند به طور مثال لباس پوشاندن به عروسک یا تظاهر به مسواک زدن دندان های خرس عروسکی میتواند نخستین گام باشد.
در این مرحله می توان از کودک درباره جزئیات روتین، سوالاتی را مطرح کرد علاوه بر آنکه جزئیات را همراه با تصویر، هدایت میکند، مطمئناً حس استقلالی دوچندانی را به همراه دارد.
فعالیت های مرتبط با موسیقی نیز از سوی کودکان همواره با استقبال چشمگیر مواجه میشود. آواز خواندن از فعالیتهای سرگرم کننده ای بوده اما زمانی تاثیر گذار است که اشعاری ساده نسبت به سن کودک را در نظر گرفت تا علاوه بر لذت و شادی بر توانمندی های ذهنی نیز تاثیر بگذارد.
آواز خواندن می تواند به تحریک مهارت های اجتماعی و زبانی کودک کمک کند و او را تشویق به برقراری ارتباط و ابراز وجود نیز کند.
بیاد داشته باشید، برای سرگرمی کودکان نیاز به وسایل خاصی نیست، در منزل با وسایل در دسترس حتی قابلمه نیز می توان بازی و فرصت یادگیری را فراهم کرد علاوه بر آنکه شاهد توسعه و بهبود مهارتهای مختلف نیز بود.
لزوم آموزش کودکان در سنین ۳ و ۴ سالگی
آموزش و هدایت کودک در مسیر درست میتواند با رمزگشایی از موهبت های درونی، آینده ای درخشان را به دنبال داشته باشد که به عنوان وظیفه اصلی والدین محسوب است.
باید در نظر گرفت، از بدو تولد فعالیت و رسالت آموزشی کودکان آغاز میشود با توجه به آنکه نوزادان قادر به درک بسیاری از رفتارها و کلمات نیستند اما نفوذ ناخودآگاه در ذهن کودک، صورت میگیرد.
والدین به عنوان الگوی آموزشی فرزندشان، نقشی امکان ناپذیر دارند بی جهت نیست که کودک حرکات، عبارات، کلمات و اعمال بزرگسالان را تقلید می کند. با این حال از سن ۳ تا ۴ سالگی کودک با آگاهی بیشتری در این فعالیت پیش میرود. تربیت کودکان در این برهه سنی ساده نیست و می بایست تکنیکهای را در نظر گرفت.
تاثیر انتخاب پاداش بر آموزش کودکان در سنین ۳ و ۴ سالگی
تمجید و ستایش برای تمامی افراد و در هر سنی، جذاب است بنابراین شما باید همواره تلاش و پشتکار فرزندتان را قدردان باشید تا برای تکرار نیز انگیزه داشته باشد. به یاد داشته باشید زیادهروی در این زمینه میتواند مشکلات دو چندانی را به همراه داشته باشد.
انتخاب پاداش هایی که فرزندتان می پسندد، می تواند تداوم مسیر را به دنبال داشته باشد. در زمان آموزش به فرزند سه یا چهار ساله خود، استفاده از کلمات تشویق کننده میتواند عزت نفس دو چندانی را به همراه داشته باشد.
اعتماد به نفس نه تنها به انجام وظایف درست کمک می کند بلکه بزرگسالی بدون مشکلی را نیز تضمین میکند. شما باید همواره نسبت به این نکته واقف باشید، نظارت و هدایت به انجام وظایف درست منجر خواهد شد.
از نکات کلیدی درباره آموزش کودکان خردسال، محول کردن فعالیتهایی است که توان انجام آن را دارند، مطمئنا انگیزه دوچندانی برای مشارکت نشان میدهند.
فعالیت های روزمره مانند حمل کیف خرید، کمک به چیدن میز و آویزان کردن لباس نیز میتوانند از موارد ساده ای، بیان شوند تا کودک باور داشته باشد که دیدگاه های او در نظر گرفته میشوند و میتواند قوانین و قواعدی که وجود دارند را نیز رعایت کند.
نقش حمایت در کسب توانمندی کودکان سنین ۳ و ۴ سالگی
بزرگسالان باید به کودک کمک کنند تا در عین استقلال، توانمندی های ذاتی را شناسایی و شکوفا کند. غذا خوردن، بازی کردن، حمام رفتن و استراحت از فعالیتهای روزمره محسوب میشوند که ممکن است خانوادهها در این زمینه اجازه استقلال ندهند، در حالیکه میبایست با همکاری نیز کمک کرده اوقات لذت بخشی را سپری کنند تا بتوانند امور معمول را به پایان برسانند.
مشارکت در تصمیم گیری های خانوادگی می تواند در جلسات دوستانه صورت گیرد و مهارت های اجتماعی نیز آموزش داده شوند علاوه بر آن که نگرانی ها، علایق و نظرات نیز به اشتراک گذاشته میشوند.
گاهی مشکلات و شرایط زندگی خانوادگی به قدری پیچیده است که به حرف کودکان، توجهی نمیشود بنابراین درک خواستهها ناممکن است. اگر مشکل یا نگرانی وجود دارد که میتوان با مداخله آن را حل کرد، بهتر است نظر کودکان را نیز جویا شد.
خانواده ها نسبت به درک کودکان چندان آگاهی ندارند اما باید بدانند فرزندشان قادر به تمایز چه مفاهیمی است که مطمئناً به تربیت درست نیز کمک می کند.
نباید از یاد برد در سنین پایین، ابزاری برای بیان نیازها و احساسات و افکار وجود ندارد بنابراین رمزگشایی از آنها وظیفه والدین است که ممکن است منجر به لجبازی و عصبانیت نیز شود. پس از ورود به سه سالگی می توان علاوه بر رشد از نظر قد و وزن شاهد ارتقاء توانمندی های بسیاری بود که شاید از چشمگیرترین آنها مهارتهای حرکتی درشت و ظریف باشد علاوه بر آن که قادرند با حفظ تعادل، فعالیت های جدیدی را رقم زنند.
از جمله فعالیت هایی که مرتبط با رشد مهارت های حرکتی درشت اند، می توان به راه رفتن بر روی یک خط و حفظ تعادل اشاره کرد علاوه بر آنکه پریدن، چرخیدن و عقب راه رفتن نیز مرتبط با این توانمندی است.
شستن دست ها و خشک کردن نیز از جمله توانمندی هایی است که به دلیل رشد مهارت های حرکتی ظریف صورت می گیرد. خانوادهها میتوانند فرزندشان را یاری رساندند تا نه تنها در پوشیدن لباس، موفق ظاهر شوند بلکه با کمک ابزارهای نوشتاری همچون مداد، طرح های ساده نیز بر کاغذ رسم کنند.
نحوه تربیت کودکان در سنین ۳ و ۴ سالگی
تربیت بدون دردسر کودک سه ساله به دلیل پریدن و حرکات بیوقفه، ممکن است برای برخی یک چالش عظیم به نظر برسد اما نباید با محدودیت های بسیار مانع میل طبیعی کودک برای کاوش شد علاوه بر آنکه میتواند محدودیتهایی را بر مهارت های فیزیکی، حفظ تعادل و هماهنگی حرکتی نیز تحمیل کند.
در صورت داشتن فرزند سه تا چهار سال می توانید انتظار بیان بهتر واژگان را داشته باشید که برای رمزگشایی از هیجانات، خشم و ترس به کار میرود.
شخصیت متفاوت کودکان بر علاقه مندی ها تاثیر گذار است به نحوی که ممکن است برخی بتوانند فعالیت های خاصی را دنبال کنند. مطمئنا پزشکان و روانشناسان از جمله افراد متخصص و دوره دیده ای هستند که می توانند منحنی رشد توانمندی های ذهنی کودک را ترسیم کنند.
پنج سال نخست زندگی کودک میتواند کیفیت زندگی آینده را تعیین کند. والدین باید نسبت به پیگیری های شخصیت فرزندان خود آگاه باشند که مطمئناً انتخاب راهکارهای مناسب می تواند از بروز چالش های معمولی همچون بدرفتاری، دگرآزاری، بینظمی و خشم جلوگیری کند.
بیاد داشته باشید، هر شخصی می تواند دکتر یا مهندس قابلی شود اما پدر و مادر بودن، مسئولیتی سنگین است که نیازمند آگاهی است. فارغ از تخصص و مدرک می بایست نسبت به اصول فرزندپروری آگاه بود.
متاسفانه بسیاری از مشکلات روحی و جسمی که افراد تجربه میکنند به دلیل ناآگاهی والدین به وجود آمده است. در ادامه به برخی از موارد که میتوانند بحران های رشدی را موجب شوند، گریزی زده شده است.
تنبیه کردن خوب است یا خیر؟
برخی از خانواده ها، تنبیه و سرزنش را به عنوان یک راهکار برای فرزندشان انتخاب می کنند اما باید دانست این شیوه نه تنها تاثیری ندارد بلکه میتواند آتش زیر خاکستر تشدید رفتارهای نامناسب را به دنبال داشته باشد.
کانال های ارتباطی و تعامل والدین با کودک اهمیت بسیاری دارد که می تواند مشکلات مسیر تربیتی را نیز برطرف کند بنابراین نباید با تنبیه و سرزنش موانعی را ایجاد کرد.
تاثیر تشویق بر تربیت کودکان سنین ۳ و ۴ سالگی
بهترین برخورد با کودک ۳ تا ۴ زمانی قابل بیان است که بدانید مقایسه می تواند انگیزه و اشتیاق را برای نمایش موهبت های درونی خاموش کند. هر کودکی متفاوت با دیگری بوده و تجربه دنیای منحصر به فرد را دارد.
مقایسه کردن نه تنها به ارتقا و تلاش دوچندان کمکی نمیکند بلکه قاتل عزت نفس کودک نیز هست. خانواده ها باید بدانند مقایسه کودک با دیگر خواهر و برادران نیز بذر کینه را در دل می پراکند علاوه بر آنکه احساس ارزشمندی، خود کارآمدی و امیدواری نیز مخدوش میشود. بنابراین درگیری با مشکلاتی همچون افسردگی و افت تحصیلی نیز دور از انتظار نیست.
حال که امکانات بسیاری وجود دارد، می بایست شرایطی فراهم کرد تا کودک ضمن حفظ سلامت روان نسبت به آسیب های روحی نیز مقاوم شده و بتواند بهترین عملکرد را در حوزه های مختلف به نمایش بگذارد.
والدین به عنوان الگو در تمامی حوزه ها نقشی انکارناپذیر بر شخصیت فرزندشان دارند بنابراین نباید نقش انسانهای اسطوره ای را بازی کنند که عاری از خطا هستند. البته نباید در این زمینه انعطاف بیش از حد وجود داشته باشد.
ناراحتی، عصبانیت و بی حوصلگی میتواند احتمال تعامل سازنده را از بین ببرد. به فرزندتان بیاموزید که هیچ شخصی بدون خطا نیست و نباید دچار کمال گرایی مفرط بود اما مطمئناً آزمون و خطا در مسیر رشد میتواند به توانمندی کسب مهارت بیانجامد. داشتن اقتدار و حمایت در کنار صبوری می تواند آینده ای درخشان را رقم زند.
طریقه برخورد با کودک ۳ - ۴ ساله
کودکان نوپا در این سن علاقه دارند، اقدامات زیادی انجام دهند اما نسبت به عواقب آن و مسئولیت آگاهی وجود ندارد.
والدین ممکن است با واکنش هایی مانع حس استقلال طلبی شوند که نتیجه آن، ناامیدی و حتی ترس خواهد بود. در این سن، نوسانات خلقی دور از انتظار نیست حتی ممکن است مقطعی خوشحال باشند و لحظاتی بعد دچار ترس و عصبانیت شود. نباید از یاد برد که منشا بسیاری از واکنش ها بی ارتباط با والدین نیست.
رفتهرفته کودک متوجه میشود که موجودی متفاوت از والدین است و باید با کاوش در جهان پیرامون، کنترل زندگی خود را در دست بگیرد. احساسات کودکانه ممکن است برای بزرگسالان، منطقی به نظر نرسد و نسبت به آن مقابله کنند اما ضربه زدن، پرتاب اشیا و جیغ و داد، نتیجه طغیان عصبانیت هستند. بهتر است علت و نمودار سیر خلقی را شناخت. گرسنگی و خستگی از اصلی ترین، عوامل عنوان میشوند.
باید مطمئن شد که انتظارات متناسب با سن و شخصیت کودک است، متاسفانه تعیین حد و مرز های بسیار، موجب سرکوب شخصیت کودک می شوند.
باید به کودک، زمان داد تا درک کند سپس اقدام به اجرای نماید. مطمئنا برنامه های سرگرم کننده می تواند بازدهی دوچندانی به همراه باشد.
امر و نهی کردن برای کودکان پس از مدتی عادی می شود علاوه بر آنکه اهمیت خود را از دست می دهد بنابراین باید به نحوی رفتاری کرد که کودک بداند تعهد به روال و قوانین اهمیت دارد.
بازی های مختلف، تنها جنبه سرگرمی ندارند بلکه میتوانند فرصتی برای ارتباط بیشتر فراهم کنند.
سخن آخر
حفظ آرامش و عشق میتواند به کودک برای رهایی از تنش های روحی، کمک کند. مطمئنا اگر همواره با داد و فریاد با فرزندتان صحبت کنید، نمیتوان انتظار سازش را داشت علاوه بر اینکه اثرات معکوسی را به دنبال دارد.
شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.
افزودن دیدگاه جدید