طریقه برخورد با کودک ۵ - ۶ ساله

مرکز نورولند
بروزرسانی: ژانویه ۲۰۲۳
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

طریقه برخورد با کودک ۵ - ۶ ساله دغدغه بسیاری والدین است. باید بدانید دوران شیرین خردسالی با چالش‌های بسیاری همراه است که ممکن مداخلات نادرست، زمینه پرخاشگری را ایجاد کند. اما یادگیری مهارت‌های اجتماعی، الزامی است و والدین باید بدانند چه رفتاری را در مقابل واکنش های فرزندشان، صورت دهند.

شناخت ویژگیهای رشد طبیعی کودک ۵ - ۶ ساله

کودکان در این برهه سنی، شواهد خاصی از توانمندی های مختلف را به نمایش میگذارند که در ادامه به هر یک اشاره شده است:

رشد جسمانی

  • مقدار وزن مغز، حدود ۹۰ درصد وزن بزرگسالی است.
  • رشد عرضی بدن و طبیعی شدن نیم تنه پایین بیشتر در بخش پاها مشاهده می شود.
  • میتوان انتظار رویش نخستین دندان های دائمی را داشت علاوه بر آنکه پرش های واقعی نیز قابل انتظار هستند.
  • توانمندی های مختلفی از نظر پرتاب کردن و دریافت وسایل نیز دیده می‌شود.
  • کودک برای بستن بند کفش ها، تلاش موفقیت‌آمیزی به نمایش می گذارد.
  • توانمندی طراحی و نقاشی ارتقا یافته به نحوی که انتظار کپی ارقام و واژه های ساده را نیز می توان داشت.

رشد شناختی

  • کودک از نظر توانایی شناسایی ظاهر از باطن نیز توانمندی‌هایی کسب می کند به نحوی که شرایط محیطی و عوامل روانی را بهتر از یکدیگر تشخیص میدهد.
  • ارتقای توانمندی دقت و تمرکز نیز به شدت ملموس است.
  • بهبود بازشناسی و خاطرنشان کردن و حافظه نیز دیده میشود.
  • مهارتهای شمردن و شمارش معکوس ساده علاوه بر جمع و تفریق ساده نیز در این سن دیده میشود.

رشد زبان

  • دایره واژگان کودک به ده هزار کلمه می رسد.
  • استفاده بهتر از دستور زبان نیز دیده می شود.
  • درک ارتباط حروف و صداها نیز ممکن میشود.
  • کودکان قادرند، اصوات ذهنی را به شکل کلمه استفاده کنند.

رشد هیجانی و اجتماعی

  • شناخت قدرت تغییر و پیش بینی کردن عکس العمل های هیجانی بهبود می یابد و می‌توان انتظار برخورد مناسب را داشت.
  • کودک می آموزد که از طریق کانال های ارتباطی، همدلی و همراهی را به نمایش بگذارد.
  • شناسایی دستورات و قوانین اخلاقی نیز به چشم می‌خورد.
  • کودک مطابق با باورها و برخورد های کلیشه ای جنسیتی برخورد می کند.
  • در این سن بهتر از ابعاد وجودی ثبات جنسیتی مطلع هست.
  • کودک واکاوی بهتر از تاثیر عوامل درونی بر مقاصد را صورت می دهد.

نکات تربیتی برایکودک ۵ - ۶ ساله

بسیاری از خانواده ها بیان میکنند در اغلب موقعیت ها، قادر به کنترل رفتارهای فرزند خود نیستند. مجادلات ممکن است مرز بین واقع بینی و لوس کردن را کمرنگ کند. کودک همواره تحت تاثیر محرک های محیطی بوده و نمی‌تواند تصمیم گیری درستی داشته باشد.

توقف پرخاشگری کودکان و یادگیری راه‌حل‌های صحیح، می بایست از طریق راهنمایی‌های افراد متخصص صورت گیرد. اضطراب و فقدان مهارت‌های اجتماعی، می‌تواند اتفاقاتی را رقم می زند که تاثیرات آن بر زندگی فردی و اجتماعی نیز ملموس است.

همدلی را بیاموزید.

مشکلات اجتماعی و چالش های ناشی از آن می تواند زندگی معمول کودکان را نیز متحول کند. بهتر است شخصیت فرزندان را بشناسید و سوالاتی درباره دلایل واقعی و اتفاقات آن بیان کنید.

آموزش دیدگاه درست نسبت به مسائل کودکان می‌تواند با واکاوی بهتر به انتخاب راهکارهای موثر بیانجامد، رابطه ایده‌آل نیز در انتظار خواهد بود.

کودکان ۵ تا ۶ سال نمی توانند تاثیر مخرب پیامدهای اعمال خود را به طور کامل درک کنند بنابراین همواره با احساس منفی نسبت به فعالیتهای اجتماعی مواجه هستند. چالش‌های درونی می تواند جدال هایی را به دنبال داشته باشد.

خوشبختانه حال بازی های مختلفی وجود دارد که می‌تواند برای اصلاح رفتار کودکان به کار گرفته شود علاوه بر آنکه به کودکان اجازه دهد، اعمال کودکان دیگر را در زندگی روزمره نیز مشاهده کنند. مطمئنا قضاوت درباره رفتار دیگران و کنار آمدن درست نیز در انتظار خواهد بود.

شناسایی و تقویت نقاط قوت اهمیت دارد.

همواره باید نقاط قوت شخصیتی، یادآوری شود، هرگونه اهمال در تربیت کودکان ۵ تا ۶ سال می تواند شخصیت خجالتی را رقم بزند. والدین باید فرصت‌هایی را برای فرزندشان رقم بزنند تا شهامت ابراز عقاید در حضور دیگران را نیز داشته باشند، مطمئنا به آنها نیرویی می بخشد تا نه تنها شخصیتی متکی به خود داشته باشند بلکه قدرت درونی خود را به دست آورند و اعمال قدرت در محدوده خاصی رقم بزند.

به کودکان آزادی و فضایی برای کاوش بدهید.

یکی از اقدامات مخرب که می تواند به دفن استعداد و تلاش کودک بیانجامد، عدم اجازه به کودک برای یافتن فرصت جهت انتخاب راه حل مناسب برای مشکلات شخصی است. باید به توانمندی‌های درونی کودک، احترام گذاشت و قدردانی کرد. مطمئنا وجود اعتماد به نفس، انگیزه و احساس موفقیت را نهادینه میکند که تحقق خواسته ها ناممکن نبوده و رضایت درونی نیز بدست خواهد آمد.

باید فرصت بیان احساسات وجود داشته باشد.

اجازه بدهید به کودکان تا کانالی برای تخلیه احساسات خود داشته باشند. در این برهه سنی، کودکان می توانند آنچه را که تجربه می‌کنند، به شکل واژگان بیان کنند. نباید از یاد برد که این هیجانات و احساسات درونی می بایست تخلیه شوند.

پیشنهاد می کنیم گوشه ای از منزل را با قرار دادن چند عروسک نرم آماده کنید تا کودکان بتوانند با تخلیه احساسات مختلف، فرصت تعریف کردن داشته باشند که می تواند در حفظ سلامت روان و شادی درونی تاثیر گذار باشد.

هرگونه احساس کودک را تایید و بپذیرید.

به کودکان بیاموزید که تلاش کنند تا هیجانات درونی را واکاوی کرده و در قالب کلمات مناسب، بیان کنند. شکایت و نمایش هیجانات درونی زمانی تاثیرگذار است که گوش شنوایی با حوصله شرح حادثه را بشنود. هرگونه دفاع خودسرانه می تواند از شکل گیری شخصیت متکی به نفس جلوگیری کند.

باید فرصتی برای تعامل با همسالان و دیگر خواهر و برادران، وجود داشته باشد تا بتوانند ارتباط مسالمت آمیز را تجربه کنند و برای حضور در اجتماع نیز آماده شوند. حال در عصر حاضر، محیط خانواده ها روز به روز کوچکتر می شود علاوه بر آن که تعامل بین فردی در جوامع مدرن نیز کاهش یافته است بنابراین ارتباط با همسن و سالان می‌تواند فرصتی ارزشمند باشد تا نه تنها کودکان توانمندی مذاکره برای حل تعارضات به شکل کلامی را بیاموزند بلکه مسئولیتهای تصمیم‌گیری نسبت به وقایع مختلف نیز کسب شود.

بهترین طریقه برخورد با کودک ۵ - ۶ سالهپرخاشگر

مطمئنا رفته رفته با بزرگتر شدن کودکان فرصت شکوفایی استعداد و رشد باورهای اجتماعی دور از انتظار نیست. اگر کودک ۵_۶ سال همواره با پرخاش مواجه است باید فرصت تعاملات سازنده نیز مهیا باشد. والدین باید مهارت های اجتماعی را عامل جدی در نظر بگیرند، مطمئناً شیوه صحیح مشارکت نیز نهادینه می شود.

اگر چه چشم پوشی از خطای فرزند به دلیل محبت مادرانه، امری طبیعی است، والدین باید در این زمینه با آگاهی و آموزش گام بردارند. کودکان همواره در حال رصد رفتار اطرافیان اند و با تقلید ممکن است رفتارهای ناخوشایندی را به نمایش بگذارند.

با افزایش سن، تفهیم منظور عشق همراه با انضباط فردی بهتر صورت می گیرد علاوه بر آن می توان انتظار داشت نسبت به امور تربیتی، گارد پایین افتد. کودکان نیز ارتباط بهتری با والدین، احساس خواهند کرد. خانواده ها برای ورود به دبستان می بایست در برنامه فرزندان پروری، جنبه‌های خاصی را مد نظر قرار دهند. سرمایه‌گذاری بر منابع آموزشی می‌تواند چنینی فرآیندی را ممکن کند.

اهمیت وجود آمادگی برای حضور در دبستان

دبستان تنها محیطی برای آموزش و پرورش استعداد ها نیست بلکه می تواند موفقیت در زندگی بزرگسالی را نیز ممکن کند بنابراین باید برنامه مدون جهت توسعه توانمندی های درونی نیز وجود داشته باشد.

خوشبختانه حال آموزگاران نیز تنها برنامه های متمرکز بر پایه و اساس آمادگی جسمانی تاکید ندارند بلکه مهارت های ارتباطی با همسالان و تقویت احساس مسئولیت را نیز در نظر می گیرند.

والدین بدانند که بهتر بوده، بیشتر قدردانی کرده و کمتر سرزنش کنند.

قبل از هفت سالگی، کودکان نسبت به توانمندی های شخصی خود، بینشی غیر واقعی دارند. معلمان و آموزگاران می بایست بدون قضاوت نسبت به کیفیت، تلاش ها را تحسین کنند. چنین اقدامی می‌تواند به کودک کمک کند تا جسارت برای محک داشته و بتواند اقدامات مختلفی را انجام دهد.

کسب توانمندی های ویژه برای کودکان خردسال

متخصصان معتقدند که ارتباط با همسن و سالان، فرصتی ارزشمند است تا بتوانند ایده ها و رفتارهای جدید را آزمایش کنند و یاد بگیرند که چگونه با دیگران کنار بیایند، مطمئنا در آینده، مشکلات اجتماعی و شناختی در حوزه های مختلف نیز دیده نخواهد شد.

در حدود سن پنج سالگی می توان شاهد پیشرفت توانمندی های مختلفی از کودکان بود که از نظر جنبه‌های متفاوت، تغییراتی را تجربه می کنند. مدیریت احساسات و ابراز وجود تنها کافی نیست، در ادامه به نکات دیگری اشاره شده است تا خانواده ها بدانند چگونه با فرزندشان رفتار کنند

روابط هماهنگ‌تر

در این برهه سنی، کودک شما به خوبی قوانین اجتماعی و خانوادگی را درک می کند و می تواند علاوه بر لذت همراهی با سایر همسن و سالان، پروژه‌های مشترکی را نیز پیگیری کند. آگاهی از توانمندی های درونی، فرد را برای حضور در اجتماع، آماده می کند علاوه بر آنکه همواره در حال مقایسه خود با سایرین نیستند بنابراین درک می کند منحصر به فرد بوده و اعتماد به نفس بیشتری را می یابد.

کودکان در این سن اغلب مقاومت و گارد نسبت به بزرگسالان دارند و هر گونه نصیحت اطرافیان می تواند به واکنش تدافعی منجر شود.

اگرچه کودک، حضور فعال در بازیهای کودکانه و تمایل به تعامل دارد اما باید بدانید که اغلب برای گرفتن نوبت خود در بازی های گروهی، صبر ندارد و هنگام باخت در بازی های حساس، با احساسات مختلفی مواجه می شوند.

فرزندتان در این سن می خواهد دوست پیدا کند و مهارت های اجتماعی را کسب کند بنابراین همراهی خانواده ها میتواند به یافتن راه حل هایی که مشکلات را کمرنگ کند، منجر میشود.

کنترل بر احساسات درونی

حضور در اجتماع و محیط های مختلف تعارضات درونی را رقم می‌زند. کودک برای کنترل احساسات و پاسخ درست نسبت به درخواست ها، ممکن است بی تابی و نافرمانی نشان دهد، باید در این زمینه با آگاهی گام برداشت. اگر فرزندتان همواره در تلاش است تا با تغییر در رفتار با بزرگترها، شخصیت بهتری از خود به نمایش بگذارد می توانید او را تشویق کنید و در کارهای معمولی همچون چیدن سفره و آماده کردن غذا همراهی داشته باشد، مطمئنا غرور و شعف بیشتری را به همراه دارد، علاوه بر آن که مسئولیت پذیری نیز دوچندان می شود.

رابطه خوب با کودک

کودکان نیاز دارند تا توسط والدین پذیرفته شوند علاوه بر آنکه فرصت های مختلفی برای رابطه نیز وجود داشته باشد. خواندن داستان و یا بازی کردن پیشنهاد می شود البته باید فعالیت های معمول را به نحوی تنظیم کرد تا لذت فراوانی به همراه داشته باشد علاوه بر آنکه پیوند عاطفی مستحکم شود.

کودکانی که رابطه بهتری با والدین دارند، از نظر اعتماد به نفس نیز در رتبه بالاتری قرار دارند و می توانند جایگاه اجتماعی بهتری نیز کسب کنند.

بیاد داشته باشید، طریقه برخورد با کودک ۵- ۶ ساله بر پایه حمایت و تشویق توانمندی های ذاتی است. کاوش اطراف و شناخت جزئیات پیرامون میتواند به کسب مهارت های مختلف منجر شود.

تنظیم برنامه مبتنی بر توانمندی های ذاتی کودکان خردسال

شناخت و تسلط بر توانمندی های ذاتی از رکن های اساسی تربیتی است، باید دانست که علاوه بر رشد و تربیت، زمینه سرگرمی و آشنایی با موقعیت های مختلف را ممکن می‌کند.

معمولاً کودکان از فعالیت‌هایی که مبتنی بر تحرک و کسب مهارت های حرکتی هستند، استقبال می کنند همچنین فوایدی از نظر سلامت سیستم قلبی عروقی و تناسب اندام نیز به همراه دارد علاوه بر آنکه سبک زندگی سالمی را ممکن می سازد.

مهارت های حرکتی ظریف

والدین معمولا در این سن از تسلط بهتری در توانمندی های ویژه ای همچون باز و بسته کردن دکمه و زیپ مشعوف می‌شوند علاوه بر آنکه، قادرند با کاربرد درست مداد و قیچی نیز آثار هنری را به نمایش بگذارند. همچنین علاقه به حل پازل های پیشرفته را نیز باید اشاره کرد به نحوی که تفریحات مورد علاقه این سن از دید مربیان، کار با لوازم هنری، اسباب بازی های سازه ای و بازی‌های تخته‌ای عنوان می‌شود.

مهارت های اجتماعی

آشنایی و تسلط بر نقش‌های مختلف می‌تواند زمینه شکوفایی استعداد را ممکن کند به نحوی که درک توضیحات گروه بزرگسال،  ممکن میشود. حضور در بازی های رقابتی با توجه به آنکه مفهوم برد و باخت روشن شده است، تبدیل به علاقه مندی مشترک میشود.

رابطه با همسن و سالان نیز دچار تغییراتی می شود به نحوی که می‌توان انتظار ارتقای مهارت هایی همچون برقراری ارتباط، شناخت و معامله همراه با کشمکش را نیز داشت، مطمئنا نظارت والدین زمانی نیاز است که کنترل اوضاع ناممکن شود.

مداخله همیشگی می‌تواند شکایت همیشگی را رقم زند که کودک فرصت استقلال فکری و محک توانمندی‌ها را نداشته باشد، مطمئناً در آینده نیز برای ایفای نقش های مختلف، توانمندی چندانی وجود نخواهد داشت.

مهارت های شناختی

آشنایی به مهارتهای ساده‌ای که مرتبط با مسائل اند، می‌تواند از نظر توانمندی شمارش خواندن و نوشتن نیز تاثیرگذار باشد. در این سن فرزندتان قادر است، از نظر بصری کلمات را شناسایی کند، علاوه بر آن که درک بهتری از ساختار داستان ها نیز کسب کند.

همراهی والدین در شنیدن داستان می‌تواند به تفهیم بهتر نقش های شخصیت ها کمک کند علاوه بر آنکه خلاقیت و نبوغ را به نمایش می‌گذارد. در برنامه های روتین معمولا فعالیت هایی قرار دهید که از نظر ابتکار، مزایایی را به همراه داشته باشند تا ضمن حل مسئله، درک مفاهیم نیز ممکن شود.

بهترین طریقه برخورد با کودک ۵ - ۶ ساله

کودکان برای اثبات استقلال و ابراز وجود خود همواره پافشاری نسبت به امور مختلف دارند بنابراین لجبازی ممکن است، بی ادبی و گستاخی نیز تعبیر شود. خانواده ها باید بدانند فرزندشان همواره در حال رصد اطراف بوده و هرگونه رفتاری را تقلید می کند بنابراین کاربرد عبارت ناخوشایند می تواند تبدیل به یک روتین شود.

اشتباهات لفظی و رفتاری باید اصلاح شوند و یا آموزش داده شوند. سرزنش زیاد و تنبیه بدنی پسندیده نبوده و تاثیر گذار نیست. مطمئناً توضیحات کلامی و بیان دلایل می‌تواند تاثیرگذاری دوچندانی به همراه داشته باشد.

هر کودک با داشتن شخصیتی منحصر به فرد، مطمئنا خلق و خویی متفاوتی نیز دارد بنابراین سبکی تربیتی، یکسان نیست و بهتر بوده با شناخت درست، تشویق و سازگاری صورت گیرد. مطمئناً برخی از کودکان نسبت به رفتارهای سرزنش نگرانه، عکس العمل شدیدی نشان میدهند که می‌تواند نتیجه ای نافرجام به همراه داشته باشد.

سخن آخر

طریقه برخورد با کودک ۵ - ۶ ساله در این متن اشاره شد تا خانواده ها آشنایی نسبی کسب کنند. بیاد داشته باشید متخصصان صلاحیت دارند در این زمینه آگاهی لازم را ارائه کنند تا زمینه خطا کاهش یابد.

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید