نمونه ای از اختلال خواندن در کودکان

مرکز نورولند
بروزرسانی: ژانویه ۲۰۲۴
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

نمونه ای از اختلال خواندن در کودکان در این مطلب بیان شده است. علائم اختلال اغلب به حدی ملموس است که نمی توان آنها را نادیده گرفت. والدین می توانند با شناسایی دقیقتر، مسیر تشخیص را ممکن کنند. حضور متخصصان درمانگر برای ارزیابی و انتخاب خدمات درمانی، اهمیت بسیاری دارد. با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری را بدانید.

لزوم شناخت اختلال خواندن

در دوران کودکی کسب مهارت خواندن و نوشتن در فرآیند آموزش درست می‌تواند فرد را در این توانمندی ها، یاری سازد. ممکن است به دلیل مشکلات جسمی، آسیب های بینایی و شنوایی نتوانند مهارت درستی کسب کند اما باید دانست این اختلال ممکن است با دلایل دیگری نیز بروز یابد.

اگر فرزندتان نمیتواند با آموزش ارتباط برقرار کند و عوامل محیطی نامطلوب سطح عملکرد را کاهش می‌دهد، بهتر است در مسیر ارزیابی، چنین رابطه ای را نیز مد نظر قرار دهید.

نوشتن و خواندن اگر چه در زندگی فرایندهای متفاوتی هستند اما باید پذیرفت دو روی یک سکه بوده که مهارت سواد آموزی را ممکن می کنند. آموزش چنین توانمندی برای رمزگشایی از فعالیت‌های مختلف اهمیت فراوانی دارد. برخی از کودکان در پیشرفت عملکرد اموزشی دچار تاخیر می شوند به نحوی که ممکن است نتوانند همچون سایرین در آموزش موفق باشند.

علائم درگیری با اختلال خواندن در سن ۶تا۸ سالگی مشهودتر است البته زنگ خطرهایی در بازه سنی ۴ تا ۵ سال نیز قابل پیگیری هستند.

ابتلا به اختلال خواندن و زندگی روزمره

نباید کودکان درگیر نارساخوانی را با افراد درگیر عقب ماندگی ذهنی یکی دانست. مطالعات نشان داده است که بسیاری حتی از ضریب هوشی بالایی نیز برخوردارند. ادیسون، انیشتین و لئوناردو داوینچی افراد نابغه ای هستند که ابتلا به این مشکل نیز نتوانست موفقیت آنها را کور کند. همه آنها در دوران کودکی حتی بچه های نادان نیز خوانده می شدند که نمرات ضعیفی می گرفتند.

اگرچه ویژگی های عملکردی عمدتاً در سواد آموزی و مهارت خواندن منعکس می‌شود اما دلایل پیچیده و چند وجهی در پشت صحنه تاثیر گذارند که میتوان در دوران کودکی با کمک خدمات درمانی مناسب، شاهد اصلاح بود.

نمونه ای از اختلال خواندن

امیر، کودکی است که متخصص درمانگر تشخیص اختلال خواندن را برای او ثبت کرده است. عملکرد اموزشی کمتر از حد انتظار نسبت به سایر همسالان بود. همواره برای تشخیص کلمات، برخی حروف یا خواندن آنها، چالش نشان می داد. گاها نمی توانست حتی برخی حروف یا کلمات را به درستی بیان کند.

معلمان از عدم درک مطلب و آهسته خواندن و گم کردن خط، آزرده خاطر بودند به نحوی که نمیتوانستند، معانی و مفاهیم را به درستی متوجه شود. دانش آموز همواره سعی در عدم فعالیت کلاسی داشت که به دلیل تلاش مضاعف بود که برای بهتر خواندن نشان می داد.

والدین نگران بودند که علی رغم هوش متوسط، نمی توانست مانند سایر بچه‌ها بخواند. ارزیابی و مشاوره با متخصص درمانگر مشخص کرد که امیر مشکل یادگیری نارساخوانی را تجربه میکند. کاربرد شیوه های درمانی به کاهش تبعات کمک فراوانی کرد.

والدین متوجه شدند فرزندشان، تنبل، نادان و بی‌انگیزه نبود. البته کاربرد خدمات درمانی کمک کرد، محدودیت ها و چالش های منفی آموزش کمرنگ شوند و احساس بهتری را تجربه کند.

تشخیص اختلال نارساخوانی

گروهی از همکاران برای پیشنهاد بهترین روش درمانی، جلسات ارزیابی و مشاوره را صورت می‌دهند. روانشناسان آموزشی، گفتار درمانگر، متخصص مغز و اعصاب و متخصصان اطفال می‌توانند در این زمینه خدماتی را ارائه کنند. شدت درگیری در تمامی افراد، یکسان نیست. متخصصان درمانگر نسبت به ناتوانی فرد، حمایت های درمانی را پیشنهاد می‌دهند.

عدم درمان این اختلال تنها بر پیشرفت تحصیلی تحمیل نمی شود، بلکه باید مشکلاتی همچون اضطراب و افسردگی را نیز پذیرفت. جلسات روان درمانی می تواند چالش های کودک را کاهش دهند تا شانس موفقیت های شغلی و نقش تاثیرگذار در اجتماع صورت گیرد.

چگونه به افراد درگیر نارساخوانی کمک کنیم؟

حال شناخت عموم مردم از اختلالات یادگیری گسترده شده است و نباید فراموش کرد نارساخوانی برای هر بیمار متفاوت بوده و شدت اختلال می تواند تبعات مختلفی را منجر شود. وقتی صحبت از درمان می شود مسیر های بسیاری پیش روی فرد و خانواده خواهند بود. نیازهای متفاوتی نیز احساس می شود.

خانواده ها باید نسبت به کودک صبور و منعطف باشند، نباید تصور کرد این مهارت برای تمامی کودکان آسان است. این گروه ممکن است به دلیل ضعف خود احساس عزت نفس پایینی داشته باشند.

والدین نباید فراموش کنند شواهد در تمامی افراد یکسان نیست بنابراین نباید با محدود کردن توانمندی‌ها، سبک زندگی غلطی را ترسیم کرد. صحبت درباره این اختلال می تواند به پذیرش و مشارکت کودک برای استفاده از خدمات درمانی منجر شود.

معلمان نیز باید اطلاع درستی از ویژگی های مطلوب کودک داشته باشند تا این اختلال، مسیر شکوفایی استعدادها را به چالش نکشاند. تمامی کودکان توانایی های شخصی دارند که می‌توان با توسعه آنها در هر زمینه ای به پتانسیل کامل خود دست یابند.

درمان اختلال خواندن

احتمال درمان قطعی اختلال خواندن، چندان دیدگاه مناسبی نیست. اما کاربرد رویکردهای درمانی مناسب به کودکان می آموزد که چگونه مشکلات خود را بشناسند و با آنها کنار می آیند به نحوی که زندگی عادی نیز داشته باشند.

متخصص درمانگر که سابقه درخشان داشته باشند، می توانند علائم را به حداقل برساند. خوشبختانه حال پیشرفت فناوری نیز مسیر های جدیدی را برای بهبودی فراهم کرده است. اصلاح شیوه زندگی نیز اهمیت بسیاری دارد.

اگر فرزندتان نمی تواند آواها و ارتباط آنها با حروف و کلمات را درک کند به نحوی که همواره برای خواندن درست متن ها، سردرگم است، باید نسبت به وجود اختلال خواندن مشکوک شوید.

عواقب عدم درمان نارساخوانی

عدم درمان نارساخوانی می‌تواند حس معمولی عصبانیت یا غمگینی را برای فرد به ارمغان آورد. این گروه در مهارتهای خواندن، ماهر نمی شوند و ضعف دارند. اما در صورت دریافت خدمات درمانی می‌توانند همچون سایرین آموزش ببینند و موفقیت‌های بزرگی نیز کسب کنند.

نباید فراموش کرد که بسیاری از افراد خلاق و موفق با این اختلال مواجه بوده اند که نتوانسته مانع دستیابی آنها به رویاهایشان شود بنابراین والدین به جای سرزنش بهتر است، مسیر دریافت خدمات درمانی را ممکن کنند.

اگر چه سعی شد نمونه ای از اختلال خواندن در کودکان را تشریح کنیم تا خانواده ها درک بهتری از این چالش داشته باشند. اما نباید فراموش کنید انتخاب متخصص درمانگر نیز اهمیت بسیاری دارد. ممکن است پیشنهاد خدمات درمانی متناسب با شرایط کودک صورت نگیرد که می‌تواند بیزاری از تحصیل را منجر شود.

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید