اختلالات خواندن در کودکان کلاس اول و دوم و سوم

مرکز نورولند
بروزرسانی: ژولیه ۲۰۲۲
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

اختلالات خواندن در کودکان کلاس اول و دوم و سوم برای گروهی قابل تشخیص نیست. گروهی این ضعف را با حماقت و کندذهنی یکی میدانند، در حالی که کودک به دلیل ابتلا به اختلال، مشکلات جدی دارد. والدین باید پس از تشخیص و ارزیابی دقیق، برنامه‌های درمانی متنوعی را در نظر بگیرند تا آینده شغلی و اجتماعی کودک تحت تاثیر قرار نگیرد.

تعریف نارساخوانی

نارساخوانی به عنوان یک مشکل عصبی زیستی، ضعف هایی را در توانمندی خواندن و نوشتن ایجاد می‌کند. نباید فراموش کرد که تنها کودکان با این اختلال مواجه نیستند بلکه برخی گروه بزرگسال نیز ممکن است به دلیل آسیب های مغزی مانند تومور و ضربه مغزی، شواهدی را تجربه کنند.

اغلب کودکان مبتلا به نارساخوانی علی رغم هوش متوسط، مهارت خواندن ضعیفی دارند که ممکن است آنها را سرخورده و افسرده کند. متخصصان اختلال خواندن را به عنوان یک ناتوانی در گروه اختلالات یادگیری دسته بندی می کنند. امروزه این اختلال شاید نزدیک به ۴ درصد از دانش آموزان را با مشکلاتی مواجه میکند.

اختلال خواندن در کلاس اولی ها

اختلال خواندن در کلاس اولی ها شاید چندان قابل شناسایی نباشد. به طور کلی باید دانست که نارساخوانی می تواند چالش هایی بر تمامی جنبه های زندگی تحمیل کند. البته تنها تظاهر علائم در بخش یادگیری نیست بلکه ممکن است این گروه، نتوانند توانایی حل مسائل ریاضی و مهارت نوشتاری معقولی داشته باشند. معلمان در کنار خانواده ها برای شناسایی این اختلال نقش جدی دارند.

هر کودک درگیر، برای بیان خواندن و درک مطلب علائم مختلفی را تجربه می‌کند. متخصص درمانگر برای ارزیابی و مشاوره علائمی همچون حذف یا اضافه کردن کلمات، گم کردن خط، پرش از کلمات، عملکرد ضعیف، سرعت خواندن پایین و مشکل در نوشتار صحیح را جدی می پندارند که می توانند دلیل این اختلال باشند.

اختلال خواندن در کلاس اول و دوم و سوم

خواندن کودک مبتلا به نارساخوانی را می‌توان به صورت آهسته، متوقف کننده و نادرست توصیف کرد. در تحلیل رفتاری کودک، خطا های چشمگیری را می توان شاهد بود، از جمله وارد کردن صدای اضافی در کلمات، حذف حروف و هجا ها، جایگزین کردن کلمات با یکدیگر، ترتیب مجدد حروف، هجا ها تکرار و افزودن کلمات.

برخی از کودکان به دلیل ابتلا به این اختلال در دوران پیش دبستانی، ضعف هایی را تجربه می‌کنند و والدین باید به جای کاربرد برچسب های تنبل یا کند ذهن، موقعیت کودک را درک کنند و برای رهایی چاره‌ای بیندیشند.

کودکان در مدرسه می توانند مهارت خواندن و نوشتن را بیاموزند. اما درگیری با اختلال دیسلکسیا موانع جدی تحمیل می‌کند. پیشگیری و مداخله زودهنگام از وظایف والدین هوشیار است. نباید فراموش کرد که پیشرفت در آموزش نمیتواند بدون اشتباه پیش رود اما باید پذیرفت درگیری با اختلال خواندن می تواند مهارت شخص را تحت تاثیر قرار دهد، اما باید شرایط را مدیریت کرد تا احساس بهتری نسبت به قبل نماید، بطور مثال برای انجام تکالیف نیاز به اختصاص زمانی بسیار است.

خطاهای بسیار در اختلال خواندن، چشمگیر است. گروهی ممکن است، حروف یا بخش هایی از کل کلمات را به راحتی کنار بگذارند، رمزگشایی از متن خوانده شده توسط این گروه، کار چندان ساده ای نیست.

عوارض اختلال خواندن

این اختلال به منزله فلج شدن زندگی نیست بلکه کودکان درگیر، استعدادهای پنهان نیز دارند که در صورت شکوفایی به دستاوردهای بزرگ تر منجر خواهد شد.

وقتی کودک برای یادگیری و کسب مهارت خواندن تلاش می کند، والدین اغلب نگران میشوند. تشخیص و کاربرد خدمات درمانی می تواند نقطه پایان التیام بخش این چالش باشد. متخصص درمانگر جلساتی را برای ارزیابی دقیق و مشاوره پیشنهاد می کند.

فرزند شما ممکن است، نتواند متنی را روان بخواند. اگرچه سرعت یادگیری در تمامی کودکان به شکل نیست اما علائم خاص می تواند به منزله زنگ خطر جدی باشد و والدین نباید آن‌ها را نادیده بگیرند.

مزایای درمان اختلال خواندن

راهبردهای درمانی آموزشی از جمله شیوه هایی هستند که برای کاهش تبعات این اختلالات پیشنهاد می شوند. کودکان درگیر اغلب به دلیل صدمات روحی و جسمی نیاز به صبر و شکیبایی دو چندان دارند. بنابراین تشویق تلاش آنها می‌تواند از نظر اعتماد به نفس، به آنها کمک کند.

خانواده ها باید بدانند انجام تکالیف و آمادگی در این کودکان، نیاز به زمان بیشتری دارد بنابراین نباید با سرزنش، شدت اختلال را دوچندان کرد.

موارد تاثیرگذار بر اختلال خواندن

باید برنامه ای برای افزایش اعتماد به نفس و تمرکز بر نقاط قوت شخصی این دانش آموزان صورت گیرد تا ناکامی های مدرسه را پشت سر بگذارند و از مشکلات رفتاری، رها شوند.

در سنین پایین تر استفاده از آهنگ ها، بازی ها و قافیه های هم تراز می تواند به کاهش اختلال و مشارکت بیشتر کودک بیانجامد. کاربرد رایانه شخصی یا تبلت نیز از دیگر مزایای تکنولوژی هستند که می توانند به کودک کمک کنند تا این اختلال را پشت سر بگذارد. حال نرم افزار های نوین نیز طراحی و ارائه شده اند که می‌تواند به کاهش تبعات این اختلال منجر شود.

حضور در مدرسه و کسب مهارت در آموزش برای برخی از کودکان تبدیل به یک مبارزه واقعی شده است. اختلال دیسلکسیا می تواند کسب مهارت را به چالش بکشاند. بسیاری از کودکان برای شروع آموزش از جمله فعالیت های کلاسی آمادگی زیادی ندارند و اغلب معلم را تعجب زده می کنند.

بهترین درمانگر اختلال خواندن

روانشناسان و متخصصان حوزه درمانی همچون گفتاردرمانگر می‌توانند به کاهش مشکلاتی همچون اعتماد بنفس کمک کنند تا کودک تسلط بیشتری بر مهارت خواندن کسب کند.

از عوامل تحریک کننده ابتلای اختلالات خواندن در کودکان کلاس اول و دوم و سوم باید آسیب های مغزی که بر پردازش اطلاعات کلامی تاثیر می گذارند را اشاره کرد. علاوه بر آسیب های مغزی، عادات بد مادر زمان زایمان، سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و مواد مخدر نیز تاثیرگذار هستند.

متخصصان معتقدند که تشدید علائم به دلیل عوامل اجتماعی نیز امکان پذیر است، مثلا عدم ارتباط با محیط می تواند شرایط را تشدید کند.

احتمال درمان کامل نارساخوانی بسته به موقعیت شخص است، در مواردی می توان شاهد اصلاح تمامی ضعف و چالش های کودک بود به نحوی که تبعات این اختلال زندگی شخصی را نیز تحت تاثیر قرار ندهد.

نحوه درمان وابسته به تشخیص شدت و نوع اختلال متفاوت است. گفتار درمانگر می تواند، شیوه های تاثیرگذاری را پیشنهاد کند.

سخن آخر

انتخاب رویکرد صحیح درمانی می تواند به موفقیت شایان گروه درگیر اختلالات خواندن در کودکان کلاس اول و دوم و سوم بیانجامد. جان لنون و انیشتین از جمله افراد مشهوری اند که علیرغم درگیری با این اختلال، توانستند آینده درخشانی را رقم زنند. قبل از شروع هر درمانی باید در نظر گرفت، آموزش هدفمند و تشخیص در اسرع وقت می تواند موقعیت درست را فراهم کند بنابراین انتخاب درمانگر زبده که سابقه و تجربه فراوانی دارد، اهمیت بسیاری دارد. در صورت عدم درمان و افزایش سن، می توان شاهد افسردگی، اضطراب و کاهش اعتماد بنفس کودک بود که زمینه ترک تحصیل را نیز فراهم می کند.

 

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید