تمرینات اختلال خواندن در کودکان دبستانی تاثیرگذار عنوان شده اند. اختلال نارساخوانی تنها مختص سن کودکی نیست، برخی در بزرگسالی با این چالش مواجه هستند. متخصصان بیان می کنند که اغلب افراد مبتلا به این نارساخوانی، دارای هوش طبیعی اند و اغلب چالشی در قدرت شنیداری و بینایی نیز ندارد اما برای کنار هم قرار دادن حروف در کلمات، عملکرد ضعیفی دارند. کاربرد خدمات درمانی میتواند چنین ضعفی را کمرنگ کند.
علائم و نشانه های اختلال خواندن
این گروه اشتباهات کلامی های متعددی را مرتکب می شوند. سرعت کند خواندن و ضعف در به خاطر سپردن مطالب خوانده شده را نیز باید به عنوان وجه مشترک بیان کرد. تشخیص این عارضه قبل از حضور در مدرسه چندان ساده نیست. اما خانواده ها باید شواهدی را به منزله زنگ خطر هشدار دهنده جدی بگیرند. این کودکان معمولاً دیر شروع به صحبت می کنند. در شناخت واژگان جدید کند هستند به ویژه کلمات با ظاهری مشابه. هر زمان که کودک وارد دبستان می شود، برای تشخیص می توان سرعت عمل بیشتری را شاهد بود. معلمان معتقدند این گروه برای درک دستورالعملها چالش دارند و قادر نیستند کلمات را به جا و اصوات را درست پردازش کنند.
عارضه اختلال خواندن در گروه درگیر چگونه است؟
باید دانست که از نظر شدت اختلال نارساخوانی، تمامی کودکان یکسان نیستند و برخی تنها شواهد خفیفی را تجربه می کنند. حمایت خانواده ها و موسسات آموزشی با دریافت خدمات درمانی متناسب به کودکان کمک میکند تا سازگاری بیشتری با این وضعیت داشته باشند و در ارتقای مهارتهای خواندن، پیشرفت قابل توجهی را شاهد باشند. عدم پیگیری خدمات درمانی می تواند مشکلات روانی را در کودکان ایجاد کند. اگرچه این وضعیت مادامالعمر است اما حال خدمات درمانی توانسته اند محدودیت های عمده برای عملکرد روزانه و آینده شغلی کودک را کاهش دهند. بنابراین عاقلانه است که خانواده ها، راهنمایی های به موقع را مد نظر قرار دهند تا برای یادگیری و کسب توانمندی چالشی ایجاد نشود.
لزوم شناخت اختلال دیسلکسیا
بخش قابل توجهی از مردم، کسب مهارت خواندن و نوشتن را دشوار می بینند. همانطور که جامعه انتظار دارد تمامی افراد می توانند این قبیل کارها را درست انجام دهند اما برخی به علت درگیری با اختلال نارساخوانی، ضعف هایی دارند. این گروه شاید نتوانند تابلوهای خیابان را درست بخوانند، مقالات طولانی را مطالعه کنند و اغلب با عزت نفس پایین مواجه هستند. کودکان درگیر نارساخوانی نیازمند تشویق و حمایت اند و نباید با سرزنش، زمینه دلسردی از تحصیل را فراهم کرد. آموزش هدفمند که مبتنی بر تمرینات تاثیرگذار است توانسته چالش این گروه را کمرنگ کند. میتوان در ابتدای مسیر از متن های کوتاه استفاده کرد و بهتر است که کلمات و جملات طولانی و پیچیده را برای این گروه به کار نبود.
معلمان نیز نقش مهمی در کاهش تبعات این اختلال دارند. تمرین ها و تست هایی برای تشخیص نوع اختلال خواندن و شدت عارضه پیشنهاد می شود تا خدمات پشتیبانی را به صورت دقیقتر ترسیم کرد.
علت اختلال خواندن
برخی از افراد بزرگسال نمی توانند بخوانند یا حتی بنویسند. علت چنین اتفاقی را می توان آموزش ندیدن و یا به اصطلاح، بی سوادی عنوان کرد. در بسیاری از کشورهای فقیر، حضور در مدرسه به ویژه در نسل های قبل چندان رایج نبوده است و آمار گروه بی سواد بالاست. اما حال ناتوانی در مهارت خواندن در گروه خردسال را باید مرتبط با اختلال دیسلکسیا دانست.
عوامل بسیاری در بروز این چالش تاثیرگذارند علاوه بر توارث، برخی از افراد چندان قدرت بینایی یا شنوایی درستی ندارد و حتی نمیتوانند کلمات را به درستی ببینند یا بشنوند.
افراد عقب مانده ذهنی نیز در خواندن مشکل دارند. کودکانی که عزت نفس پایینی دارند اغلب نمیتواند همچون سایرین بیاموزند. متخصصان بیان می کنند کودکانی که در خانواده های خاصی متولد می شوند که در آن کمتر مراوده کلامی صورت میگیرد و یا کسی برای کودک، کتاب نمی خواند نیز اشکالات کلامی برطرف نمی شود. این گروه نیز ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به مشکلات خواندن و نوشتن باشند.
همچنین اگر فرزندتان بسیار ناآرام است و مشکلات تمرکزی دارد، آسیب پذیر تر هستند. بسیاری از افراد اگرچه چنین عوامل خطری را تجربه کرده اند همچنان اشکالاتی در مهارت خواندن دارند و با وضعیت نارساخوانی مواجه هستند.
تبعات اختلال خواندن
متخصصان وضعیت کودک درگیر نارساخوانی را اغلب پیچیده، بیان میکنند که فرایند یادگیری را به ویژه در دوران دبستان با مشکلات بیشتری مواجه میکند. همچنین باید در مهدکودک و پیش دبستانی برای بهبود وضعیت و علاقه به کتاب، برنامه های بیشتری در دسترس باشد. آموزش مفاهیم حروف و هجا ها بهتر است به صورت بازی های سرگرم کننده باشد.
تمرین هایی برای درک بهتر متون پیچیده نیز پیشنهاد می شود. باید دانست که همواره بلند صحبت کردن برای این گروه چاره ساز نیست و باید از اعمال فشار، پرهیز شود. خواندن فرایند پیچیده ای است که در آن می توان جنبه های حرکتی_ادراکی، شناختی و زبانی را شناسایی کرد.
بدون توانایی تشخیص تصویر واژگان، حروف و تبدیل آنها به آواهای صوتی که ساختار عبارات و جملات را تشکیل میدهد، نمیتوان انتظار مهارت خواندن درست را داشت. اختلال خواندن در گروهی به دلیل مشکلاتی در رشد گفتاری پدید می آید و در مواردی نیز همراه با مشکلات گفتاری نیست.
متخصصان معتقدند ارتباط نزدیکی بین مهارت خواندن، حل مسائل ریاضی و گفتار شفاهی وجود دارد. این گروه به دلیل نقص بیان، چالش هایی را تجربه می کنند.
گروه درگیر اختلال خواندن کدام اند؟
درگیری با اختلال خواندن می تواند کل زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. اگر شناسایی این اختلال اغلب زمان دوران کودکی صورت میگیرد. اما در صورت عدم دریافت خدمات درمانی، انتظار شواهد مرتبط را میتوان در دوران بزرگسالی نیز داشت. برخی به دلیل آسیب های مغزی و سکته دوران بزرگسالی با این عارضه مواجه شده اند.
این اختلال انواع متنوعی دارد. برای شناخت بهتر از انواع اختلال خواندن میتوانید دیگر مقاله سایت را مطالعه کنید.
متخصص، پس از بررسی شواهد و درک درست میزان اختلال، برنامه درمانی را پیشنهاد می دهد. زمانی می توان زنگ خطر های هشدار دهنده اختلال دیسلکسیا را درک کرد که کودک پس از بزرگ شدن نسبت به همسالان خود آهسته تر می خواند و کلمات را غلط تلفظ می کند. این گروه باید آموزش هدفمند دریافت میکنند. خوشبختانه شناخت زودهنگام و برنامه آموزشی ویژه به جبران این ضعف، کمک می کند.
تظاهر علائم اختلال خواندن بر زندگی شخصی
اگرچه در این اختلال برخی نمیتوانند مهارتهای تحصیلی پایین را تحمل کنند اما به منزله فلج شدن زندگی نیست. باید دانست که بسیاری از هنرمندان و صنعتگران مشهور و حتی نویسندگان همچون هانس کریستین آندرسن از اختلال خواندن رنج می برده اند.
شدت عارضه در میزان شواهد تاثیر گذار است. اکثر دانش آموزان مبتلا به اختلال، توانایی رمزگشایی سریع از واژگان را نیز دارند، در حالی که خواندن برای خود ایمن تر از خواندن با صدای بلند است. از آنجایی که گفتارهای شفاهی مبتنی بر تشخیص کلمات است این گروه شواهدی جدیدی را نشان میدهند.
مطالعات پتانسیل های برانگیخته بصری نشان دهنده آسیب شناسی و فرایندهای ادراکی در بیماران مبتلا به اختلالات یادگیری گروهی است. این افراد ممکن است به دلیل پردازش نادرست نتوانند اطلاعات بصری را دریافت کنند به نحوی که کلمات را تار می بینند و برخی را نادیده خواهند گرفت. بنابراین درک متن دشوار خواهد بود و نیاز به بازخوانی جدی است.
احتمال ژنتیکی بودن اختلال خواندن
اختلالات یادگیری گسترده اند. در برخی از خانواده ها، آمار بیشتری مشاهده شود. مطالعات نشان می دهد که در برخی از خانوادهها موارد اختلال خواندن در دوقلوهای همسان چشمگیر است. اگر چه باید پذیرفت، درگیری با این اختلال در اثر عوامل خارجی نیز رایج است اما وضعیت ناهمگن ژنتیکی بیانگر عوارض این اختلال است. بنابراین خانوادهها باید در صورت وجود سابقه خانوادگی و با مشاهده علائم هشدار دهنده، هر چه سریعتر برای تشخیص و دریافت خدمات درمانی، مراجعه به متخصصان زبده را صورت دهند.
درمان غیر دارویی اختلال خواندن
استفاده از دارو برای رفع مشکلات اختلال خواندن چندان کارآمد نیست. شیوه هایی وجود دارند که میتوانند به کاهش تبعات این اختلال کمک کنند. در دیگر مقاله سایت به جزئیات بیشتری درباره انواع روش درمان اختلال خواندن، اشاره شده است که می توانید آن را مطالعه کنید.
- به طور کلی باید پذیرفت درمان اختلالات خواندن مبتنی بر کاربرد روش های غیر پزشکی است. انواع اختلالات خواندن مسلط به یک برنامه آموزشی کاملاً فردی بر اساس ارزیابی مشخصات روانشناختی بیمار و شناخت نقاط قوت و ضعف صورت می گیرد.
- متخصصان از تکنیک های اصلاحی خاص خواندن با صدای بلند و توسعه گفتار نوشتاری نیز بهره می گیرند. معلمان و اولیای مدرسه نقش قابل توجهی برای کاهش مشکلات مرتبط با این اختلال ایفا می کنند.
- مداخله درمانی متخصصان، تاثیر بسیاری دارد اما حمایت لازم از سوی افراد نزدیک به کودک نیز می تواند بازدهی را دوچندان کند. بسته به شدت عارضه، دانشآموز ممکن است در کلاس معمولی شرکت کند و یا نیاز به حضور در کلاس های تخصصی ویژه داشته باشد.
- برخی نیز باید در مدارس خاص همراه با گروهی که ناتوانی های رشدی دارند، آموزش ببینند. اگر کودک در کلاس عادی شرکت می کند نیاز به اختصاص زمانی بیشتر برای انجام تکالیف دارد. نباید خطاها و تعلل کودک را به گونهای اصلاح کرد که توجه دیگر همکلاسیها جلب شود تا اعتماد به نفس و روحیه تضعیف نگردد.
- خوشبختانه اپلیکیشن های خاص و جدید ابداع شده اند تا کودکان درگیر نیز بتوانند شاهد توسعه مهارت خواندن خود باشند.
- حمایت درست از این گروه میتواند به رمزگشایی از استعدادها منجر شود. همچنین انگیزه لازم برای عبور از اشکالات و ضعف های خود را نیز داشته باشند به نحوی که نزدیکی بیشتری به همسالان صورت دهند.
- این اختلال تنها مختص کودکان نیست. نوجوانان نیز ممکن است شواهدی از تبعات را تجربه کنند. در صورت عدم درمان به موقع، علائم افسردگی و اضطراب و حقارت دور از انتظار نیست که نیازمند روان درمانی فردی و گروهی و خانوادگی است.
- گروهی نیز به دلیل ناتوانی در سازماندهی فعالیت های تحصیلی، عزت نفس پایین، بی ثباتی عاطفی و مهارت های ارتباطی توسعه نیافته اقدام به ترک تحصیل می کنند.
نقش خانواده ها برای درمان اختلال خواندن
خانواده نباید ابتلای فرزندشان به اختلال دیسلکسیا را مرتبط با عدم حمایت خود بدانند. بسیاری از والدین پس از تشخیص، احساس ناامیدی و گناه میکنند. شناخت درست اختلال و دریافت کمک های روانی می تواند به پشتیبانی درست کمک کند. متخصص درمانگر با پیشنهاد برنامه های ویژه تحصیلی می تواند فعالیت گروهی کودک و پیشرفت تحصیلی را ممکن کند. تمرینات اختلال خواندن در کودکان دبستانی نیز کمک کننده اند.
تمریناتی برای اختلال خواندن
متخصصان درمانی، پس از شناخت و تایید وجود عارضه دیسلکسیا، برنامه تمرینی را پیشنهاد میکنند. روش های درمانی برای تمامی افراد مبتنی بر تکنیکهای ثابتی نیست. والدین می توانند تکنیک های ساده ای را برای بهبود شواهد اختلال خواندن در منزل پیگیری کنند.
- از جمله باید نوشتن حروف بر روی شن را اشاره کرد که تقویت حواس بینایی، شنوایی و لامسه را به دنبال دارد بنابراین ارتباط بین آواها و شکل نوشتاری بهتر صورت می گیرد.
- داشتن برنامه منظم خواندن کتاب داستان، حتی از چند ماهگی می تواند از تکنیک های تاثیرگذاری باشد که زمینه پیشرفت لازم را فراهم می کند.
- بازی با والدین به صورت فعالیتی مفرح که زمینه خواندن را اجرایی کرد نیز تاثیرگذار است. به طور مثال می توانید واژه خاصی را انتخاب کنید تا کودک تکرار کند و همچنین به شکلی برعکس آن را بیان کنید.
- کودکان استقبال ویژه از کتاب های طنز و داستان های مصور میکنند بنابراین چنین راهکاری نیز از خستگی ممانعت میکند و همیاری و همکاری دو چندان را نیز صورت می دهد.
- کمتر کودکی را میتوان یافت که علاقمند به آهنگهای ریتم دار و دارای قافیه نباشد. تشویق اطرافیان می تواند یک فعالیت تاثیر گذار را صورت دهد تا کودک بخشی از آهنگ را بخواند.
- ورزش نیز از فعالیتهای محبوب و بهبود دهنده اختلال خواندن است اما والدین باید علاقمندی کودک را نیز در نظر داشته باشند.
- والدین همواره الگویی فرزندان خود هستند و میتوان از این فرصت برای علاقمند کردن به مطالعه و خواندن کتاب بهره جست. جزئیات محیط نیز اهمیت بسیاری دارد بنابراین در انتخاب بازی و تفریحات باید دقت نظر داشت.
شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در با توجه به زمان مقتضی با شما تماس بگیرند.
افزودن دیدگاه جدید